Ništa od uvođenja embarga Rusima?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na samitu u Moldaviji držao se opredeljenja da će naša država razvijati partnerstva i na Istoku i na Zapadu

Srbija će nastaviti samostalno da vodi svoju politiku, kao i do sada, a sve strateške odluke donosiće isključivo u skladu sa svojim interesima, a to se odnosi i na pitanje sankcija Ruskoj federaciji.

Kako "Novosti" nezvanično saznaju, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u ovom duhu, a sledeći zacrtani državni kurs, odgovarao svojim sagovornicima na samitu Evropske političke zajednice u Moldaviji. On se u zamku Mimi sreo sa 18 evropskih zvaničnika, a ogromnu većinu njih je, osim vrele kosovske teme, zanimalo i da li će se Beograd priključiti embargu protiv Moskve.

Sagovornici beogradskog lista iz diplomatskih krugova kažu da Vučić nikome ništa nije obećao po tom pitanju, držeći se opredeljenja da će naša država razvijati partnerstva i na Istoku i na Zapadu, bez obzira na histeriju novog hladnog rata koja je zahvatila Stari kontinent.

Pošto je ceo skup u moldavskom mestu Bulboaka u glavama domaćina i većine učesnika, ali i pojedinih medija u Srbiji i regionu, zamišljen kao neka vrsta "antiputinovske koalicije" koja će Srbiju istog dana prevući u zapadni tabor, nastup srpskog šefa države govori da se naša spoljna politika neće menjati. U tom smislu je bio intrigantan njegov susret sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, posle čega je Vučić na novinarsko pitanje da li će Srbija uvesti sankcije Rusiji odgovorio da je imao korektan razgovor s Zelenskim, ali da odluku o sankcijama Moskvi donose građani, preko svog rukovodstva.

U tekstu se podseća da iako je Srbija neprekidno izložena pritiscima sa svih strana da uvede sankcije Rusiji, zanemaruje se činjenica da je zvanični Beograd podržao gotovo sve akte o Ukrajini u Ujedinjenim nacijama.

Nekadašnji šef diplomatije Vladislav Jovanović susret Vučića i Zelenskog vidi kao više protokolarno-tehnički, nego suštinsko politički i smatra da će svako od lidera ostati na svom stanovištu i posle njega.

"Svako brani svoje nacionalne interese, a mi smo principijelno čisti kao suza jer poštujemo Rezoluciju 1244, time što uvažavamo teritorijalni integritet Ukrajine. Pitanje uvođenja sankcija Rusiji je naše nacionalno pitanje i tu niko nema pravo da se meša", rekao je Jovanović.

Kada je reč o rezolucijama Evropskog parlamenta o Srbiji, kao i spočitavanju zbog naše neusklađenosti sa spoljnom politikom EU, Jovanović objašnjava da su se zemlje Unije uvek vodile isključivo  interesima "dvadesetsedmorke" i NATO, a nikada nisu vodili računa o povelji UN.

"Njima je važno da insistiraju na povredi teritorijalnog integriteta Ukrajine, zemlje koju su uzeli u punu zaštitu, a neće da reaguju na činjenicu da su te iste države na najgrublji mogući način povredile naš teritorijalni integritet, da su fizički odvojili deo teritorije i proglasili je nezavisnom državom", ističe Jovanović.