Vučević: Srbi će da idu do kraja po cenu sopstvenog života, ko to ne razume, ne razume KiM

Oni se naoružavaju i pripremaju da formiraju Vojsku Kosova i počiste Srbe sa KiM, upozorio je Miloš Vučević na Dan vojske Srbije

Ministar odbrane i novoizabrani predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević rekao je da je iza Srbije veoma teška nedelja zbog situacije na severu Kosova, ali da će i naredni dani biti takvi jer "ne veruje da će Kurti da smanji prisustvo specijalne jedinice policije".

Oni se naoružavaju i pripremaju da formiraju Vojsku Kosova i počiste Srbe sa KiM, upozorio je Vučević.

"Zamalo je izbegnuta tragedija, Dragiša Galjak je mogao da izgubi život i ne samo on, a Kurti to priželjkuje, pre svega u sukob Srba sa NATO paktom i Kforom, da on nastavi dalje okupaciju i uzurpaciju, pogotovo severa KiM. Srbi su uznemireni, ja nisam optimista. To je surova realnost i mi moramo da nađemo način da u miru rešimo situaciju, Srbi će da idu do kraja po cenu sopstvenog života. Mi to možda ne možemo da razumemo u Kragujevcu, Novom Sadu ili Beogradu, ali ti ljudi nemaju gde da idu osim da se bore za KiM, život svoje dece, svoj život i ognjišta. Ko to ne razume, ne razume Kosovo i Metohiju", naglasio je ministar odbrane.

Vučić je imao odlične susrete u Moldaviji na samitu Evropske političke zajednice, rekao je Vučević, gde je predstavio naše viđenje kako izaći iz deeskalacije nasilja.

"To je bila dobra prilika da se čuje glas Srbije, naši argumenti kako treba da idemo u deeskalaciju na terenu. Dolaze nam Lajček i Eskobar, nakon toga ćemo možda biti nešto pametniji, moći ćemo da kažemo nešto više kada oni kažu kako vide izlaz iz ove situacije. Čeka nas i razgovor sa Srbima sa KiM", otkrio je.

Kaže da je dobro da su ambasador SAD (Džefri) Hovenijer i državni sekretar SAD Entoni Blinken imali korektne izjave.

"Ali to ne menja situaciju, to ne znači da će Vašington promeniti svoju stratešku poziciju prema 'Kosovu'. Oni vide tzv. Kosovo kao svoje čedo, nemojmo da se zavaravamo", podvukao je šef naprednjaka. 

Na pitanje da li neka druga država iz Kvinte podržava tzv. Kosovo, rekao je da svakako dobijaju podršku.

"Dobijaju naoružanje iz Turske i to ozbiljno naoružanje. Po prvi put ofanzivno naoružanje, koje može da predstavlja opasnost po našu državu. Ali mi imamo odgovor na to", upozorio je Vučević.

Rekao je da je Vojska Srbije obučena i opremljena, a svakako i motivisana da izvrši svaku naredbu vrhovnog komandanta i da zaštiti teritorijalni, kopneni i vazdušni suverenitet države.

"Bolje da niko to ne isprobava, kako za njih, tako i za nas da niko ne strada. Bolje da ne idemo u prikaz kako bi to izgledalo. Nadam se da su oni koji posreduju u tim razgovorima svesni toga i da će doprineti da Priština spusti svoj gard i vrati se za pregovarački sto", naglasio je on.

Povodom protesta opozicije kaže da je jedina politika njihovih predstavnika da se dođe do vlasti.

"Ne smeju da drže govor, zajednička konstanta onim žutima i ovih sada je snažan antisrpski narativ, ne valja im srpska himna, ne valja im zastava, baš ih briga za KiM, za našu vojsku, jedino ih je briga za elitu koja će da kaže ko može u vladu bez podrške i izbora", poručio je on i naglasio da u Beogradu neće biti nikakvog Majdana, ni krvi na ulicama, kao ni prelazne vlade bez izbora.

Dan policije i MUP-a

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, danas će u 11 sati, inače, povodom Dana Ministarstva i Dana policije, na Kalemegdanu održati taktičko-tehnički zbor, na kome će prikazati veštine, opremu i vozila koja koriste u radu.

Građani će imati priliku da se upoznaju sa preventivnim projektima koje sprovodi Ministarstvo i sa metodama rada različitih organizacionih jedinica policije.

Program će posebno biti prilagođen najmlađima koji će, uz druženje sa policajcima i igru, imati priliku da se bliže upoznaju sa radom policije, naveo je MUP.