Srbija i Balkan

Život na severu KiM stoji sedmi dan; Međunarodna zajednica u Prištini vidi krivca

Zbog jednostranih odluka Aljbina Kurtija život na severu Kosova i Metohije je paralisan i sve je stalo, rekao je bivši gradonačelnik Leposavića Zoran Todić
Život na severu KiM stoji sedmi dan; Međunarodna zajednica u Prištini vidi krivca© AP Photo/Bojan Slavkovic/Tanjug

Građani i zaposleni u Privremenom organu i opštini Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, koji ispred opštinskih zgrada dežuraju i noću, traže da se specijalci povuku sa severa KiM, da novoizabrani albanski "gradonačelnici" na izborima koje su Srbi bojkotovali, ne ulaze u zgrade opština, a da se na slobodu puste Radoš Petrović i Dušan Obrenović, uhapšeni pre izbijanja sukoba između pripadnika Kfora i građana, 29. maja.

Osim što zaposleni u lokalnim samoupravama zahtevaju da im se omogući povratak na radna mesta, isti zahtev su uputili i zaposleni u osnovnoj i srednjoj školi u Zvečanu.

Tamo su pripadnici Kfora razvukli bodljikavu žicu uz samu kapiju osnovne škole, onemogućivši tako i pristup srednjoj školi, koja se nalazi u istoj zgradi gde je i opština.

Kfor i dalje obezbeđuje pripadnike policije i specijalne policije takozvanog Kosova, koji se nalaze u opštinskim zgradama u Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu, a u Zvečanu i najvažnije raskrsnice i prilaze gradu, što je zahtev Srpske liste i tamošnjih meštana.

Bilčik i Nemec: EU zabrinuta zbog situacije na KiM

U dvodnevnoj poseti Beogradu boravili su izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik i član delegacije Odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropskoj uniji Matjaž Nemec.

O aktuelnim pitanjima delegacija iz Brisela razgovarala je s predsednicom Vlade, predsednikom Skupštine i opozicionim liderima. Za RTS su govorili o tome s kakvim utiscima se vraćaju u Brisel.

Na pitanje kako ocenjuju bezbednosnu situaciju na severu pokrajine Bilčik je naveo da su u EU zabrinuti.

"Zabrinuti smo svi u Evropskoj uniji. Žozep Borelj i zemlje članice su izdale jasno saopštenje. Osnovna poruka je deeskalacija, ne možemo da imamo nasilje, ne možemo da imamo napade, Kfor, NATO i Euleks su na Kosovu da bi pomogli svima. Ako se situacija pogorša, odgovornost je na obe strane, a posebna, velika odgovornost na vlastima u Prištini. Bezbednosne snage u Prištini moraju da se povuku i da se napravi prostor za dijalog, za organizovanje novih izbora. Nadam se da će se Srbi vratiti u institucije. Naravno, potreban nam je plan za Zajednicu srpskih opština", rekao je Bilčik.

Upitan o Žozepu Borelju, koji kaže neće odustati od razgovora Beograda i Prištine, Nemec je naveo da novi izbori jesu rešenje.

"Suočeni smo s novom situacijom, moje mišljenje je da moramo da imamo nove izbore na severu Kosova. Birači treba da izađu i glasaju. Potrebno je da se obe strane angažuju. Imamo sporazum koji vodi napred, to su važna pitanja za ceo region", ukazao je Nemec.

Petković: Kurti se koristi fašističkim metodama

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izazvao sukob na severu KiM jer ne želi da formira Zajednicu srpskih opština.

Petković je na Tviteru napisao da se Kurti koristi fašističkim metodama, pokušavajući da dehumanizuje srpski narod.

"Koliko puta smo ukazali da Kurti nikada neće da formira ZSO. I danas su u Prištini, po stoti put, to potvrdili", napisao je Petković, obraćajući se specijalnom predstavniku EU Miroslavu Lajčaku.

Direktor Kancelarije za KiM je to napisao, reagujući na izjavu šefice poslaničke grupe Samoopredeljenja Mimoze Kusari-Ljilje, koja je poručila da formiranje ZSO dolazi u obzir samo ako se "taj mehanizam zasniva na 'ustavu Kosova'".

Zbog jednostranih odluka Aljbina Kurtija život na severu Kosova i Metohije je paralisan i sve je stalo, rekao je bivši gradonačelnik Leposavića Zoran Todić.

"Građani protestuju na miran i demokratski način jer se ne slažu sa odlukama Vlade iz Prištine da se u zgradu opštine na silu dovedu gradonačelnici koji nemaju ni legalitet ni legitimitet", naveo je on za "Kosovo onlajn".

Todić kaže da su zgrade opština već deset dana pretvorene u kasarne "jer se u njima nalazi zaista veliki broj pripadnika specijalnih snaga ROSU i Kfora.

"Ono što posebno zabrinjava je što se u zgradi opštine već 150 sati nalazi gradonačelnik Ljuljzim Hetemi. Narod se ne slaže sa ovom jednostranom odlukom iz Prištine, ne slažu se ni Srbi, ni Bošnjaci, ni Romi, ni Goranci. Niko od njih ko živi na ovim prostorima nije hteo da izađe na izbore 23. aprila, a štaviše, i znatno manji broj Albanaca je izašao na izbore nego u ranijim izbornim procesima", objasnio je on.

Naveo je da je zahtev Srba da Hetemi ode i da svoju dužnost obavlja iz objekta u kojem je i položio zakletvu, da se pripadnci specijalnih jedinica povuku i da se omogući pristup radnim mestima svim zaposlenima u zgradi Opštine Leposavić.

Komandant Kfora: Bez nas bi došlo do krvoprolića

Kritike na račun Aljbina Kurtija stigle su i od komandanta Kfora Anđela Mikele Ristuče.

On je, takođe, kritikovao premijera privremenih prištinskih institucija zbog jednostranih akcija Prištine.

Evropska unija i zemlje Kvinte su pozvale na deeskalaciju situacije, osudivši prethodno vladu u Prištini za nasilno dovođenje albanskih gradonačelnika u većinski srpske opštine na severu Kosova i Metohije.

Eskobar i Lajčak dolaze da smire situaciju

Bivši jugoslovenski šef diplomatije Vladislav Jovanović kzao je za "Kosovo onlajn" da bi sutrašnja poseta izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka i američkog emisara Gabrijela Eskobara Prištini trebalo da pokaže koliko su ozbiljne opomene koje na račun Aljbina Kurtija zbog nasilnih akcija na severu stižu iz Vašingtona i Brisela.

Jovanović ukazuje da je do sada, manje-više, sve ostalo na retoričkim "packama" Kurtiju, a da su prethodne posete američko-evropskog dvojca i drugih zvaničnika Zapada imale kratkoročne domete.

"Te ranije posete i Prištini i Beogradu su dovodile do minimalnih pomaka i više su išle u pravcu daljeg prilagođavanja Srbije njihovim konačnim željama nego vršenja stvarnog pritiska na stranu koja proizvodi probleme. Prištinska strana ne proizvodi sama te probleme", naveo je Jovanović.

Na pitanje da li je ova poseta prilika da, pre svega SAD, i na delu pokažu da misle to što govore kada kritikuju Kurtija i opominju ga da će uslediti ozbiljne posledice ako ih ne posluša, Jovanović kaže da će se sada videti da li je poslednja kriza na severu "pomerila Vašingtona i Brisel u pravcu realnijeg sagledavanja kada je reč o problemu Kosova".

Stav bivšeg šefa diplomatije deli i sadašnji ministar inostranih poslova Ivica Dačić, koji je poručio je da specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak i američki emisar Gabrijel Eskobar dolaze u Prištinu i Beograd da dovedu do deeskalacije situacije na severu Kosova i ukazao da Srbi nisu problem kada je reč o konstruktivnosti, prenosi RTV

"Vlasti u Prištini kažu baš nas briga što Srbi neće da učestvuju u institucijama, to je potpuno suprotna situacija u odnosu na ono od pre deset godina. Opet je veoma važno da se bude priseban i da se trudimo da nema nekih incidenata, da sačuvamo ljude, osnovna stvar je da se ljudi sačuvaju da ostanu da žive na severu Kosova", izjavio je Dačić.

image