Sulude tvrdnje Aljbina Kurtija: Putin je opsednut "Kosovom"

Premijer privremenih prištinskih institucija poručio da je Rusija je zainteresovana za destabilizaciju Balkana i da za to koristi Srbiju

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti u intervjuu za "Geopost" "analizirao" je biografiju Vladimira Putina, spoljnotrgovinsku saradnju Srbije i Rusije, kao i podršku Rusa našem narodu i izveo zaključak da je ruski predsednik opsednut tzv. Kosovom.

Srbija i Rusija su tradicionalno prijateljske zemlje stotinama godina unazad što nije tajna, pa ne bi trebalo da bude čudno što se Putin ne libi da govori glasno o svim nevoljama koje je Zapad uzrokovao Srbiji u njenoj južnoj pokrajini. 

"Putin je opsednut Kosovom, a to ima veze sa 1999. i NATO intervencijom. Izuzetno je ogorčen što je Kosovo primer uspeha NATO intervencije", navodi prištinski političar, ne krijući da je tzv. Kosovo produkt Zapada.

Kurti dodaje "da je Rusija zainteresovana za destabilizaciju Balkana i za to koristi Srbiju", zanemarujući činjenicu da njegove jednostrane akcije dovode do sukoba na KiM i da se, otkad je on na vlasti, odigralo više od 300 etnički motivisanih napada na Srbe, njihovu imovinu i Srpsku pravoslavnu crkvu.

Takođe, Kurti je optužio ambasadora Ruske Federacije u Beogradu da sudeluje u "hibridnom ratu"  na Zapadnom Balkanu.

"Hibridni rat na Zapadnom Balkanu ima svoj centar, a to je Srbija, to su Beograd i Niš. Uprkos apelima Zapada Ruski humanitarni centar u Nišu nije zatvoren, već nastavlja da bude sve aktivniji. S druge strane, ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko organizuje nedeljne prijeme za studente u Beogradu, za intelektualce, za novinare. Na taj način ih oblikuje u skladu sa ruskim narativom", nabrajao je premijer privremenih institucija u Prištini.