Srbija i Balkan

Sastali se Lajčak, Eskobar i Kurti; Amerika opet pozvala na povlačenje policije iz opština

Kfor se i dalje nalazi u neposrednoj blizini opštinske zgrade i na svim prilazima Zvečanu
Sastali se Lajčak, Eskobar i Kurti; Amerika opet pozvala na povlačenje policije iz opština© TANJUG/DOPISNIŠTVO KIM/bs

U Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, ispred zgrada lokalne samouprave, Srbi su održali i osmi dan protesta, tražeći da pripadnici policije napuste opštinske zgrade u koje su nasilno ušli, uvodeći albanske gradonačelnike.

U sve tri opštine pripadnike policije i zgrade opština, obezbeđuju pripadnici Kfor-a, a između njih i građana je bodljikava žica.

U Zvečanu su vojnici međunarodne mirovne misije i dalje raspoređeni i na pet raskrsnica i u samom gradu, što je bio jedan od zahteva Srpske liste i okupljenih Srba, kako bi se izbeglo da takozvana Kosovska policija prolazi u blizini okupljenih građana i eventualno izazivanje incidenata.

Srbi sa severa Kosova i Metohije traže da se policija povuče iz opštinskih zgrada u kojima se trenutno nalazi, da albanski gradonačelnici ne ulaze u te objekte, kao i da se na slobodu puste Radoš Petrović i Dušan Branković, koji su uhapšeni zbog napada na vojnike KFOR-a, iako su snimci pokazali da su uhapšeni pre početka sukoba.

Sve informacije o dešavanjima na Kosovu i Metohiji mogli ste da pratite u našem blogu uživo.

  • 5. jun 2023 • 22:51

    22:51

    Amerika ponovo poziva Prištinu da povuče policiju iz opština

    Zamenik portparola američkog Stejt departmenta Vedant Patel pozvao je danas Beograd i Prištinu da preduzmu hitne korake kako bi došlo do deeskalacije napetosti na severu KiM.

    Patel je na konferenciji za štampu, komentarišući situaciju na severu KiM, pozvao premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i vladu u Prištini da omoguće gradonačelnicima na severu KiM da svoj posao obavljaju na alternativnim lokacijama i da narede povlačenje policije koja se nalazi u blizini opštinskih objekata.

    "Pozivamo sve strane da preduzmu hitne korake kako bi se deeskalirala tenzija. Srbija i predsednik Vučić treba da smanje nivo pripravnosti svoje vojske i pozovu kosovske Srbe da se uzdrže od nasilja. Odluka vlade Kosova da nasilno pristupi zgradama opština eskalirala je situaciju na oštar i nepotreban način", rekao je Patel.

    Osudio je nasilje prema pripadnicima Kfora na severu KiM.

  • 21:43

    Kurti obavestio izaslanike o imenovanju Slađane Pantović za potpredsednicu opštine Zvečan

    Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti obavestio je specijalne izaslanike Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, Miroslava Lajčaka i Gabrijela Eskobara o imenovanju Slađane Pantović za potpredsednicu opštine Zvečan, prenosi "Koha".

    Bilo je reči i o dogovoru za smanjenje tenzija na severu Kosova i Metohije.

  • 21:09

    Eskobar i Lajčak stigli na sastanak sa Kurtijem

    Specijalni izaslanici Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar stigli su u zgradu Vlade takozvanog Kosova, gde će se sastati sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

    Sastanak je trebalo da počne u 20 sati, ali je početak susreta odložen jer je Kurti prisustvovao fudbalskoj utakmici u okviru Kupa Kosova.

    Tema razgovora Lajčaka i Eskobara sa Kurtijem je deeskalacija situacije na severu KiM.

    Nakon razgovora u Prištini, Lajčak i Eskobar sutra stižu u Beograd.

  • 20:52

    Kurti kasni na sastanak zbog utakmice

    Sastanak premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija sa specijalnim izaslanikom Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom i specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Miroslavom Lajčakom odložen je za pola sata, saznaje "Kljan Kosova", a razlog je, kako navode, Kurtijevo prisustvo na fudbalskoj utakmici u okviru Kupa Kosova.

    Aljbin Kurti uslikan je večeras na stadionu "Fadilj Vokri" u Prištini, pomno prateći utakmicu u okviru Kupa Kosova, i to u vreme kada je trebalo da se susretne sa Eskobarom i Lajčakom.

    Kako saznaje "Kljan Kosova", sastanak je odložen za 30 minuta.

    Po završetku utakmice, Kurti je uslikan kako deli medalje igračima, a uz njega je bio i ministar zdravlja Arben Vitia.

    Sastanak Kurtija sa Eskobarom i Lajčakom trebalo je, prema prvoj satnici da počne u 20.00 časova, ali je odložen za 20.30.

  • 20:09

    U parku u Južnoj Mitrovici cveće uređeno u znak "UČK"

    U Južnoj Mitrovici, u parku kod reke Ibar posađeno je crveno cveće, tako da obrazuje natpis "UČK", prenosi "Kljan Kosova".

    Kako navode, "neko se pobrinuo da osmisli istorijski simbol (tzv.) Oslobodilačke vojske Kosova".

  • 19:08

    Britanski parlament raspravljao o situaciji na severu KiM

    Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Endru Mičel rekao je tokom rasprave o situaciji na Kosovu i Metohiji u britanskom parlamentu da London poziva vladu takozvanog Kosova da ukloni specijalne jedinice policije iz severnih opština, kao i nove gradonačelnike da obavljaju dužnost sa alternativnih lokacija.

    "Mi smo 18. maja zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama, Francuskom, Nemačkom, Italijom i Evropskom unijom zatražili da se nađe dugoročno rešenje za rad opština na severu. Upozorili smo na upotrebu sile ili radnje koje bi mogle povećati tenzije, a 26. maja smo izrazili zabrinutost zbog nasilnog smeštanja gradonačelnika u opštinske objekte, kao i akcije Srbije da poveća spremnost vojnih snaga oko granice Kosova", kazao je Mičel.

    Kako kaže, Britanija podržava pozive međunarodnih saveznika upućene 1. juna na nove izbore na severu, kao i da rade na stvaranju Zajednice opština sa srpskom većinom.

    Britanski parlament raspravljao je o KiM na inicijativu šefice Odbora za spoljnu politiku Ališe Kerns koja je navela da je Beograd orkestrirao nasilje, prenosi Koha. Kerns je od ranije poznata po izuzetno antisrpskom stavu.

    Kerns je istakla da za nju "Kosovo nije Srbija, ali da je Beograd ove godine orkestrirao bojkot demokratskih izbora u četiri opštine na severu Kosova".

    Pitala je i zašto je došlo do tako nesrazmerne reakcije saveznika i ocenila da je pogrešno što su "SAD i EU odlučile da kritikuju Kosovo, a nije bilo kritike na račun oružane milicije".

  • 18:50

    Rode: Nemačka stoji iza izjava Kvinte i EU, podrška Lajčaku

    Ambasador Nemačke u Prištini Jern Rode izrazio je punu podršku nastojanjima specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

    Rode je na Tviteru naveo da je premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti na sastanku sa francuskim ambasadorom na takozvanom Kosovu Oliverom Geroom i zamenikom nemačkog ambasadora Matijasom Konradom izneo svoje viđenje dešavanja na severu i u okviru dijaloga.

    Dodaje da je Konrad ponovio jasan stav Nemačke koji je u skladu sa najnovijim izjavama Kvinte i EU.

    "Hitno treba raditi na sprovođenju ciljeva izjave EU27. Puna podrška naporima Miroslava Lajčaka", napisao je Rode.

  • 17:26

    Slađana Pantović imenovana za potpredsednicu opštine Zvečan

    Slađana Pantović danas je imenovana za potpredsednicu opštine Zvečan, a odluku je potpisao gradonačelnik ove opštine, Iljir Peci.

    Pantović će, prema odluci, obavljati funkciju do isteka mandata predsednika opštine, prenosi "Koha".

    Ona je jedina kandidatkinja iz srpske zajednice koja je učestvovala na vanrednim lokalnim izborima u četiri opštine na severu – 23. aprila, kada je osvojila sedam glasova.

    Ona se prvobitno kandidovala za gradonačelnika Zvečana.

  • 16:56

    Dodatne NATO snage stigle na KiM

    Dodatne NATO snage danas su počele da pristižu na Kosovo i Metohiju, saopštila je pres-služba Alijanse.

    Oko 500 pripadnika turske 65. mehanizovane pešadijske brigade činiće najveći deo NATO pojačanja. Turski bataljon će u početku biti stacioniran u kampu Sultan Murat, a na KiM će ostati "dokle god bude potrebno", dodaju iz NATO-a.

    Dodatni bataljon rezervnih snaga NATO-a stavljen je u stanje pripravnosti koji će biti raspoređen ukoliko bude neophodno.

    Nakon razgovora sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom u nedelju, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg zahvalio je toj državi na slanju pojačanja na KiM.

  • 16:40

    Emisari SAD i EU sutra i sa čelnicima opozicije tzv. Kosova

    Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar i izaslanik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak sastaće se sutra u Prištini i sa predstavnicima opozicije takozvanog Kosova, prenosi "Reporteri".

    Iz Alijanse za budućnost Kosova rekli su da će na tom sastanku učestvovati predsednik stranke Ramuš Haradinaj, koji je nedavno, ne po prvi put, izneo zahtev da se izglasa nepoverenje vladi.

    Sa dvojicom zapadnih diplomata sastaće se i šef Demokratske partije Kosova Memlji Krasnići i predsednik Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku.

    Do posete Eskobara i Lajčaka Prištini, a zatim i Beogradu, dolazi nakon tenzija na severu izazvanih odlukom vlade tzv. Kosova da na silu nametne nelegalne albanske gradonačelnike u Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću. Oni su izabrani na izborima 23. aprila koje su Srbi bojkotovali i na kojima je izlaznost bila samo oko 3,5 odsto.

    EU je potvrdila da će specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak i američki izaslanik Gabrijel Eskobar boraviti danas u Prištini, "gde će se angažovati na deeskalaciji tenzija na severu KiM", dok će sutra posetiti Beograd.

    SAD i EU su zatražile od premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija da povuče policiju iz opštinskih zgrada na severu, da se raspišu vanredni izbori za ove opštine i da što pre započne uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom.

    Kurti se, kako je najavljeno, večeras sastaje sa Eskobarom i Lajčakom.

image