Srbija i Balkan

Ruska nafta ipak stiže u Srbiju

Mađarska i Srbija dogovorile su izgradnju novog segmenta naftovoda koji bi obezbedio isporuku ruske nafte Srbiji povezivanjem sa naftovodom Družba
Ruska nafta ipak stiže u Srbijuwww.globallookpress.com © Victor Lisitsyn, Виктор Лисицын/Global Look Press

Očekuje se da će Evropska unija za manje od dva meseca smanjiti oko 90 odsto uvoza nafte iz Rusije. Odluka je objavljena još u maju kao deo paketa sankcija koji je usvojen kao odgovor na specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini. Iako se Srbija nije pridružila ovim sankcijama, ova mera će verovatno uticati i na isporuke nafte za Srbiju, procene su britanskog portala "Oilprajs" koji se bavi energentima.

Naime, ruska nafta u Srbiju stiže preko Hrvatske. Od terminala Omišalj ide do rafinerije nafte u Pančevu preko cevovoda JANAF. Međutim, isporuke će verovatno prestati jer će sav uvoz nafte iz mora u EU (uključujući Hrvatsku) biti zabranjen od 5. decembra.

Dok tankerima sa ruskom naftom više neće biti dozvoljeno da se isporučuju u EU, nafta će verovatno i dalje stizati u nekoliko evropskih zemalja preko nafotovoda Družba.

Upravo zbog zbog toga Srbija je intenzivirala saradnju sa Mađarskom, koja je dobila odobrenje od strane EU da bude privremeno izuzeta iz ovg paketa sankcija. Mađarska i Srbija su se 10. oktobra dogovorile da izgrade novi deo naftovoda koji bi obezbedio isporuku ruske nafte Srbiji povezivanjem zemlje sa naftovodom Družba.

Kao alternativu, Srbija razmatra izgradnju gasovoda koji bi prolazio kroz Severnu Makedoniju i išao do luke Drač u Albaniji.

Segment cevovoda od Pančeva do Skoplja bio bi dugačak oko 400 kilometara i bilo bi potrebno još 300 kilometara da se odatle poveže sa Dračem. To bi bilo mnogo duže od gasovoda kroz Mađarsku (za koji se očekuje da će biti dugačak 128 kilometara), ali bi omogućilo dalju diverzifikaciju naftnih resursa.

image