Srbija i Balkan

Radio Slobodna Evropa: Dva uslova Srpske liste za izbore na severu KiM; Srpska lista: Lažna vest

Igor Simić se oglasio na svom Fejsbuku i rekao da od redakcije RSE, koja je objavila tu vest, očekuje momentalno izvinjenje
Radio Slobodna Evropa: Dva uslova Srpske liste za izbore na severu KiM; Srpska lista: Lažna vest© ATA Images, all rights reserved

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić demantovao je danas da je izjavio da Srpska lista ima dva uslova za učešće na izborima na severu KiM, ističući da se radi o lažnoj vesti.

On je na svom Fejbuku objavio da od redakcije Radija Slobodna Evropa, koja je objavila tu vest, očekuje momentalno izvinjenje i demanti, i pozvao medije da "ne nasedaju na provokacije i izmišljotine".

Istovremeno, on je objavio i tekstualni odgovor, koji je dao novinaru Radio Slobodne Evrope u vezi sa situacijom na severu, a u kome piše da su prioritetna pitanja koja moraju da se reše kako bi deeskalirala situacija na terenu, a koja su ujedno zahtev Srba na severu Kosova i Metohije jesu da Kurtijevi specijalci napuste opštinske zgrade na severu.

Takođe, uslov je "da lažni gradonačelnici koji nemaju nikakav legitimitet i legalitet" ne dolaze u zgrade jer ih građani nisu birali, i da se puste na slobodu neosnovano uhapšeni Radoš Petrović i Dušan Obrenović, odnosno da se prestane sa progonom Srba koji su, kako ističe Simić, na protestima u poslednje dve godine branili mir i slobodu od nasrtaja režima Aljbina Kurtija.

"A što se izbora tiče, od ranije je poznat stav Srpske liste, da se prvo moraju povući Kurtijevi specijalci sa severa Kosova i Metohije, gde su nelegalno prisutni, i mesecima maltretiraju Srbe, pa čak i pucaju u njih, i da se konačno, nakon 10 godina formira Zajednica srpskih opština u skladu sa dogovorima iz 2013. i 2015. godine. Stop lažnim vestima", napisao je Simić.

Američki Radio Slobodna Evropa je na svom sajtu prethodno objavio da je Srpska lista u ponedeljak saopštila da će učestvovati na izborima na severu kada budu ispunjena dva uslova.

Kako je navedeno, potpredsednik SL Igor Simić je rekao da sa severa Kosova treba povući specijalne snage tzv. kosovske policije i formirati Zajednicu srpskih opština.

RSE u svom tekstu podseća i da je Srpska lista bojkotovala vanredne lokalne izbore 23. aprila u četiri opštine na severu KiM, kao i da ne priznaje nove gradonačelnike.

"Govoreći o tenzijama na severu zemlje, Simić je rekao da je ključ za smanjenje tenzija povlačenje specijalnih snaga policije Kosova i novoizabranih gradonačelnika iz opštinskih zgrada", piše Radio Slobodna Evropa.

Dodaju da je i Simić među zahevima naveo i to da je neophodno pustiti na slobodu dvojicu građana Zvečana koji se nalaze u jednomesečnom pritvoru, Radoša Petrovića i Dušana Obrenovića koji su "uhapšeni zbog nasilja na severu Kosova 29. maja, a terete se, između ostalog, za rušenje ustavnog poretka Kosova".

Na kraju teksta Radio Slobodna Evropa objavljuje i neobičnu napomenu da je Srpska lista navodno zatražila od urednika intervenciju na ovu vest, na šta RSE nije pristao. Ne navodi se o kakvoj je intervenciji reč.

Odgovor Srpske liste, inače, usledio je na pitanje RSE da li bi Srpska lista učestvovala na izborima i pod kojim uslovima, dodaje se na kraju teksta koji je Srpska lista demantovala.

image