Srbija i Balkan

"Volstrit džornal": Srbija oaza za ruski kapital i visokokvalifikovane profesionalce

Srbija je postala vodeća destinacija za ruske kompanije, diplomatiju, a posebno za IT stručnjake i profesionalce u oblasti tehnologije, piše američki list
"Volstrit džornal": Srbija oaza za ruski kapital i visokokvalifikovane profesionalce© Unsplash/Dimitrije Milenkovic

Srbija se poslednjih nekoliko meseci istakla kao jedna od vodećih destinacija za ruske tehnološke kompanije i visokokvalifikovane profesionalce, piše američki "Volstrit džornal".

Kako EU prekida ekonomske veze sa Moskvom, ističe se u tekstu, "Srbija je postala mostobran za ruske kompanije, diplomatiju, a posebno za IT stručnjake i profesionalce u oblasti tehnologije."

"Osećaj dobrodošlice, kao i stil života u Beogradu, živopisnoj prestonici sa živom kulinarskom scenom i noćnim životom, bili su ono što nas je inicijalno privuklo, rekao je Nikola Stojanović, direktor kompanije "Vorgejming" u Srbiji, koji je preselio 300 zaposlenih iz Sankt Peterburga.

 "Ako imate porodicu, Srbija je top destinacija"

Kako prenosi "Volstrit džornal", tridesettrogodišnji Vladimir Samoilov, aeronautički inženjer koji je postao menadžer razvoja softvera za "Visk" koji je u vlasništvu "Samsong elektroniks", napustio je Rusiju u martu sa suprugom i sinom i preselio se u Novi Sad, nakon što je prethodno razmotrio Tursku, Gruziju i Dubai.

"Ako imate porodicu, Srbija je top destinacija u smislu jezika, poreza, zdravstvene zaštite i obrazovanja", rekao je on u intervjuu za "Volstrit džornal".

U Srbiju je, kako prenosi američki list, došlo na desetine hiljada ruskih inženjera, programera, preduzetnika, umetnika i naučnika.

Skoro 700 kompanija povezanih sa Rusijom otvorilo je filijale u kojima zapošljavaju hiljade Rusa, a prema podacima APR-a, od početka marta Rusi su osnovali više od 2.300 kompanija u Srbiji.

Najbrojniji su programeri, konsultanti, dizajneri. Osim toga, mnogi Rusi jednostavno koriste bezvizni režim da ostanu u Srbiji radeći na daljinu za strane poslodavce.

"Zemlje se takmiče da privuku odbeglu rusku elitu, a Srbija je u dobroj poziciji da profitira od te velike doze vrednog ljudskog i finansijskog kapitala", rekao je za "Volstrit džornal" Beograđanin Ivan Vejvoda, stalni saradnik Instituta za humanističke nauke u Beču.

Kompanija je preselila više od 1.000 inženjera iz Sankt Peterburga

Ruski tehnološki gigant kao što je Jandeks NV, kao i zapadne kompanije sa ruskim osobljem, "Luksoft inc." i "Vorgejming", takođe su preselili deo svog osoblja u Srbiju, piše "Volstrit džornal".

Kompanija "Luksoft" koja se bavi razvojem softvera zasnovanog na veštačkoj inteligenciji za banke, telekomunikacije i proizvođače automobila poput BMV i Folksvagen, preselila je hiljade inženjera iz Rusije u Beograd, a u toku je dovođenje još hiljadu, rekao je Mihajlo Poštić, predstavnik kompanije u Srbiji.

Inženjer "Luksofta" sa suprugom stigao je u Beograd 7. marta. Par je bio u Gruziji i Turskoj, ali im je Srbija bila privlačnija za početak novog života.

"Kulturne razlike su male...Osećamo se kao kod kuće i ovo je demokratija u kojoj ljudi mogu da protestuju protiv vlasti", rekla je inženjerova supruga u intervjuu za "Volstrit džornal".

image