Srbija i Balkan

Londonski "Tajms": Kurti (ni)je Zelenski, zašto je naljutio Zapad

Zapad se sada nada da će, praveći kompromise sa srpskom manjinom na severu KiM, održati mir dovoljno dugo da Vučić, ili njegov naslednik, na kraju popusti i prihvati "de fakto realnost kosovske nezavisnosti" kao uslov za ulazak Srbije u EU
Londonski "Tajms": Kurti (ni)je Zelenski, zašto je naljutio Zapadwww.globallookpress.com © Panoramic/Keystone Press Agency

Premijer tzv. Kosova ima pogled tužnog novog učenika kome se čini da je uradio sve što može da bi se uklopio, ali se i dalje nikome u razredu ne dopada, piše "Tajms".

Međutim, Aljbin Kurti, koji je mimo preporuke SAD, Velike Britanije i Evropske unije, odnosno, kako navodi britanski list, "najbližih prijatelja Kosova", poslao gradonačelnike Albance u opštine sa srpskom većinom - ne pokazuje znake kajanja. 

Kurti je kažnjen isključivanjem sa vojne vežbe koju predvodi NATO, ali on sam smatra da će nagrada za metaforički izostanak "Kosova" iz fudbalskog tima na kraju biti "poraz njegovog najstarijeg životnog neprijatelja, ultranacionalističkog predsednika Srbije Aleksandra Vučića, čiji ga je bivši šef svojevremeno poslao u zatvor", piše britanski list.

"Potrebna nam je pomoć Amerike, Britanije i EU, ali ta pomoć ne treba da ide u u pravcu povlađivanja autokratama", rekao je prištinski premijer u intervjuu za "Tajms".

Iako najnovija kriza na Balkanu možda deluje trivijalno (u pitanju su četvorica lokalnih gradonačelnika na prostoru sa oko 50.000 stanovnika) ona nije samo okrenula Kurtija protiv Vučića, već i Kurtija protiv snaga koje su vojnom intervencijom protiv Slobodana Miloševića 1999. godine dovele do nezavisnosti Kosova.

Kako se dodaje u tekstu, Zapad je proveo decenije pokušavajući da namami Vučića da se odvoji od svog najbližeg prijatelja predsednika Rusije Vladimira Putina.

Vučić je, ističu, bio "Miloševićev ministar informisanja", sa Evropom igra na taktiku "toplo-hladno" i ponekad se okreće ka Istoku, a ponekad ka Zapadu. 

Budući da je diplomatski i vojni fokus Zapada trenutno u potpunosti na Ukrajini, novi sukob je poslednje što mu treba, ocenjuje list dodajući da je posledica toga konflikt Zapada sa Kurtijem koji je želeo da ide tvrdom linijom. 

Zapad se sada nada da će, praveći kompromise sa srpskom manjinom, održati mir na "Kosovu" dovoljno dugo da Vučić, ili njegov naslednik, na kraju popusti i prihvati "de fakto realnost kosovske nezavisnosti" kao uslov za ulazak Srbije u Evropsku uniju.

Kurti, koga je kao studenta Milošević poslao u zatvor, sada tvrdi da je Vučić "isti čovek kao i tada", da se u pregovorima "samo igra". Kurti ističe da on "ne sme da pokaže slabost" zato što bi je predsednik Srbije "iskoristio".

Kako ističe londonski "Tajms", zapadne diplomate sugerišu da Kurti pokušava da se predstavi kao novi Zelenski. Međutim, oni upozoravaju da je "Kosovo" drugačije od Ukrajine, te da je "srpska enklava više kao Severna Irska nego Donbas".

"Tražiti od Srba da zaborave Beograd je kao da tražite od katolika iz Severne Irske da zaborave Dablin", navode, dodajući da Kurti poriče koliko su snažna osećanja Srba na severu Kosova i Metohije. 

image