Srbija i Balkan

Podrška Kine Srbiji da se bori za svoj suverenitet i integritet

Delegacija Narodne Republike Kine boravi u poseti Univerzitetu odbrane pri Ministarstvu odbrane Srbije
Podrška Kine Srbiji da se bori za svoj suverenitet i integritet© FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE / DARIMIR BANDA

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević održao je danas predavanje na temu "Odnosi Srbije i Kine - kontinuitet razumevanja i saradnje" polaznicima Kursa strateškog komandovanja Univerziteta nacionalne odbrane Kine, koje predvodi zamenik komesara tog Univerziteta general-major He Ksingbo.

Podsetivši da će Srbija i Kina za dve godine obeležiti 70 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, Vučević je rekao da su za sedam decenija ti odnosi su imali različite intenzitete, kvalitete, ali da poslednjih 15-20 godina sveukupni odnosi Kine i Srbije napreduju. 

"Nekoliko je razloga za to - ali fundamentalni je činjenica da je za Srbiju apsolutno prihvatljiv i uslov je svih uslova međunarodnih odnosa, ono što je Kina definisala sa svojim partnerima kroz pet principa miroljubive koegzistencije", naglasio je Vučević ukazujući da je upravo to ono čemu Srbija teži dosledno primenjujući i poštujući međunarodno pravo.

Ministar je ukazao i na značaj ekonomske saradnje Srbije i Kine, ističući značaj pokrenutih inicijativa i investicija koje su veoma važne za zemlju, saopštilo je Ministarstvo odbrane, a preneo Tanjug.

Naveo je i da je upečatljiv i snažan utisak kod građana Srbije, kada se govori o saradnji između dve države, ostavila borba tokom pandemije izazvane virusom kovid 19, podsećajući da je Srbija bila jedna od prvih država koja je uputila pomoć Kini kada se suočila sa tim izazovom, ali i na pomoć kineskih stručnjaka virusologa koji su Srbiji pritekli u pomoć u jeku epidemije na globalnom nivou.

Govoreći o vojno saradnji, Vučević je podvukao da je ona nastavak "čeličnog prijateljstva".

"Što se tiče budućih odnosa između naših država ja sam apsolutno optimista i verujem u istrajnost čeličnog prijateljstva između Kine i Srbije", poručio je Vučević.

"Potpuno sam saglasan sa vama da se prijateljstvo između naša dva naroda još više učvrstilo tokom epidemije i iskreno zahvaljujemo na stavu srpske vlade za podršku, očuvanju kineskih vitalnih interesa", naglasio je zamenik komesara Univerziteta nacionalne odbrane NR Kinegeneral He Ksingbo.

On je, takođe, preneo podršku kineske strane Srbiji da ide svojim putem, da se bori za svoj suverenitet i integritet.

"Srećni smo što vidimo da se naša vojna saradnja poslednjih godina uspešno realizuje. Postigli smo vidne rezultate u oblasti saradnje u vojnoj industriji, vojnom obrazovanju i drugim vojnim oblastima. Srbija je zemlja sa kojom naša vojska ima najširu saradnju", rekao je He Ksingbo ukazujući na značaj ove posete za razvoj saradnje u domenu vojnog obrazovanja.

Delegacija Narodne Republike Kine boravi u poseti Univerzitetu odbrane, a sa kolegama iz Kine današnjem predavanju u Školi nacionalne odbrane prisustvovali su i polaznici Generalštabnog usavršavanja ŠNO.

Predavanju su prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović, pomoćnik ministra za politiku odbrane Predrag Bandić, rektor Univerziteta odbrane brigadni general prof. dr Boban Đorović, ambasadorka NR Kine Čen Bo, polaznici Škole nacionalne odbrane, starešine i nastavnici.

image