Srbija i Balkan

Kurti: Zaustaviti napade ekstremista; Eskobar: ZSO mora da bude formirana

Put ka deeskalaciji je da se "odmah zaustave napadi nasilnih ekstremista i kriminalnih grupa na domaće i međunarodne bezbednosne snage i novinare", poručio premijer privremenih prištinskih institucija
Kurti: Zaustaviti napade ekstremista; Eskobar: ZSO mora da bude formiranawww.globallookpress.com © Dimitrios Karvountzis

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti zatražio je od Brisela i Vašingtona da pozovu na prekid nasilja na severu KiM, kao i kažnjavanje i krivično gonjenje počinilaca, prenosi "Reporteri".

Prema saopštenju privremenih institucija u Prištini, Kurti je u ponedeljak veče na sastanku sa izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i predstavnikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom rekao da je put ka deeskalaciji na severu pokrajine da se, kako je naveo, "odmah zaustave napadi nasilnih ekstremista i kriminalnih grupa na domaće i međunarodne bezbednosne snage i novinare".

Na sastanku kojem je prisustvovao i glavni prištinski pregovarač Besnik Bisljimi, Kurti je rekao da "samo vladavina prava može utrti put za vanredne, slobodne, demokratske i poštene izbore".

On je dodao da bi takva trebalo da bude i predizborna kampanja i da bi to omogućilo smanjenje broja policajaca u zgradama tri opštine na severu pokrajine.

Kurti je, kako se navodi u saopštenju privremenih prištinskih vlasti, na sastanku izrazio i "bezrezervnu spremnost i nepokolebljivu dobru veru za intenzivan i zajednički angažman na deeskalaciji situacije i normalizaciji odnosa".

Eskobar: Zajednica srpskih opština mora da bude formirana

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar poručio je, u intervjuu bečkom dnevniku "Prese", da Zajednica srpskih opština mora da bude formirana i da je samo pitanje da li "Kosovo" želi da čeka na evroatlantske integracije dok premijer Aljbin Kurti ne ispuni svoju obavezu.

Eskobar je naglasio da "'Kosovo' sada mora pod hitno da se pomeri", i naznačio da je osnivanje ZSO međunarodna, pravna, preuzeta obaveza, prenosi "Kosovo onlajn".

"To ne zavisi od njega. To nije pitanje između Kurtija i Srbije. To je pitanje između 'Kosova' i Srbije. Čak iako Kurti to ne želi, biće formirana ZSO", naglasio je Eskobar upitan za otpor kosovskog premijera Aljbina Kurtija formiranju ZSO.

On je istakao da je pitanje samo da li "Kosovo" želi da čeka na evroatlantske integracije dok premijer ne ispuni svoje obaveze.

Kako kaže, ako "Kosovo" ne želi novu Republiku Srpsku kao u BiH, onda mora da iznese svoj predlog šta želi.

"Oni su nam rekli šta ne žele. Sada moraju da nam kažu šta žele, na to čekamo", poručio je Eskobar.

Nespremnost Prištine da se pomeri po ovom pitanju, prema njegovim rečima, pokazuje "nespremnost na pomirenje u sopstvenoj zemlji".

On je rekao i da Srbija treba da uputi jasnu poruku da ne toleriše nasilje, kako protiv mirovnih snaga Kfora, tako ni protiv kosovske policije.

Eskobar je ranije poručio da je na sastanak došao kao pristalica "Kosova", ali dodao da nikada nije video "toliko jedinstvo u transatlantskoj zajednici".

"Isti zahtev uputili su i SAD, i Evropska unija, i NATO, i skoro svaki prijatelj 'Kosova'. Zato se nadam da ćemo biti saslušani. Hoću da kažem jedno, došao sam ovde kao veliki navijač 'Kosova'. Želimo najbolje za 'Kosovo', da ostvarimo sve težnje. Mi smo najveći pobornici vaše bezbednosti, nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Samo tražim da me saslušaju", rekao je Eskobar.

Poštujemo autoritet Vlade ?Kosova" i ustavni poredak, rekao je Eskobar i ponovio da "u ovoj zemlji nema obaveznog glasanja".

"Ali kako je rekao Lajčak - jedno je poštovanje zakona na papiru, a drugo sloga među etničkim grupama. Zato pokušavamo da pronađemo rešenje", rekao je Eskobar novinarima.

U međuvremenu, povodom napada na Kfor, Eskobar je rekao da ih osuđuje i da napadači treba da snose odgovornost.

"Napadi na vojnike Kfora su apsolutno za osudu i ljudi koji su to uradili moraju da snose odgovornost", zaključio je. 

image