Lajčak: Rešenje se ne može postići bez Srba; Kurti ima dva dana da odgovori na zahteve SAD i EU

Okupljeni Srbi protestuju deveti dan i ne odustaju od svojih zahteva, a to je povlačenje specijalnih jedinica policije tzv. Kosova, da novi albanski gradonačelnici ne dolaze u zgrade opština i oslobađanje uhapšenih Radoša Petrovića i Dušana Obrenovića

Predstavnici međunarodne zajednice i danas su isticali potrebu da se na severu Kosova i Metohije život vrati u normalu. Pozvali su i Beograd i prištinu da se vrate dijalogu. Zvaničnici EU i SAD, uglavnom, zahtevaju i da se Aljbin Kurti suzrdži od jednostranih akcija, koje su i dovele do krize na severu KiM, inače će "upotrebiti mehanizme sankcija". 

Bivši specijalni izaslanik nekadašnjeg predsednika SAD Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine, Ričard Grenel rekao je da "narod 'Kosova' zaslužuje bolje", pošto je, kako kaže, "Kurti uspeo da potpuno izoluje Kosovo".

Grenel se u intervjuu za "Pavlović danas" zapitao "zašto EU traži nove izbore, ako su gradonačelnici izabrani u skladu sa propisima" i osvrnuo se na jednostrane akcije Prištine. 

Srbi su se i danas okupili ispred zgrada opština u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku i ne odustaju od svojih zahteva, a to je povlačenje specijalnih jedinica policije tzv. Kosova, da novi albanski gradonačelnici ne dolaze u zgrade opština i oslobađanje uhapšenih Radoša Petrovića i Dušana Obrenovića.

U opštinskim zgradama su i dalje policajci, dok su pripadnici Kfora između okupljenih građana i policije.

Pripadnici Kfora juče su delimično uklonili bodljikavu žicu koja se nalazila na glavnoj ulici koja vodi do zgrade opštine i ispred koje je najveći broj okupljenih građana, dok je na ulici ostala metalna ograda koja razdvaja građane od pripadnika Kfora. Žica je ostala na sporednim prilazima zgradi, piše "Kosovo onlajn". 

Kao vid performansa, tik uz bodljikavu žicu, danas su nastavljene "Radničke sportske igre 2023", koje su počele juče. Te igre se već više od od 45 godina tradicionalno odigravaju u Leposaviću, a danas su na programu nadvlačenje konopca, fudbal, šah i odbojka.

Srbi iz Leposavića danas su, u okviru radničkih sportskih igara, odmerili snage sa pripadnicima američkog kontigenta Kfora u disciplini nadvlačenja konopca. 

Lajčak i Eskobar na KiM, pa u Beogradu

U poseti Kosovu i Metohiji bili su specijalni izaslanik SAD Gabrijel Eskobar i specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak, koji su se sastali sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani i albanskom opozicijom, ali i sa predstavnicima Srpske liste i srpskog nevladinog sektora.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak izjavio je da je danas na sastanku sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani istaknuto da se mora pronaći političko rešenje za situaciju na severu KiM, koje će omogućiti deeskalaciju i povratak normalizaciji.

"Jutros smo o situaciji na severu Kosova razgovarali sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani. Naglasili smo važnost pronalaženja političkog rešenja koje će omogućiti trenutnu deeskalaciju i povratak normalizaciji", napisao je Lajčak na Tviteru.

Važnost pronalaska političkog rešenja krize na severu KiM preneo je albanskim opozicionim političarima na sastanku kojem su prisustvovali i američki izaslanik Gabrijel Eskobar i američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer.

"Ja i Gabrijel Eskobar i ambasador Džefri Hovenije objasnili smo opozicionim strankama kosovskih Albanaca posledice trenutne krize i štetu po međunarodni ugled Kosova. Zamolili smo ih da podrže političko rešenje za smanjenje tenzija", napisao je na Tviteru Lajčak.

Nakon niza sastanaka u Prištini, zvaničnici su se u Beogradu sastali sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Vučić se sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom sastao u vili "Mir" u Beogradu.

Na sastanku se govorilo o situaciji na Kosovu i Metohiji, a njemu su prisustvovali i šef delegacije EU u Beogradu Emanuele Žiofre, kao i ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil.

"Srbija je od prvog dana bila konstruktivan, dosledan i pouzdan partner u svim procesima koji bi vodili očuvanju stabilnosti celog regiona. Poručio sam da je vreme da Priština napokon ispuni svoje obaveze, a pre svih formiranje Zajednice srpskih opština u skladu sa Briselskim sporazumom", napisao je Vučić na svom Instagram nalogu.

Eskobar: Kurti ima nacrt ZSO, ali ga drži u tajnosti

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti ima nacrt za izradu Zajednice srpskih opština, ali da se on trenutno drži u tajnosti.

Eskobar, koji od juče boravi u Prištini, nije otkrio da li je nacrt statuta izradilo takozvano Kosovo ili Evropska unija.

Eskobar je naglasio da Kurti ima rok od dva dana da odgovori na zahteve koje su pred njega postavili Evropska unija i Sjedinjene Američke Države.

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar poručio je, u intervjuu bečkom dnevniku "Prese", da Zajednica srpskih opština mora da bude formirana i da je samo pitanje da li "Kosovo" želi da čeka na evroatlantske integracije dok premijer Aljbin Kurti ne ispuni svoju obavezu.

Eskobar je naglasio da "'Kosovo' sada mora pod hitno da se pomeri", i naznačio da je osnivanje ZSO međunarodna, pravna, preuzeta obaveza, prenosi "Kosovo onlajn".

"To ne zavisi od njega. To nije pitanje između Kurtija i Srbije. To je pitanje između 'Kosova' i Srbije. Čak iako Kurti to ne želi, biće formirana ZSO", naglasio je Eskobar upitan za otpor kosovskog premijera Aljbina Kurtija formiranju ZSO.

Evroparlamentarci: Priština će se suočiti sa posledicama ako ne zaustavi nasilje

Poslanici Evropskog parlamenta Vladimir Bilčik i Matjaž Nemec rekli su da EU ne toleriše postupke Prištine, već pokušava da premosti razlike Srbije i Kosova i smiri strasti, ističući da se šalju jasne poruke da će se prištinska strana, kao i svi "igrači u regionu" suočiti sa negativnim posledicama ako se ne zaustavi nasilje i ne nastavi dijalog o svim pitanjima, uključujući ZSO, prenosi "Blic".

Oni su tako odgovorili na pitanje dokle će EU tolerisati uporno odbijanje premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da formira ZSO i kako rešiti situaciju na severu KiM.

"Jedini put napred je miran dijalog. Ne radi se ovde o toleranciji postupaka, već o pokušaju da vidimo koliko smo u stanju da premostimo razlike i smirimo strasti. EU, ali i Parlament, moraju igrati proaktivnu ulogu po ovom pitanju i ne smemo pasti u apatiju da su svi napori bili uzaludni. U tom pogledu, EU je sada politički ujedinjena i šalje vrlo jasnu poruku i Prištini da će se igrači u regionu suočiti sa negativnim posledicama ako se ne zaustavi nasilje i nastavi dijalog o svim pitanjima, uključujući ZSO", rekli su Bilčik i Nemec u intevjuu za "Blic".

Bilčik i Nemec smatraju da je moguće da se postigne dogovor između Srbije i Kosova do kraja godine.

"Optimisti smo i, da, možemo da postignemo dogovor i vidljiviji napredak do kraja godine", zaključuli su Bilčik i Nemec.

Odbor za politička i bezbednosna pitanja Saveta Evropske unije doneo je odluku o produženju mandata Misije EU za vladavinu prava na Kosovu i Metohiji (Euleksa) do 14. juna 2025. godine.

U odluci je navedeno je da će finansijski iznos namenjen za pokrivanje troškova Euleksa od 15. juna 2023. do 14. juna 2025. iznositi više od 165 miliona evra.

Ministar unutrašnjih poslova takozvanog Kosova, Dželal Svečlja, saopštio je danas da je uhapšena osoba koja je, kako je kazao, pretila novoizabranoj potpredsednici Skupštine opštine Leposavić, Dragani Miletić.

Šef kosovskog MUP-a, neretko se u prethodnih nedelju dana oglašavao na društvenim mrežama, izveštavajući o događajima na Severu.

"Prekjuče je zabranjen šverc robe, juče je u međunarodnoj potrazi oduzeto vozilo, dok je danas uhapšeno lice koje je pretilo potpredsednici opštine Leposavić, Dragani Miletić", naveo je Svečlja.

U regionu, ipak, podrške Srbima sa KiM ne manjka, pored brojnih skupova podrške u Crnoj Gori i Republici Srpskoj, u RS i institucionalno šalju podršku Srbima.

Na trećoj redovnoj sednici Narodne skupštine Republike Srpske, na inicijativu predsednika Narodne skupštine Republike Srpske Nenada Stevandića, razmatra se Predlog rezolucije o zaštiti Srba na Kosovu i Metohiji i o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, u kojoj se pozdravlja pravo Srbije da brani opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji ukoliko se kosovski Albanci i njihove vlasti odluče za upotrebu nasilja.