Srbija i Balkan

Opet o srpskom naoružanju u Ukrajini: Da li FT pokušava da napravi razdor između Beograda i Moskve?

Srpski predsednik ne protivi se da njegova zemlja prodaje municiju posrednicima koji je isporučuju Ukrajini, čime je napravila zaokret ka Zapadu, konstatuje "Fajnenšel tajms" pozivajući se na Vučićevu izjavu da bi moglo da se desi da oružje prodato iz Srbije završi u Ukrajini
Opet o srpskom naoružanju u Ukrajini: Da li FT pokušava da napravi razdor između Beograda i Moskve?© © ATA Images, all rights reserved

Srbija je pristala da podrži slanje municije Ukrajini i zahvaljujući tome dobila podršku Zapada u najnovijim dešavanjima na severu Kosova i Metohije, jedan je od zaključaka članka objavljenog u "Fajnenšel tajmsu" pod senzacionalističkim naslovom "Srbija podržava slanje municije Ukrajini u zaokretu ka Zapadu".

Koliko je velika "podrška" koja se pominje u članku najbolje znaju Srbi sa severa Kosmeta koji već deveti dan protestuju ispred zgrada opština u koje su uz asistenciju kosovske policije, suzavce i šok bombe uleteli gradonačelnici koje je biralo tri odsto glasača i 13 Srba. Znaju to dobro i onih 53 povređenih u nemirima u Zvečanu, Srba koje niko od zapadnih političara u svojim reagovanjima na incidente nije ni rečju spomenuo.

Šta je sa oružjem i kako tu situaciju predstavlja "Fajnenšel tajms"?

"Aleksandar Vučić tradicionalno podržava Moskvu i odbija da se uskladi sa zapadnim sankcijama Rusiji posle njene invazije na Ukrajinu", navodi se u tekstu. "Ali, u promeni taktike, srpski predsednik rekao je da je svestan izveštaja američke vlade da srpska municija završava u Ukrajini preko posrednika i da nema planove da to zaustavi."

A onda se citira i sam srpski predsednik. Evo šta je on zapravo rekao:

"Da li je moguće da se tako nešto dešava? Ne sumnjam da to može da se desi. Šta je alternativa za nas? Da ga ne proizvodimo? Da ga ne prodajemo?", rekao je Vučić za "Fajnenšel tajms".

Zatim se citira troje neimenovanih zapadnih diplomata u regionu koji kažu da je kanal "kojim se srpska municija doprema do ukrajinskog fronta bio ključni razlog u primetnoj promeni pošto su SAD, NATO i EU nedavno podržale Srbiju u skorašnjem rasplamsavanju etničkih tenzija na Kosovu". NATO je, konkretno, Srbiju "podržao" slanjem dodatnih 700 svojih vojnika na KiM, a valjda ne treba previše trošiti reči na to koliko su oni do sada branili Srbe i na Kosmetu i van njega.

Upitan da li je to bio namerni korak kako bi se pridobila podrška zapadnih prestonica, Vučić je naveo da Beograd nastoji da deluje neutralno. "Ali nisam blesav. Znam da nešto od oružja može da završi u Ukrajini", istakao je Vučić.

Gde je tu zaokret, promena pozicije i novina za koju pre nismo znali, osim u novinarskom spinovanju Vučićeve izjave koje tera vodu na zapadnu vodenicu?

Izjava za FT ne razlikuje se mnogo od onih koje je predsednik Srbije davao i ranije: da oružje koje Srbija prodaje drugim zemljama može završiti u Ukrajini, ali da ono nije namenjeno toj zemlji. Kao i da Srbija zbog toga neće prestati da proizvodi naoružanje.

Vučić je, kako se dalje navodi u tekstu, priznao da hoda na tankoj liniji između Moskve i Zapada, navodeći da neće podržati ruske vojne napore. (Uzgred, u tekstu nigde nije rekao ili nagovestio ni da će podržati ukrajinske vojne napore)

"Pridružili smo se svim rezolucijama Ujedinjenih nacija, pridružili smo se zabrani ponovnog izvoza i nećemo biti čvorište za reeksport nečega u Rusiju", rekao je Vučić, dodajući da nije u kontaktu s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom godinu dana, osim što prima posetioce iz Moskve.

Vučić je izjavio i da ne očekuje napredak na severu Kosova, što ispada pomalo kontradiktorno s obzirom na raniju konstataciju u tekstu o neviđenoj podršci Zapada u zamenu za oružje za Ukrajinu.

Srpski predsednik ponovio je da nema razgovora dok se iz zgrada opština na severu Kosmeta ne povuku policijske snage, a citira se i potpredsednik Srpske liste Igor Simić koji kaže da Srbi sa KiM ne razmišljaju o raspisivanju novih izbora na severu, što je predložila EU, jer ne očekuju da će njihovi zahtevi u skorije vreme biti ispunjeni.  

Nije propuštena prilika ni da se pomenu demonstracije u Beogradu koje su počele posle dve masovne pucnjave, a koje su pokazale "rastuće nezadovoljstvo javnosti desetogodišnjom vladavinom Vučića i SNS-a, koju demonstranti vide kao autokratsku i koruptivnu".

Te se u tom kontekstu citira i "Savo Manojlović, lider NVO Kreni-promeni koja pomaže u organizaciji protesta", a koji kaže da su "pucnjave bile 'vau' momenat"...

Govoreći o zapadnoj podršci i svemu što je poslagano u ovom tekstu, možda ne bi bilo zgoreg zapitati: gde je ta zapadna podrška vidljivija, po pitanju Kosmeta ili po pitanju beogradskih demonstracija? Pa nek svako sam prosudi.

image