Stevandić: Međunarodne garancije nisu bile prepreka za pogrome Srba na KiM

Nenad Stevandić za trenutnu krizu na Kosovu i Metohiji krivi isključivo premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija

Na trećoj redovnoj sednici Narodne skupštine Republike Srpske, na inicijativu predsednika Narodne skupštine Republike Srpske Nenada Stevandića, razmatra se Predlog rezolucije o zaštiti Srba na Kosovu i Metohiji i o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, u kojoj se pozdravlja pravo Srbije da brani opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji ukoliko se kosovski Albanci i njihove vlasti odluče za upotrebu nasilja.

U izlaganju pred poslanicima, Stevandić predlaže osudu konstantnog kršenja ljudskih prava Srba i drugog nealbanskog stanovništva, posebno prava na život i na imovinu, od kosovskih Albanaca i njihovih vlasti, a pozivaju predstavnici međunarodne zajednice da to ozbiljno osude, prenosi RTRS.

Stevandić napominje da se nakon 1999. godine i Kumanovskog sporazuma, Rezolucije 1244 Ujedinjenih Nacija, pokazalo da međunarodne garancije nisu bile prepreka za dalje pogrome, ugrožavanje života i kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji, te da za Martovski pogrom 2004. godine niko nije odgovarao, kao za i brojna ubistva, pokušaje ubistva, otimanja i proterivanja.

On poziva na podršku Srbima na Kosovu, ali i sve akte i poteze Republike Srbije, a međunarodne faktore u Evropskoj Uniji i Ujedinjenim Nacijama na poštovanje Rezolucije 1244 kao i Povelje o ljudskim pravima koja se, što se Srba tiče, nemilice krše. Stevandić je poslanike pozvao na sabornost i zajednički stav po ovom pitanju i usvajanju Rezolucije.

Stevandić je za trenutnu krizu na Kosovu i Metohiji okrivio isključivo premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

Navodi da je potpuno jasno da se geopolitčki raspored snaga u svetu menja i da je izvesno poboljšanje tih uslova za Srbiju i Srbe, zbog čega su lideri takozvanog Kosova, prevashodno Kurti, "pokrenuli talas nasilja, pokušavajući da eskaliraju veći sukob i u njega uvuku NATO i zemlje Evropske unije kao podršku svojim odlukama".

Stevandić je ocenio je da su poslednja dešavanja na Kosovu i Metohiji i pokušaj nametanja upravljačke strukture Albanaca u opštinama sa apsolutnom srpskom većinom doveli do najteže pozicije Srba u bližoj istoriji, navodi RTRS.

"Bili smo svedoci napada na naš narod, stavljanja bodljikave žice, upotrebe specijalnih jedinica protiv golorukih ljudi koji, tražeći svoja prava, žele da istraju i pošalju poruku da neće odustati", istakao je Stevandić.

Gostujući u Jutarnjem programu RTRS, Stevandić je rekao da Republika Srpska ima osećaj pripadnosti sa narodom na KiM.

"Srpska je uvek uz Kosmet. Vidimo da je Srbima na KiM sada najteže. Sa druge strane su teški geopolitički uslovi u kojima se Srbija našla, ali po prvi put u prethodnih deset godina se za nešto okrivljuje i Priština", dodao je Stevandić.

Naglasio  je da niko ne treba da misli da to što Narodna skupština Srpske izglasa, kako kaže, "neće biti kap koja će preliti čašu razumevanja u Evropskoj uniji".

Dodao je da su svi predstavnici klubova glasali za Rezoluciji o zaštiti Srba na KiM.

"Kako će Srbija štititi svoj narod, ne treba mi da predlažemo. Mi smo tu da budemo uz njih i da pokažemo da nismo ni bez duše, ni bez glasa", poručio je Stevandić.