Solista u vladinom horu: Šta se krije iza sukoba Glišića i Baste

Analitičar Dejan Vuk Stanković ocenjuje da članovima Srpske napredne stranke nije lako da budu tolerantni prema previše samostalnom ministru privrede

On bi da nastupa kao solista, a "koncert" je zakazan za hor - ministar privrede Rade Basta najdisonantniji je glas u, do sada, naizgled harmoničnoj vladi koju čine SNS i koalicija SPS-Jedinstvena Srbija.

Javnost trenutno svedoči burnom verbalnom ratu koji protiv njega vodi predsednik Izvršnog odbora SNS, Darko Glišić, a koji je počeo kada je Basta tvitnuo: "Predsedniče Vučiću, hapsi bagru koja tuče narod na protestima i novinare. Građanski rat nam ne treba, dovoljno problema imamo. Živela Srbija". Po svemu sudeći mislio je na incident tokom protesta "Srbija protiv nasilja", kada je po pisanju medija, povređen jedan Amerikanac.

Ovo je razljutilo Glišića.

"Taj NATO ološ da začepi više jednom ta svoja crvena, gubava usta. Ti su uhapšeni, a kakav je lopov, trebalo je i on i njegova crvena bagra zajedno sa njima", poručio je glavni operativac naprednjaka. A onda se Basti obratio stihovima "Izađi mala, izađi mala", i upitao ga da li mu je "maca pojela jezik".

"Jak si izgleda samo u dodvoravanju onima koji ne misle dobro Srbiji. Ako nedostaje snage, pozovi Dačića, Palmu, siguran sam da će ti u pomoć pritrčati i Srđan Milivojević, Marinika Tepić. Javi se, NATO ološu", dodao je Glišić.

Na sve ovo Basta je još jednom tvitnuo, obaveštavajući javnost da je vodio "više nego konstruktivne" razgovore u Stejt departmentu.

Ne zna se da li je to bio indirektan odgovor Glišiću ili je možda Basta poslušao svog stranačkog šefa Dragana Markovića Palmu, koji mu je, nakon što se mimo odluke države založio za uvođenje sankcija Rusiji "rekao da ne može tako da se ponaša", i kome je obećao "da u narednom periodu neće tako nešto uraditi ponovo". Uglavnom, Basta na prozivke koalicionog kolege nije reagovao.

RT Balkan je pokušao da među pripadnicima vladajuće koalicije proveri šta je u pozadini Bastinog i Glišićevog sukoba, kao i da li ove trzavice mogu imati neke dublje posledice, ali do objavljivanja ovog teksta ni iz jedne od stranaka nismo dobili komentar.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković, međutim, kaže da ga ovaj sukob ministra u SNS vladi i glavnog SNS operativca ne čudi "jer Basta već dugo nastupa kao solista".

"Nije na njemu da preporučuje policiji šta da radi i da odlučuje ko će da bude hapšen, a ko ne. To nije posao ministra privrede, ali mi se čini da je to jedna vrsta viška revnosti koju Basta pokazuje prema Amerikancima", ističe on.

Ovaj analitičar podseća i da je ministar privrede u vladu ušao pod potpuno drugačijim okolnostima, odnosno, kao deo liste SPS-Jedinstvena Srbija, pa tako čudi "što neko izabran sa, uslovno rečeno, proruske liste, vatreno zastupa američke stavove".

Najveće "čudo", desilo se ipak, kada je Basta, ničim izazvan poručio da "naša zemlja već plaća visoku cenu neuvođenja sankcija protiv Rusija i da to postaje neodrživo", a onda se povrh toga, kako su to mediji pisali, delegaciji MMF-a pohvalio da je ministar koji podržava sankcionisanje Moskve.

"On sada kao da nastupa ispred neke druge stranke i politike, a to neminovno vodi sukobu, jer ne možete biti solista u koalicionoj vladi i ne možete kao ministar privrede preuzimati geopolitičke i spoljnopolitičke orijentacije koje se dosta razlikuju od orijentacije zvanične države, koja je određena na Savetu za nacionalnu bezbednost prošle godine i na neki način potvrđena na na izborima i prilikom kolektivnog dogovora", ističe Dejan Vuk Stanković.

On ocenjuje da sukob na relaciji Glišić-Basta ne proističe samo iz Bastinog shvatanja politike, već se boji i da je to pokazatelj krize poverenja koja vlada između Baste i ostatka vlade.

"Kako će se to raspetljati, ostaje pod znakom pitanja. To je, međutim, jedan od onih detalja u mozaiku koji pokazuje da odnosi u vladajućoj koaliciji nisu do kraja raščišćeni", ističe Dejan Vuk Stanković.

Od Bastinih stavova ranije su se ogradili i SPS i Jedinstvena Srbija, podvlačeći svoju posvećenost održavanju prijateljstva sa Rusijom. Reagovao je svojevremeno i predsednik Aleksandar Vučić poručujući mu: "Dobro ti ide Rade, postao si zvezda."

Glišić, koji ga je i ranije prozivao zbog ideje o sankcionisanju Rusije ovoga puta, čini se, bio je najoštriji.

"Postavlja se pitanje koliko SNS treba da ima tolerancije za soliranje jednog ministra koji unosi neku vrstu političke konfuzije u javnost i koji šalje nejasne poruke stranim partnerima, jer on se zalaže za maltene prepisanu spoljnu politiku EU. A to u ovom trenutku nije zvanična politika Srbije, koja podrazumeva neuvođenje sankcija", ističe Dejan Vuk Stanković.

Na pitanje koliko samostalni nastupi ovog ministra mogu uticati na stabilnost vladajuće koalicije, sagovornik RT Balkan kaže da je sigurno da Bastino ponašanje nije "dobra preporuka" za dobre odnose u savezu, ali, ne može da proceni "koliko Vučić poistovećuje Bastu sa Palmom i Dačićem".

"Sigurno da ljudima iz SNS nije prijatno da među ministrima postoji jedan potpuni solista u jako osetljivom spoljnopolitičkom trenutku. Nije njima lako da budu tolerantni prema Basti, a koliko dugo će takvi biti, ostaje da se vidi", ističe analitičar.

Činjenica je, primećuje, da trenutni ministar privrede pravi "neku vrstu političke disharmonije u vladajućoj koaliciji".

"Mislim da Basta sigurno neće biti kandidat za portparola Stejt departmenta, ali, u Srbiji može veoma lako da izgubi ministarsko mesto", zaključuje Dejan Vuk Stanković.