Srbija i Balkan

Eskobarov ultimatum Kurtiju: Dva dana za odgovor na zahteve

Gabrijel Eskobar kaže da Aljbin Kurti ima rok od dva dana da odgovori na zahteve koje su pred njega postavili Evropska unija i Sjedinjene Američke Države
Eskobarov ultimatum Kurtiju: Dva dana za odgovor na zahteve© Танјуг/Дописништво КиМ

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti ima nacrt za izradu Zajednice srpskih opština, ali da se on trenutno drži u tajnosti.

Eskobar, koji od juče boravi u Prištini, nije otkrio da li je nacrt statuta izradilo takozvano Kosovo ili Evropska unija.

Naveo je da je, iz njegove perspektive, Zajednica srpskih opština korisna za Kosovo kako bi "ono uspostavilo suverenitet na severu zemlje". ZSO oduzima Srbiji kontrolu nad severom, kako bi je dobilo Kosovo, kaže Eskobar, navodi "Reporteri".

Eskobar je naglasio da Kurti ima rok od dva dana da odgovori na zahteve koje su pred njega postavili Evropska unija i Sjedinjene Američke Države.

On je dodao da će do petka, zajedno sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, obavestiti javnost o tome da li ima napretka ili ne, prenosi "Reporteri".

"Kurti i Vučić imaju rok do petka, jer u petak Lajčak i ja dajemo odgovornost nadređenima", dodao je.

Eskobar navodi da je Kurti dužan da se do petka izjasni o pitanju izbora na severu, kao i da Ohrid nema plan B i da sporazum mora da se primeni.

Prema njegovim rečima, ako Kurti ne prihvati tri uslova, onda je jasno da ne želi saradnju sa SAD i EU i da to, kaže, ne može da prođe bez posledica.

"Evropska unija je bila vrlo jasna, ukoliko se prihvati, put ka Evropi biće znatno brži, ukoliko se ne prihvati – odbija se Evropa. Ovo je evropski proces, ovo je dijalog, evropska mapa puta, to jest osnovni sporazum i sa EU kao arbritrom. Dakle, ukoliko okrenete leđa ovom sporazumu, okrenuli ste leđa Evropi, sa svim posledicama koje dolaze sa tim, nestabilnostima u odnosima, nedostatak finansiranja i slobode kretanja", naglasio je Eskobar u Prištini, prenosi "Kosev".

Kaže da "Rusija ne režira krizu na severu, već je to neuspeh političkih rukovodstava obe strane".

"Mislim da je Rusija to iskoristila i da ima koristi, ali Rusija ne režira krizu. Budimo iskreni, ovo je neuspeh političkih rukovodstava obe strane da postignu napredak u međuetničkom pomirenju, tačka. Imamo najbolju volju da Srbiju i Kosovo odvedemo na dobro mesto, da imaju, ne nužno prijateljski, već miran odnos, normalizovan odnos, onaj koji ih približava Evropi. To je ono što želimo", dodao je.

Govoreći o narušenim odnosima Kosova sa međunarodnim partnerima, Eskobar je naglasio da nisu u pitanju samo SAD, već da je cela transatlantska zajednica sada ujedinjena u očekivanjima koja su izneli pred kosovskog premijera.

"Reći ću vam jednu stvar, nisu samo SAD, već cela transatlantska zajednica. Nismo samo mi, 27 zemalja EU i Velika Britanija. Gledamo stvari na isti način, pružamo podršku, ali to bi moglo da ima trajni uticaj", kaže Eskobar.

Ističe da su Amerika, Evropska unija i svi međunarodni partneri saglasni da je neophodna normalizacija situacije na KiM. Ukoliko se to ne desi, ali se odnosi pogoršaju, posledice po Prištinu će biti dugoročne.

Ističe da je veza između američkog i kosovskog naroda jaka i da se ta činjenica neće promeniti.

"I dalje ćemo biti vaši prijatelji, posvećeni smo vašoj nezavisnosti, suverenitetu, bezbednosti i ekonomskom prosperitetu. Nadam se da ljudi razumeju da, kakve god poteškoće imamo sa aktuelnim premijerom, one ne utiču na taj odnos i taj osećaj. Međutim, imamo izazove u bilateralnim odnosima sa premijerom. Biću iskren, SAD su bile najveća podrška Kosovu i boli me kada vidim da neki misle da narušavaju naš odnos sa Kosovom u korist Srbije", naglasio je Eskobar, prenosi "Albanijan post".

Podsetio je da su SAD bile uz Kosovo i kada je "Srbija bila protiv proglašenja nezavisnosti".

Eskobar i Lajčak od ponedeljka uveče se nalaze u Prištini gde su razgovarali sa Kurtijem, predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani, predstavnicima tri najveće opozicione stranke i Srpskom listom.

image