Srbija i Balkan

Višković: Republika Srpska spremna na saradnju, ne i na ucene

Višković je najavio da bi trebalo da bude formirana banka Republike Srpske kako bi se u finansijskom sektoru izbeglo ucenjivanje pojedinih banaka
Višković: Republika Srpska spremna na saradnju, ne i na ucene© TANJUG/FOTO SRNA/ JELENA SAVIĆ

Republika Srpska spremna je na saradnju, ali ne i na ucene, poručio je predsednik Vlade RS Radovan Višković na trećoj redovnoj sednici Narodne skupštine Republike Srpske, prenosi RTRS. 

Višković je ovo rekao komentarišući izjavu nemačkog ministra za Evropu Ane Lirman "da će Nemačka uskratiti pomoć Republici Srpskoj zbog 'secesionističke' politike predsednika RS Milorada Dodika".

Iz Republike Srpske, prema navodim premijera, nema negativnog narativa, a entitet je spreman da sarađuje sa svima, međutim, kako je rekao, bez obzira na to što su spremni na saradnju i dogovor, na ucene nisu spremni.

Višković je najavio da bi trebalo da bude formirana banka Republike Srpske kako bi se u finansijskom sektoru izbeglo ucenjivanje pojedinih banaka.

"Postoje banke čiji vlasnici naređuju da ne posluju sa institucijama Srpske i toga se moramo rešiti. Oni žele da vide ekonomski slom Republike Srpske, a jedno je sigurno da Srpska neće bankrotirati", istakao je Višković.

On je najavio da bi u narednom periodu trebalo da u stečajnom postupku bude rešeno pitanje Banke Srpske.

U toku je treća redovna sednica Narodne skupštine Republike Srpske, na inicijativu predsednika Narodne skupštine Republike Srpske Nenada Stevandića, na kojoj se razmatra Predlog rezolucije o zaštiti Srba na Kosovu i Metohiji i o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, u kojoj se pozdravlja pravo Srbije da brani opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji ukoliko se kosovski Albanci i njihove vlasti odluče za upotrebu nasilja.

image