"Albanijan post": Da li će Kurti izdržati pritisak Zapada?

Poslednji datum zamene tablica je 31. oktobar, tvrdi kosovski premijer

Zahtev Zapada za odlaganje roka za zamenu srpskih registarskih tablica za najmanje još deset meseci, za sada, nije dobio pozitivan odgovor iz vlade takozvanog Kosova.

"Poslednji datum je 31. oktobar kada će svi građani koji imaju vozila s nevažećim tablicama moći da ih zamene legalnim registarskim tablicama", naveo je Aljbin Kurti, prenosi "Albanijan post".

Uporno odbijanje premijera nazovidržave Kosovo da se odazove stalnim pozivima na kompromis podigao je na noge istaknute zapadne političare, zabrinute zbog eskalacije situacije.

Specijalni savetnik američkog državnog sekretara Entonija Blinkena Derek Kolet pridružio se zagovaračima međunarodnog predloga za pomeranje roka za zamenu tablica. U razgovoru sa šefom kosovske izvršne vlasti zatražio je od njega da odluku koja stupa na snagu 1. novembra – odloži, čak i "bez konfiskacija i novčanih kazni".

"Razgovarao sam danas s premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem o značaju izbegavanja tenzija i odlaganja primene odluke o novim registarskim tablicama, bez oduzimanja i novčanih kazni", napisao je on na Tviteru.

Odlaganje roka zatražili su i specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, kao i ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer.

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil razočaran je i zabrinut što Kurti ne sluša zahteve saveznika.

"Razočarani smo i zabrinuti zbog odbijanja Vlade 'Kosova' da prihvati zahteve i savete svojih najbližih međunarodnih partnera o ovom pitanju", rekao je diplomata.

S druge strane, Miroslav Lajčak je tokom poslednje posete Kosovu izjavio da je odluka o pitanju registarskih tablica premijerova i da ne želi da na tu temu komentariše.

Međutim, portparol EU Peter Stano u odgovoru "Albanijan postu" potvrdio je da EU veoma dobro razume da je odluka kosovske vlade o registarskim tablicama u skladu s dogovorima u Briselu, ali trenutno to može dovesti do tenzija, pa su zatražili odlaganje prvo za 12 meseci, a zatim za 10 meseci.

"Ovaj rok bi omogućio sadržajnije i inkluzivnije informacije i konsultacije s pogođenim stranama. To bi takođe omogućilo 'Kosovu' da izdaje kosovske lične karte i vozačke dozvole svim kosovskim Srbima na severu", zaključio je Stano.