Srbija i Balkan

Vučić sa Lajčakom i Eskobarom: Vreme je da Priština ispuni svoje obaveze, pre svega da formira ZSO

Srbija je od prvog dana bila konstruktivan, dosledan i pouzdan partner, verujem da deo međunarodne zajednice koji ima najveći uticaj na Prištinu, ima i mehanizme koji mogu da dovedu do konačne realizacije obaveza, poručio Vučić
Vučić sa Lajčakom i Eskobarom: Vreme je da Priština ispuni svoje obaveze, pre svega da formira ZSO© TANJUG/ RADE PRELIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom u vili "Mir" u Beogradu.

Na sastanku se govorilo o situaciji na Kosovu i Metohiji, a njemu su prisustvovali i šef delegacije EU u Beogradu Emanuele Žiofre, kao i ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil.

"Srbija je od prvog dana bila konstruktivan, dosledan i pouzdan partner u svim procesima koji bi vodili očuvanju stabilnosti celog regiona. Poručio sam da je vreme da Priština napokon ispuni svoje obaveze, a pre svih formiranje Zajednice srpskih opština u skladu sa Briselskim sporazumom", napisao je Vučić na svom Instagram nalogu.

"Želim da verujem da deo međunarodne zajednice koji ima najveći uticaj na Prištinu, ima i mehanizme koji mogu da dovedu do konačne realizacije obaveza koje je Priština prihvatila i potpisala pre više od jedne decenije", dodao je on.

Kako je saopštila Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike, Vučić je tokom sastanka ponovio punu posvećenost Srbije procesu dijaloga sa Prištinom, postizanju kompromisnih i održivih rešenja u korist boljeg života i odnosa između Srba i Albanaca.

U saopštenju se navodi da je Vučić kao ključni zahtev podvukao bezbednost srpskog naroda na Kosovu.

"Predsednik je ponovio i insistiranje na potpunom sprovođenju dogovorenih i potpisanih sporazuma iz Brisela, na prvom mestu formiranje Zajednice srpskih opština, i pozvao međunarodnu zajednicu da se više anagažuje sa Prištinom u tom pravcu", ističe se u saopštenju.

Dodaje se da su predstavnici EU i SAD ponovili zajednički zahtev za hitnim zaustavljanjem napetosti i nasilja na terenu, organizaciju novih izbora uz učešće kosovskih Srba i povratak dijalogu o normalizaciji.

"Obe strane su se saglasile da su deeskalacija i povratak dijalogu neophodni kako zbog boljeg života svih građana i napretka na putu evrointegracija tako i zbog stabilnosti celog regiona", zaključuje se u saopštenju.

Lajčak i Eskobar su sinoć, pre dolaska u Beograd, posetili i Prištinu, gde su o situaciji na KiM razgovarali sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

Lajčak je nakon tog sastanka izjavio da su Prištini izneta tri zahteva - deeskalacija situacije na severu KiM, brzo održavanje novih izbora i povratak dijalogu.

On je naveo da sa Kurtijem nije postignut dogovor o održavanju izbora na severu KiM.

Eskobar je izjavio danas da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ima dva dana da odgovori na zahteve EU i SAD.

Sve najnovije vesti o dešavanjima na Kosovu i Metohiji mogli ste da pratite uživo u blogu RT Balkan.

image