Srbija i Balkan

Džaferović i Komšić odbili Dodikov predlog da se raspravlja o Šmitu

Milorad Dodik zatražio da na dnevni red sednice Predsedištva BiH bude uvršteno izjašnjavanje o neustavnom ponašanju Šmita, kao i da se on udalji iz BiH
Džaferović i Komšić odbili Dodikov predlog da se raspravlja o ŠmituNone © FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Bošnjački i hrvatski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić odbili su predlog srpskog člana Predsedništva Milorada Dodika da raspravljaju o neustavnom ponašanju Kristijana Šmita, prenela je Radio televizija Republike Srpske izveštaj agencije Srna.

Posle sednice Predsedništva Dodik se oprostio od Džaferovića i Komšića rečima: "Milo mi je što vas više neću gledati".

Milorad Dodik zatražio je da na dnevni red sednice bude uvršteno izjašnjavanje o neustavnom ponašanju Šmita, kao i da se on udalji iz BiH u svetlu činjenice da je država pred dobijanjem kandidatskog statusa u EU.

Predlog nije uvršten u dnevni red niti se o njemu raspravljalo.

Srpski član Predsedištva BiH i početkom septembra zatražio je da na dnevni red vanredne sednice bude uvršten njegov predlog da Kristijan Šmit bude proglašen "personom non grata" u BiH, ponavljajući da RS ne priznaje Šmita za visokog predstavnika. I tada su druga dva člana ovog tela odbila Dodikov predlog, na šta je on reagovao rečima da je "mržnja druga dva člana Predsedništva prema Republici Srpskoj očigledna".

Šefik Džaferović zatražio je u sredu da Ustavni sud BiH preispita ustavnost odluka o izmenama izbornih pravila u BiH, koje je na dan izbora namenuto Kristijan Šmit.

image