Srbija i Balkan

Nemanja Starović: Izbori jesu put ka smirivanju napetosti na severu KiM, ali nisu dovoljni

Novi lokalni izbori jedino mogu imati smisla ukoliko u čitavom procesu budu učestvovali legitimni politički predstavnici srpske zajednice. A, da bi oni bili u mogućnosti da učestvuju, moraju se ispuniti postavljeni uslovi, kaže državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović
Nemanja Starović: Izbori jesu put ka smirivanju napetosti na severu KiM, ali nisu dovoljni© FOTO TANJUG/ DOPISNIŠTVO KIM

Napetosti ne severu KiM ne mogu da budu uklonjene samo izborima na kojim će Srbi učestvovati, a i za same izbore potrebno je da se ostvare neki neophodni uslovi, navodi "Kosovo onlajn".

Iako su taj zahtev preneli i izaslanici SAD i EU Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak, a i predsednica tzv. Kosova navela je da glasanje može da se ponovi ako dvadeset odsto birača potpiše peticiju za održavanje novih izbora, stav Srba se severa KiM je jasan, još od novembra prošle godine.

Naime, za učešće na izborima neophodno je formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje specijalnih jedinica Kosovske policije sa severa, podseća portal.

Na sve to, usled novonastale situacije, iz Srpske liste jasno su stavili do znanja da je za deeskalaciju potrebno i da uhapšeni Radoš Petrović i Dušan Obrenović budu pušteni na slobodu, i da kosovski specijalci, zajedno sa gradonačelnicima, napuste opštinske zgrade u Leposaviću, Zvečanu, Zubinom Potoku i Severnoj Mitrovici.

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović kaže za "Kosovo onlajn" da treba da se radi na rešavanju osnovnog problema.

"Izbori sami po sebi jesu put ka deeskaliciji, ali nisu dovoljan uslov, jer mislim da su i naši sunarodnici sa severa Kosova i Metohije bili potpuno jasni kada su još u novembru odlučili da se povuku iz institucija. Neophodno je hitno i brzo formiranje ZSO i povlačenje specijalnih militarizovanih monoetničkih albanskih snaga Kosovske policije", rekao je Starović.

Prema njegovim rečima, pored novih izbora, potrebno je da postoji garancija da premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti neće, uz pomoć specijalnih jedinica, ponovo da upada na sever i hapsi Srbe.

"Sve ono čemu svedočimo poslednjih desetak dana je dodatno iskomplikovalo situaciju i neophodno je na sve to dodati i zahteve za puštanje privedenih i pritvorenih Srba, kao i adekvatne garancije da se neće desiti ono što, faktički već predsednik Vlade privremenih institucija samouprave u Prištini Aljbin Krti najavljuje čitanjem različitih spiskova, a to su pokušaji novih hapšenja, privođenja i maltretiranja naših sunarodnika", naveo je Starović.

Kurti želi eskalaciju po svaku cenu

Treba da se radi na diplomatskom rešenju koje bi dovelo do pozitivnih rezultata, smatra Starović i dodaje da je za to potrebna volja sukobljenih strana, što, kako kaže, ne vidi kod Kurtija.

"Izbori sami po sebi, ne rešavaju ništa, ukoliko se ne radi o jednom širem paketu poteza, koji moraju biti prethodno realizovani. U svakom slučaju, svedočimo različitim planovima za deeskalaciju koji dolaze od gospodina Borelja, Bujara Osmanija i sa drugih međunarodnih adresa. Koren problema je u tome što nema diplomatskog rešenja koje može dati suštinske pozitivne rezultate ukoliko ne postoji izražena volja za deeskalaciju među svim sukobljenim stranama", rekao je Starović.

"Nažalost, kod gospodina Kurtija ta volja ne postoji, jer on očigledno želi dalju eskalaciju po svaku cenu. Čak i da u najpozitivnijem scenariju i dođe do povlačenja specijalnih jedinica Kosovske policije i lažnih gradonačelnika iz opštinskih zgrada, o kakvoj mi deeskalaciji i normalizaciji možemo pričati, ako njegov naredni potez već u narednim nedeljama budu pokušaji novih upada kosovskih specijalaca i hapšenje Srba", upitao je Starović i dodao da se mora dejstvovati u pravcu reševanja onoga što je koren problema, a ne baviti se samo konkretnim postupcima.

Naveo je da retorika vlasti u Prištini ne pokazuje da su spremni na dogovor i smirivanje tenzija, već naprotiv, vodi u novu krizu.

"Koliko god bih voleo da budem optimista, to u ovom momentu ne mogu, jer jedino što možemo da čujemo sa zvaničnog nivao privremenih institucija samouprave u Prištini, pre svega od Aljbina Kurtija i njegovih saradnika, jesu najave nekakve nove eskalacije na novim kriznim žarištima. Bilo da je u pitanju čitanje spiskova Srba koji su optuženi za navodno izazivanje nereda, a videli smo da se u konkretnom slučaju radi i o ženi koja je invalid i o čoveku koji je toga dana bio u bolnici. Sve je to najava nekakve nove ili prolongirane eskalacije, a ne vodi nas u pravcu toliko željene i potrebne deeskalacije", istakao je Starović.

Kako je rekao, izbori na severu imaju smisla samo ako na njima učestvuju Srbi i dodao da se nada da je kosovska strana to sada shvatila.

"Ne želim da verujem u scenario da bismo ponovo mogli da svedočimo novom izbornom procesu koji bi bio jednostrano sproveden i nametnut srpskom narodu. Nadam se da su naučili lekciju, da su konačno shvatili ono što im, nažalost, nije bilo jasno u prethodnim mesecima, a to je da je suštinski nemoguće nametnuti izborni proces Srbima i da novi lokalni izbori jedino mogu imati smisla ukoliko u čitavom procesu budu učestvovali legitimni politički predstavnici srpske zajednice. A, da bi oni bili u mogućnosti da učestvuju, moraju se ispuniti postavljeni uslovi, koji, ni u kom slučaju nisu nerealni, već su logični i zdravorazumni", zaključio je Starović.

Održavanje novih izbora je neizbežno

Eugen Cakoli iz Demokratskog instituta Kosova istakao je za "Kosovo onlajn" da je od održavanja lokalnih izbora na severu Kosova bilo jasno da novi gradonačelnici neće imati legitimitet.

"Od proglašenja neučešća Srpske liste i drugih srpskih partija na izborima 23. aprila, ali i bojkota izbora od strane građana, bilo je kristalno jasno da će legitimitet novih gradonačelnika biti osporen, što je i razlog za neizvršavanje redovnog mandata. To je potvrdio i sam premijer Kurti, koji je izjavio da novi gradonačelnici neće imati pun mandat", rekao je Cakoli.

Kako je dodao, održavanje novih izbora je neizbežno, jer je to jedini put ka smirivanju tenzija. Međutim, smatra da su oni najavljeni bez prethodnog obavezujućeg dogovora sa "Kosovom" i Srbijom, što, kako kaže, ne garantuje učešće Srba i njihovih političkih predstavnika.

"Dakle, vanredni izbori su zapravo neizbežni, ali sada je pitanje vremena i pravnog modaliteta. Oni su inače prvi korak ka deeskalaciji, ali najavljivati ih bez prethodnog dogovora u okviru većeg dogovora, koji garantuje i učešće Srba na izborima, bilo bi bezvredno", dodao je Cakoli.

Prema njegovim rečima, ako novi izbori na severu budu raspisani, "pritisak" međunarodne zajednice će biti na Srpskoj listi, što će, navodi, onemogućiti bilo kakav bojkot.

"U sadašnjim okolnostima i kontekstu koji stvara pritisak međunarodne zajednice na strane, važno je da će u slučaju raspisivanja novih izbora međunarodni pritisak pasti na srpsku stranu da učestvuje na izborima, čineći ih gotovo nemogućim za bilo kakav bojkot Srpske liste", naveo je Cakoli.

On smatra da bi se ovakav rezultat teško postigao u drugim okolnostima, bez prethodnog formiranja ZSO, što je bio uslov Srpske liste za učešće na izborima.

image