Srbija i Balkan

Mali za "Global tajms": Čelične veze Srbije i Kine zasnivaju se na poštovanju i sličnim vrednostima

"Mnogo je turbulencija, nesuglasica i nesporazuma u svetu. Izuzetno je malo primera poput našeg prijateljstva", rekao je ministar finansija Srbije za kineski medij
Mali za "Global tajms": Čelične veze Srbije i Kine zasnivaju se na poštovanju i sličnim vrednostima© ATA Images

Pouzdanost, međusobno poštovanje i uvažavanje, kao i slične tradicionalne porodične vrednosti nalaze se u središtu prijateljskih odnosa i ekonomske saradnje Srbije i Kine, ocenio je srpski ministar finansija Siniša Mali.

Mali je u intervjuu za kineski "Global tajms" istakao da su odnosi Beograda i Pekinga na istorijski najvišem nivou, dodavši da se Srbija ponosi svojim "čeličnim prijateljstvom" sa Kinom.

Ministar finansija je napomenuo da je Kina jedan od najvažnijih strateških partnera Srbije, najveći državni investitor čija su ulaganja samo tokom prethodne godine premašila milijardu evra, ali i najvažniji trgovinski partner u Aziji, istakavši pri tom da se stopa trgovinske razmene dveju zemalja u protekle dve godine povećala za 75 odsto.

"Kineski investitori u Srbiji ne ulažu samo u rudnike i čeličane, već i u automobilsku industriju. Kineske kompanije u Srbiji trenutno zapošljavaju nešto više od 26.000 ljudi. Najviše zaposlenih je u automobilskoj industriji, zatim u sektoru rudarstva i energetike, mašinskoj i elektroindustriji", napomenuo je Mali.

Ministar finansija Srbije je istakao da su brza pruga između Beograda i Novog Sada, koja je puštena u promet prošle godine, modernizacija železnice Beograd-Budimpešta, izgradnja metroa u Beogradu, kao i industrijski park "Mihajlo Pupin" u Beogradu među najznačajnijim projektima koji su proizašli iz saradnje sa Kinom.

"Naš cilj je da nastavimo sa stalnim unapređivanjem i jačanjem saradnje, kao što su mehanizam saradnje Kine sa centralnim i istočnoevropskim zemljama i inicijativa 'pojas i put'. Srbija aktivno i snažno podržava obe inicijative, kroz koje se mogu sumirati zajednički napori u proteklih deset godina", rekao je Mali.

On je ocenio da bi Sporazum o slobodnoj trgovini mogao biti potpisan do kraja godine.

"Očekujem potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom do kraja ove, a najkasnije do početka 2024. godine, što bi doprinelo daljem jačanju već uspostavljenog čeličnog prijateljstva dva naroda", izjavio je Mali.

Upitan da prokomentariše činjenicu da preko 1,4 milijarde ljudi u Kini smatra Srbiju "gvozdenim prijateljem" sa druge strane Evroazije, Mali je ocenio da su dva naroda jedan u drugom prepoznala sličnu suštinu, te da je ta povezanost osnažena ekonomskom saradnjom.

"Duboko sam uveren da nastavljanjem našeg iskrenog prijateljstva možemo pokazati svetu kako da delimo uspeh i kako treba graditi odnos između dve zemlje. Mnogo je turbulencija, nesuglasica i nesporazuma u svetu. Izuzetno je malo primera poput našeg prijateljstva", rekao je Mali.

image