Srbija i Balkan

Savet Evrope: Uspostaviti službenu upotrebu ukrajinskog i romskog jezika u manjinskim opštinama

U dokumentu naglašava da treba promovisati dvojezično obrazovanje, koristiti manjinske jezike u medijima u celini
Savet Evrope: Uspostaviti službenu upotrebu ukrajinskog i romskog jezika u manjinskim opštinamaGetty © Ben Pruchnie

Srbija je u proteklih pet godina napredovala u sprovođenju obaveza iz Evropske povelje o regionalnim i manjinskim jezicima, ističe se u novom izveštaju Komiteta eksperata Saveta Evrope.

List "Večernje novosti" piše da se u dokumentu naglašava da treba promovisati dvojezično obrazovanje, koristiti manjinske jezike u medijima u celini i jačati nacionalne savete nacionalnih manjina.

Evropska povelja o regionalnim ili manjinskim jezicima stupila je na snagu 2006. godine za Republiku Srbiju, a odnosi se na albanski, bugarski, bunjevački, hrvatski, češki, nemački, mađarski, makedonski, romski, rumunski, rusinski, slovački, ukrajinski i vlaški jezik.

Izveštaj prati situaciju za svaki od ovih jezika, do oktobra prošle godine. 

"Sve u svemu, Komitet smatra da je Srbija postigla napredak u primeni Povelje. Sa zadovoljstvom konstatuje da se uvođenje manjinskih jezika u službenu sferu nastavilo, pa čak i ubrzalo", ističu u Savetu Evrope.

Dodaje se da, ipak, iako napredak treba pozdraviti, postoji uverenje da ima još opština u kojima se tradicionalno koriste jezici manjina, uključujući romski i ukrajinski, u kojima treba da se uspostavi službena upotreba.

"Model obrazovne ponude na jezicima manjina organizovan je na različitim nivoima za albanski, bosanski, bugarski, hrvatski, mađarski, rumunski, rusinski i slovački. Veoma dobro funkcioniše i daje dobre rezultate", navodi se.

Nekoliko manjinskih jezika se predaje u okviru fakultativnih programa, neki su potpuno odsutni, a ponekad postoji nedostatak nastave na jeziku manjina u predškolskom, osnovnom i srednjem nivou. zato Savet Evrope savetuje, naglašavaju "Novosti", da bi dvojezično obrazovanje moglo da se dodatno proširi ili organizuje.

image