Srbija i Balkan

Albanski mediji: "Severna brigada" patrolira srpskim opštinama na KiM

Oko 300 naoružanih muškaraca, prosečne starosti oko 30 godina, patroliraju noću po određnim zonama, piše "Albanijan post"
Albanski mediji: "Severna brigada" patrolira srpskim opštinama na KiM© FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

Iza zahteva međunarodnih zvaničnika o odlaganju roka za preregistraciju vozila sa srpskih na RKS tablice stoji i "zabrinjavajući izveštaj Euleksa o aktivnostima srpske paravojne formacije na severu Kosova", piše "Albanijan post".

Kako se navodi, ti podaci su dobijeni od neimenovanih diplomatskih izvora, potvrđeni iz obaveštajnih krugova Kfora i predstavljeni pred najvišim diplomatskim zvaničnicima.

"Ova paravojna formacija koja se predstavlja kao 'Severna brigada' ima oko 300 dobro naoružanih pripadnika, prosečne starosti oko 30 godina i sada su počeli sa patroliranjem po određenim zonama. Patroliranje se uglavnom obavlja noću. Za neke se smatra da nisu sa `Kosova`, da su došli iz Srbije, pa čak i iz Republike Srpske. Bez obzira što se čini da su neki od njih pod uticajem alkohola i drugih supstanci, sa taktičke strane se smatra da su izuzetno dobro vojno pripremljeni", tvrdi "Albanijan post".

Navode da je šef ove grupe osoba sa incijalima M. R. koja ih "kontroliše sa ski centra u Kolašinu".

Kretanje takve formacije, kako navode, ne bi bilo moguće bez prećutnog odobrenja zvaničnika Srbije.

Nakon nemira 31. jula kada su postavljene barikade na severu Kosova i Metohije, u Kosovskoj Mitrovici su se pojavili grafiti sa porukama: "Ne brinite", "Tu smo", "Čekamo" koje je potpisala "Severna brigada". 

Takođe, potpredsednik "Srpske liste" Milan Radoičić u julu je snimio video kojim je najavio svoj povratak na KiM.

"Pravi teror nad našim srpskim narodom tek počinje. Mom narodu na severu, a i svim Srbima, samo da kažem, i onima drugima, tu sam, vratio sam se, a vi znate šta to znači jer odavde nazad nema. Živela Srbija", poručio je Radoičić na snimku iz Leposavića.

 

 

 

image