Pretnja američkih senatora: Beograd i Priština rizikuju da ugroze odnose sa SAD

Vučić i Kurti trebalo bi odmah da poslušaju međunarodne pozive da se situacija smiri i da se vrati poverenje građana u lokalne institucije na severu, kažu američki senatori

Grupa američkih senatora, koju predvodi senatorka Džin Šahin, saopštila je da bi predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti trebalo da rade na smanjenju tenzija na severu Kosova i Metohije.

Ukoliko taj proces bude neuspešan, odnosi Beograda i Prištine sa Sjedinjenim Američkim Državama mogli bi da budu narušeni, poručili su senatori, piše "Albanijan post".

"Kao američki zakonodavci, preko partijskih linija, sve smo više zabrinuti zbog krhke bezbednosne situacije na severu Kosova. Danas ponavljamo da u američkom Senatu postoji široka dvostranačka podrška naporima Evropske unije, u bliskoj saradnji sa SAD, da posreduju u dijalogu", naveli su senatori.

Međutim, kako ističu, da bi rešenje bilo održivo, i Vučić i Kurti trebalo bi odmah da poslušaju međunarodne pozive da se situacija deeskalira i da se vrati poverenje građana u lokalne institucije na severu.

Takođe je neophodno da se dve strane posvete primeni Sporazuma o putu ka normalizaciji osnivanjem Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, navodi se u saopštenju.

Senatori su pozvali Vučića i Kurtija da "izaberu mir, napredak i sigurnost svojih građana dok razmatraju naredne korake".

Ističu da bi neuspeh u smirivanju tenzija pokrenuo posledičnu akciju Zapada, (koji je marljivo radio na podršci Kosovu i Srbiji) i rizikovao da nepotrebno oslabi bilateralne odnose, što nikome nije u interesu.

"Pozivamo Kosovo i Srbiju da rade u dobroj veri sa Evropskom unijom i SAD na pronalaženju rešenja, bez odlaganja", navodi se u zajedničkoj izjavi senatorke Šahin, Krisa Marfija, Krisa Van Holena, Bena Kardina, Toma Tilisa i Pita Riketsa.