Bajdenov zvaničnik otkazao put u Prištinu

Tod Robinson planirao je niz sastanaka na KiM, kako sa zvaničnicima, tako i sa predstavnicima institucija

U noći između 30. i 31. maja, kada je takozvano Kosovo isključeno iz međunarodne vojne vežbe "Difender Jurop 2023", a nakon nemira na severu, visoki američki zvaničnik Tod Robinson najavio je da otkazuje posetu Prištini.

Robinson, pomoćnik sekretara Međunarodnog biroa za narkotike i poslove sprovođenja zakona, trebalo je da boravi u Prištini od 3. do 7. juna, ali je put otkazan, što je verovatno jedna od "posledica" koje je najavio američki ambasador na "Kosovu" Džefri Hovenijer.  

On je tada, između ostalog, saopštio da će posete kosovskih činovnika Sjedinjenim Američkim Državama biti zabranjene.

"Razlog za odlaganje posete je činjenica da je situacija na severu Kosova eskalirala već 26. maja, kada su gradonačelnici tri severne opštine u pratnji kosovske specijalne jedinice pokušali da uđu u opštinske objekte", potvrdio je danas za "Reporteri" visoki zvaničnik administracije predsednika SAD Džozefa Bajdena iz američke ambasade u Prištini.

On je, takođe, pozvao "sve strane da preduzmu hitne korake za smanjenje tenzija i povratak dijalogu uz posredovanje Evropske unije".

Funkcionerka Demokratske stranke Kosova Šćipe Pantina izjavila je da ovaj potez Robinsona zapravo predstavlja prve znake da su SAD počele da primenjuju sankcije protiv Prištine.

"Mi mislimo da nismo prekinuli odnose sa američkom vladom, ali izgleda da oni misle drugačije. Izgleda da su počeli da sprovode pomenute sankcije, a otkazivanje posete visokih zvaničnika Bajdenove administracije prvi su znaci za to", reagovala je Pantina na Fejsbuku.

Tod Robinson planirao je niz sastanaka na KiM, kako sa zvaničnicima, tako i sa predstavnicima institucija. Kako saznaje "Reporteri", na dnevnom redu za početak ove nedelje bio je sastanak sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem i predsednicom Vjosom Osmani. Bio je u planu i sastanak sa ministarkom pravde Albulenom Hadžiju, dok je sa ministrom unutrašnjih poslova Dželjaljom Svečljom trebalo da poseti Akademiju za javnu bezbednost u Vučitrnu.