Srbija i Balkan

Dodik: BiH ni za 60 godina neće u EU

Nije korektno da se nama prosipa priča o kandidatskom statusu, a zadržava se kancelarija OHR-a i strane sudije Ustavnog suda BiH, naveo je srpski član Predsedništva
Dodik: BiH ni za 60 godina neće u EU© Pixabay

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da u ovakvoj situaciji BiH neće ući u Evropsku uniju možda ni za 60 godina, kao i da bi trebalo da dobije pregovarački status. 

Posle sastanka sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen u Sarajevu, Dodik je novinarima pojasnio da je kandidatski status za BiH malo, da je trebalo da dobije onaj pregovarački i da bi jedino to imalo smisla, prenela je RTRS.

"Turska je u kandidatskom statusu 45 godina, BiH mogu zarobiti 60 godina. Ovu igru treba igrati pošteno", istakao je Dodik.

Dodao je da se slaže da treba ići evropskim putem, ali da je očigledno da Evropa ima sve više problema.

"Nije korektno da se nama prosipa priča o kandidatskom statusu, a zadržava se kancelarija OHR-a i strane sudije Ustavnog suda BiH. Zato to treba primiti sa dosta rezerve", naveo je srpski član Predsedništva.

Naveo je da je rekao predsednici EK da sudije Ustavnog suda BiH treba da odu i da je Šmit nelegalan i ne može donositi odluke.

"Deset partija iz Federacije BiH traži da se ujednači status Doma naroda u FBiH i Vijeće naroda u Republici Srpskoj. To je neuporedivo. Dom naroda je dejtonska kategorija i postoji u Ustavu BiH, a Vijeće naroda ne postoji. Kako mi da prihvatimo odluku čoveka koji nije legitiman", rekao je Dodik.

Konstatovao je da se u BiH 20 godina ponavlja ništavilo i ponovio da ukoliko Ustav BiH ne bude vraćen na scenu, Republika Srpska to neće podržati.

On je podsetio da je predlagao da se na sednici Predsedništva BiH Kristijan Šmit proglasi "personom non grata", ali da to nisu prihvatila druga dva člana Predsedništva što je nazvao licemernim.

"Jedno govore u javnosti, da je ono što je Šmit nametnuo nepoželjno i nedopustivo, a neće da prihvate moj predlog", istakao je Dodik.

Odbijeni su i njegovi predlozi da se pristupi inicijativi "Otvoreni Balkan" i da se prihvati izgradnja gasovoda.

"Predsjedništvo je 'crna rupa', a ne institucija koja odlučuje", konstatovao je Dodik.

Pojasnio je da je na sednici razgovarano i o Berlinskom procesu koji predviđa da se uvede mogućnost da se građani Zapadnog Balkana sa ličnim kartama kreću između država.

"Srbija je već ranije prihvatila takav aranžman u vezi sa Kosovom. Mi smo ovlastili predsedavajućeg Saveta ministara Zorana Tegeltiju da ode u Berlin i parafira te ugovore koji kasnije moraju da se vrate u parlament, Predsedništvo i Savet ministara", napomenuo je Dodik.

Članovi Predsedništva BiH sastali su se u Sarajevu sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen koja boravi u višednevnoj poseti regionu Zapadnog Balkana.

image