Srbija i Balkan

Milatović: Ne mogu da potpišem zakone koje nije potpisao Đukanović

Milatović je konstatovao da bi postupanje na način koji Skupština zahteva, bilo pravno neutemeljeno
Milatović: Ne mogu da potpišem zakone koje nije potpisao Đukanović© R.R./ATAImages

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović obavestio je Skupštinu da ne može da potpiše ranije usvojene zakone, jer njegov prethodnik Milo Đukanović nije proglasio te akte u roku predviđenom Ustavom, pa će se o njima izjašnjavati novi saziv parlamenta.

U saopštenju iz Kabineta Milatovića se navodi da ustavne odredbe predsednika države obavezuju da zakone proglasi u precizno definisanim rokovima, odnosno u roku od sedam dana od dana njegovog usvajanja ili u roku od tri dana ako je zakon usvojen po hitnom postupku, što je i rok za vraćanje zakona Skupštini na ponovno odlučivanje.

"Uvidom u dokumentaciju nakon preuzimanja dužnosti Predsednika Crne Gore, konstatovano je da bivši predsednik nije u propisanim rokovima proglasio dostavljene zakone niti je iste vratio Skupštini na ponovno odlučivanje, a u slučaju zakona o izmenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi - nije proglasio ponovo izglasani zakon", navodi se, između ostalog, u saopštenju.

Pored navedenog, dodaje se, bivši predsednik nije službenim putem obavestio Skupštinu Crne Gore o razlozima za nepostupanje po dostavljenim zakonskim tekstovima.

Predsednik Milatović je konstatovao da bi postupanje na način koji Skupština zahteva, bilo pravno neutemeljeno i dodatno opterećujuće po legitimitet zakonodavnog procesa koji je pratio donošenje predmetnih zakona.

image