Ramin nacrt za ZSO stigao u Brisel: "Ozbiljan i visokokvalifikovan dokument"

Iako su ovlašćenja, nadležnosti i funkcionisanje Sajednice srpskih opština definisani u sporazumima potpisanim 2013. i 2015. godine u Briselu, poslednjih meseci sa više adresa stigli su nekakvi nacrti za funkcionisanje ZSO

Nacrt teksta o formiranju Zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji koji je albanski premijer Edi Rama napisao bez bilo kakvog ovlašćenja stigao je na adresu Evropskog saveta, objavio je "Radio Slobodna Evropa".

Diplomatski izvori na koje se poziva RSE tvrde da su imali priliku da vide Ramin nacrt, te da se radi o "ozbiljnom i visokokvalifikovanom dokumentu".

Brisel tvrdi da se nacrt pažljivo analizira, ali da se ipak tretira kao još jedan doprinos ostalim nacrtima koje su već izradile razne organizacije.

"Na Prištini i Beogradu je da u okviru dijaloga napreduju ka ispunjenju ove obaveze", rekao je jedan evropski diplomata pod uslovom da ostane anoniman.

Rama je juče na konferenciji za novinare otkrio da je napravio nacrt za ZSO i poslao ga francuskom predsedniku Emanuelu Makronu i nemačkom kancelaru Olafu Šolcu.

Iako su ovlašćenja, nadležnosti i funkcionisanje Sajednice srpskih opština definisani u sporazumima potpisanim 2013. i 2015. godine u Briselu, poslednjih meseci sa više adresa stigli su nekakvi nacrti za funkcionisanje ZSO.

Beograd je naveo da je uslov za nastavak dijaloga sa Prištinom osnivanje Zajednice srpskih opština.