Milanović nije dobrodošao na proslavu hrvatskih branitelja

Nedopustivo je da proslavu zasene dnevnopolitička prepucavanja, poručili iz Organizacionog odbora

Organizacioni odbor proslave 30. godišnjice oslobađanja juga Hrvatske i deblokade Dubrovnika potvrdio je da predsednik i vrhovni komandant Zoran Milanović nije pozvan jer se radi o proslavi branitelja koja "ne sme biti zasenjena dnevnopolitičkim prepucavanjima", javlja hrvatski portal "Dnevnik".

Organizacioni odbor proslave čine Dubrovačko-neretvanska županija, Grad Dubrovnik i opština Konavle, Župa dubrovačka, Dubrovačko primorje i Ston.

Oni su naveli su da je odluka donesena jer je "nedopustivo da ovakvu dostojanstvenu manifestaciju, u kojoj su u središtu branitelji i hrvatsko zajedništvo, zasene svađe i razdori koje dnevno proizvodi naš predsednik."

"Odluka nema nikakve veze sa strankama, niti postoje bilo kakve zabrane pozivanja predsednika. Dalje komentarisanje ovoga skreće pažnju s onog bitnog, a to je 30 godina od odbrane i oslobađanja juga, no nakon proslave stojimo na raspolaganju za obrazloženja", stoji u saopštenju Organizacionog odbora, preneo je "Dnevnik".

I Udruženje veterana devete gardijske brigade otkazalo je deo današnjeg obeležavanja 30. godišnjice formiranja u Gospiću, na koju dolazi i Milanović.

Oni su na Fejsbuku naveli da je Kabinet predsednika "samovoljno preuzeo glavnu reč", te da su su hteli da im nametnu ograničenja za druge goste, što im, kako kažu, nije prihvatljivo.

Kao razlog otkazivanja dela programa predviđenog protokolom, naveli su "nemogućnost komunikacije sa Uredom predsednika, te ogromne količine arogancije i ega koja dolaze od Predsednika."

Istorija nesuglasica hrvatskih branitelja i predsednika Milanovića traje već duže vreme. 

Jedna od takvih epizooda desila se pre dve godine kada je Milanović rekao da spomen ploču Hrvatskih odbrambenih snaga, sa ustaškim natpisom "Za dom spremni", "treba maknuti i baciti negde."

Odgovor je stigao od više braniteljskih udruženja, ali i od ministra branitelja Tome Medveda, koji je poručio da "to ne može da bude stav države."