Patrijarh Porfirije austrijskim vlastima: Srpski jezik nije BHS

Ukazujući da se sunarodnici u Austriji u državnim strukturama sreću i sa BHS jezikom, srpski patrijarh rekao je austrijskoj ministarki da su pravoslavni Srbi stari evropski narod i da imaju svoj srpski jezik i svoje ćirilično pismo

Patrijarh srpski Porfirije, koji se nalazi u kanonskoj poseti Eparhiji austrijsko-švajcarskoj, sastao se danas u Beču sa ministarkom za pitanja žena, porodice, integracije i medija Suzanom Rab i ukazao joj na to da austrijske vlasti treba da prepoznaju srpski jezik i ćirilično pismo kao autohtone i jedinstvene, pozivajući je da pomogne da se zakonski status srpske zajednice izjednači sa svim ostalim nacionalnim zajednicama u ovoj zemlji.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve naveo je da desetine hiljada austrijskih državljana danas koristi srpski jezik i ćirilično pismo kao svoj maternji jezik i pismo. On je zamolio da i oni budu podržani od državnih vlasti na isti način kao što se podržavaju druge nacionalne zajednice. Ukazao je i da se u relevantnim državnim strukturama naši sunarodnici susreću i sa pojmom BHS jezika (bošnjačko-hrvatsko-srpski), što, kako je istakao, nikako ne odgovara istini.

"Mi, pravoslavni Srbi, smo stari evropski narod i imamo svoj srpski jezik i svoje ćirilično pismo i kao takve ih danas koristimo u službenoj upotrebi u Republici Srbiji i Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Poštujući druge narode i jezike, molimo vas da naš jezik i pismo prepoznate onakvim kakva oni jesu – autohtoni i jedinstveni. To će biti istinska i prava pomoć austrijske države u očuvanju jezika i kulture pravoslavnih Srba koji su austrijski građani", rekao je patrijarh Porfirije.

Kako je saopšteno iz srpske Patrijaršije, predstojatelj srpske crkve je na sastanku sa austrijskom ministarkom zamolio da se sagledaju ova važna pitanja koja su, kako je napomenuo, suštinska za naš narod i SPC u Austriji.

On je pozvao ministarku Rab da u skladu sa svojim mogućnostima i zakonima pomogne da se reši zakonski status srpske zajednice, kao i da Eparhija austrijsko-švajcarska srpske crkve dobije svoje zakonsko priznanje koje joj pripada.

"Rešavanjem ovih osnovnih životnih pitanja pravoslavni Srbi, koji su sada građani u modernoj i demokratskoj Republici Austriji, će tada biti u prilici da u punom obimu uživaju u privilegijama koje su im zakonom namenjene. Uveren sam da su svi uslovi za to uveliko ispunjeni", naglasio je patrijarh.

Na sastanku u zdanju Vlade Republike Austrije, poglavar srpske crkve naveo je i da danas u Austriji pravoslavni Srbi čine treću po brojnosti zajednicu doseljenika, a većinom su okupljeni oko Eparhije austrijsko-švajcarske.

"Ta episkopija postoji de fakto, ali i ne de jure, odnosno onako kako to nalaže i propisuje austrijsko zakonodavstvo. Slobodni smo da iskoristimo i ovu priliku da Vas, uvažena gospođo Rab, upoznamo sa tom činjenicom i da Vas umolimo da se lično založite pred vlastima, koje kao ministar predstavljate, da se takva stvarnost što pre promeni, kako na korist države Austrije, tako i na dobrobit svih Srba koji danas žive i rade u njoj, kao njeni građani", naglasio je patrijarh.

On je dodao i da srpska zajednica u ovoj državi u potpunosti ispunjava sve definicije zakona, koji je primenjen na drugim nacionalnim zajednicama u Austriji, a koje su po brojnosti manje od srpske.

Patrijarh srpski Porfirije doputovao je u prvu kanonsku posetu Eparhiji austrijsko-švajcarskoj 8. juna.

Kako je najavljeno, on će 10. juna obaviti svečani čin osvećenja spomen-kapele u Mauthauzenu, gde će i služiti svetu arhijerejsku liturgiju. Istog dana u 17 časova, patrijarh Porfirije posetiće hram Svetog Vasilija Ostroškog u Lincu.

Sutradan, u nedelju 11. juna patrijarh će služiti svetu arhijerejsku liturgiju u novom bečkom hramu Akatista Presvete Bogorodice, saopšteno je iz SPC.