Vučić: Priština da učini ustupke Srbima kako bi učestvovali na novim izborima

Predsednik Srbije je naveo da će srpska vojska ostati u stanju visoke pripravnosti, a ne u stanju najviše borbene gotovosti jer to mnogo košta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je danas Prištinu da ne organizuje nove izbore na severu Kosova i Metohije dok ne bude data veća autonomija Srbima koji čine većinu u tim opštinama.

"Svi Srbi na severu misle o Srbiji kao svojoj zemlji, a ne Kosovu. To je realnost", rekao je Vučić u intervjuu za Rojters koji je dao u Beogradu.

"Neko treba da se uhvati u koštac i tamo organizuje nove izbore", kaže predsednik Srbije.

Vučić je rekao da će prištinske vlasti morati da učine neke ustupke kako bi osigurale učešće Srba na novim izborima i tim povodom rekao: "Srbi su uvek spremni da razgovaraju, ali nešto morate da im ponudite".

"Još nemamo Zajednicu srpskih opština, još nema povlačenja specijalnih policijskih snaga i gradonačelnika", napomenuo je Vučić.

Predsednica takozvanog Kosova Vjosa Osmani rekla je ranije da bi moglo da dođe do novih izbora ako 20 odsto birača potpiše peticiju.

Vučić na to odgovara je "zastrašujuće šta ti ljudi pričaju" i da Kurti nije spreman na kompromis.

"Siguran sam da Kurti neće uložiti ni minut svog vremena, ni kap znoja da pronađe kompromisno rešenje", rekao je Vučić.

On je dodao da Srbija razmišlja da li da smanji svoju borbenu gotovost.

"Naše trupe ćemo držati u visokoj pripravnosti, a ne u najvišoj borbenoj gotovosti jer to mnogo košta", pojasnio je predsednik Srbije.

Vučić je za Rojters rekao da je Beograd u pregovorima o kupovini borbenih aviona "rafal" od Francuske. Dodao je i da Srbija ostaje na putu ka pridruživanjeu Evropskoj uniji i da je uspela da izbalansira svoju spoljnu politiku kako bi omogućila nastavak prijateljskih odnosa sa istorijskim saveznicima - Rusijom i Kinom.