Sindikat obrazovanja Srbije nezadovoljan: Nije dovoljno samo obećati povišicu

Povećanje zarada za prosvetu u ovoj godini je neophodno, ali smatramo da najavljeno povećanje plata u prosveti neće dostići republički prosek u decembru, navode iz sindikata

Sindikat obrazovanja Srbije uputio je dopis predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i predsednici Vlade Ani Brnabić u kojem se traži zaključenje protokola sa precizno utvrđenim povećanjima plata i dinamikom isplate za 2023. godinu.

Istakli su i da postoji nezadovoljstvo zaposlenih u visokom obrazovanju koji trenutno imaju najnižu cenu rada u javnim delatnostima.

"Povećanje zarada za prosvetu u ovoj godini je neophodno, ali smatramo da ukupno povećanje zarada u prosveti koje ste naveli, neće dostići republički prosek u decembru, kada se uzmu u obzir inflacija i rast zarada u realnom i javnom sektoru", navodi se u dopisu.

Kako se dodaje, Sindikat traži izjednačavanje cene rada u obrazovanju, budući da u sistemu obrazovanja postoje tri različite cene rada, pa se povećanje neće jednako odraziti u svim sferama, od predškolskog, osnovnog, srednjeg, učeničkog i studentskog standarda, do visokog obrazovanja.

Dopis potpisuje predsednica Valentina Ilić, a na kraju se podseća da je Sindikat obrazovanja Srbije doneo odluku o štrajku na početku naredne školske godine, te navodi da je neophodno hitno započeti pregovore o njihovim zahtevima.

Podsetimo, Vučić je prethodno saopštio da će plate u prosveti biti dva puta povećane u narednih šest meseci.

"Od 1. septembra, za dva i po meseca idemo na povećanje plata 5,5 odsto plus od 1. decembra ili najkasnije 1. januara još 10 odsto, što je kumulativno 16 odsto povećanje plata. To će značiti povećanje za 143.867 zaposlenih u prosveti", naveo je predsednik Srbije.