Kurti hvali Hrvate: Hrvatska dobar primer članstva u EU i NATO

Premijer tzv. Kosova poručio da su Prištini potrebni "vladavina prava i datum novih izbora" kako bi se specijalne jedinice povukle sa severa KiM

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti predstavio je "demokratski i ekonomski napredak Kosova" na panelu "Evropska Hrvatska: Retrospektiva i Perspektiva", koji se u Dubrovniku održava povodom desete godišnjice članstva te zemlje u EU.

On je dodao da EU može da se "reformiše i proširi u isto vreme", kao i da "Hrvatska predstavlja dobar primer istovremenog članstva u EU i NATO".

Kurti je rekao i da su "Kosovu" potrebni "vladavina prava i datum novih izbora" kako bi se specijalne jedinice povukle sa severa KiM.

"Kosovo mora da se izbori sa nasilnim ekstremistima, ultranacionalistima i desničarima koji veruju u 'srpski svet' i koji vole Miloševića i Putina", preneo je HRT.

On je pozvao na implementaciju sporazuma iz Brisela i Ohrida, rekavši da je "to put napred".

Premijer tzv. Kosova našao se na udaru međunarodne zajednice nakon što je krajem maja došlo do okršaja između Srba sa severa KiM, koji protestuju protiv dolaska albanskih gradonačelnika u zgrade opština Leposavić, Zvečan, Zubin Potok i Severna Mitrovica, i snaga Kfora.

Zapadne zemlje su prevashodno okrivile prištinsku stranu zato što je povukla više poteza koji nisu bili koordinisani, piše "Albanijan post".

Izaslanik SAD Gabrijel Eskobar je rekao da je Kurti nije kooperativan i da blokira procese, kao i da su SAD, EU i čitava transatlantska zajednica iznenađeni zbog njegovog nedostatka spremnosti na saradnju.

Eskobar je rekao da "Amerika stoji uz Kosovo, ali da nema razloga da stoji uz premijera Kurtija, koji odbija da sarađuje".