Srbija i Balkan

Vučić: Srbija će dati sve od sebe da sačuva mir i stabilnost, nastavljamo evropski put

Aleksandar Vučić poručio je da Srbija nastavlja evropski put
Vučić: Srbija će dati sve od sebe da sačuva mir i stabilnost, nastavljamo evropski put© Тануг/Димитрије Николић

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je danas, u obraćanju sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, po pitanju odnosa sa Prištinom, da će "Beograd dati sve od sebe da sačuva mir i stabilnost, ali i da sve jednostrane poteze do sada povukla Priština, a ne Beograd."

Vučić i fon der Lajen obišli su radove na izgradnji gasnog interkonektora Srbija - Bugarska u blizini Niške Banje, koji bi trebalo da bude završen do septembra 2023. godine, a predsednik je istakao da ovaj važan posao ne bi mogao da bude obavljen bez podrške Evropske unije.

"Bićemo u mnogo boljem položaju da diverzifikujemo svoje izvore gasa. Bez evropske podrške ne bismo imali sredstava, a ovo je od velikog značaja za nas", rekao je Vučić i podsetio da se radovi finansiraju sa 88,5 miliona evra od strane Srbije i 49,5 miliona od EU.

Vučić je nakon obilaska istakao da je radostan što predsednicu EK po drugi put dočekuje u Nišu.

"Hoću vama lično da se zahvalim na toj vrsti posvećenosti, jer mogu da zamislim koliko vam je lepo kada dođete na Zapadni Balkan i slušate sve naše svađe. Upravo zbog toga vam hvala, kao i na pomoći i podršci. Fon der Lajen nam je upravo rekla da ćemo dobiti direktnu budžetsku pomoć, a za nas je to veliki novac. Da budem iskren, kada vam neko daje novac, a nije vam tražio za to bilo šta, možemo samo da kažemo hvala."

Prema njegovim rečima, to će Srbiji olakšati probleme sa kojima se suočava.

"Mi u budućnosti treba da razmišljamo kako da se povežemo sa BiH, Republikom Srpskom, Crnom Gorom. Sada će nam biti mnogo lakše da dovedemo investitore u pirotski okrug."

Predsednik je govorio i o dijalogu Beograda i Prištine i istakao da će se Srbija boriti za mir.

"Jesam zabrinut. Gledao sam vašu konferenciju sa Vjosom Osmani i video da je ona koristila priliku da govori protiv Beograda i Srbije. Ja to neću, nikada to ne radim, moje je samo da vam kažem da ćemo da uradimo sve što možemo da sačuvamo mir i stabilnost. Da li sam uplašen, znajući da Srbija nijedno od tih pitanja nije pokrenula - jesam. Juče sam rekao da mi nemamo više kud i da ćemo dati sve od sebe da sačuvamo mir."

Ukazao je da Beogradu zapravo najmanje odgovara bilo kakva destabilizacija, jer mnogo novca ulaže u različite infrastrukturne projekte, koji su vidljivi i u samom Nišu, gde se obnavlja aerodrom.

Takođe je izrazio nadu da će u razgovoru sa predsednicom EK uspeti da pronađu put kako bi se sačuvao mir i stabilnost u celom regionu.

Fon der Lajen je, na pitanje novinara od čega zavisi budućnost Srbije u EU odgovorila da se "proces proširenja zasniva na zaslugama", ponavljajući zahtev Srbiji da uvede sankcije Rusiji.

"Dakle, to je u rukama zemlje koja želi da se pridruži EU. Napredak u reformama je izuzetno važan, a Srbija je do sada dosta uradila, ne polazimo od nule. Radimo zajedno da biste postigli dalji napredak, ali važno je uskladiti se našom spoljnom i bezbedonosnom politikom, jer pridruživanje EU znači deliti iste vrednosti, ići u istom pravcu u političkim odlukama. Mi računamo na vas kao na pouzdanog partnera jer zajedno možemo da branimo zajedničke principe."

Dodala je da EU intezivno traže rešenje za tablice.

"Teški su razgovori i nadamo se da ćemo imati vrlo uskoro konkretna rešnja i ono što nam je potrebno jeste konstruktivnost i fleksibilnost obe strane", rekla je ona.

Predsednik Srbije je napomenuo da je Srbija otvorila 22 od 35 poglavlja i da se nada "da ćemo uspeti da ubedimo Evropsku komisiju da smo zaslužili otvaranje još nekog klastera".

"Izveštaj EK bio je realan, u najvećem delu tačan. Tačno je da je Srbija zemlja koja nije uvela sankcije Rusiji. Sve što je napisano je tačno, kao što je tačno i to da ima problema u dijalogu, za šta mislim da Srbija nije odgovorna, kao što za ovo prvo jeste. Mi danas poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine, ali se pitamo zašto nije tako bilo i za Srbiju. Razumeli smo poruku predsednice EK, usaglašavamo se sa viznom politikom EU", istakao je Vučić.

O izjavi bivšeg američkog diplomate Danijela Servera, da očekuje da je "realnije da se Srbija okrene Kini nego Zapadu", Vučić je rekao da se "naslušao i nagledao besmislenih priča i laži".

"Ako je pitanje našeg suštinskog opredeljenja, Srbija se nalazi na evropskom putu i zato tu postoje i ljudi koji su manje umorni od mene, a imaće i moju podršku da Srbiju vuku ka Evropi. Time je on hteo da kaže: Srbi će možda da odu od Rusa, ali će možda da traže nekog drugog samo da ne bi bili na Zapadu. To je čovek koji je govorio kako smo mi opasnost u regionu i kako čekamo samo nekog da napadnemo, po Putinovom nalogu, ali evo već 250 dana se to nije dogodilo. Naslušao sam se ja tih besmislenih priča i laži, ali reč ’izvini’ ni od koga nisam čuo kada se ništa od toga ne desi. Mi nastavljamo svoj evropski put, ali i čuvamo tradicionalno dobre odnose sa Kinom, kao i svoj principijelan stav prema sukobu u Ukrajini. U svakom slučaju, nek gospodin Server radi svoj posao, mi ćemo svoj. Bog da ga poživi, a pre svega da poživi ovu našu lepu Srbiju."

Fon der Lajen najavila pomoć Srbiji

Predsednica EK poručila je da je veoma zadovoljna što je danas u Srbiji, na posebnom mestu koje "pokazuje duboku povezanost i sjajnu saradnju".

"Sjajno je videti kako ovaj važan projekat dobija oblik. Ovaj projekat će nas zbližiti, ali i otvoriti gasno tržište Srbije i unaprediti energetsku bezbednost. Diverzifikacija zarad više pouzdanih izvora je od suštinske važnosti", izjavila je Fon der Lajen i dodala da je "Rusija prekinula isporuku 100 miliona kubnih metara gasa što je kompenzovano drugim izvorima".

"Pozivamo Srbiju da nam se priključi u zajedničkoj nabavci gasa. Vi u Srbiji ste pogođeni energetskim teškoćama kao i ostatak EU, zato smo odlučili da ćemo pružiti podršku Zapadnom Balkanu. Biće upućeno 160 miliona evra trenutne budžetske podrške."

Najavila je i drugi deo pomoći u iznosu od 500 miliona evra u bespovratnim sredstvima, to jest ulaganja u infrastrukturu.

Govorivši o pregovorima Beograda i Prištine, istakla je da "jedino kroz dijalog mogu da se reše svi problemi".

Predsednica EK je zapadnobalkansku turneju započela pre dva dana posetom Severnoj Makedoniji, odakle je poručila da je Evropska unija pripremila paket podrške za ceo Zapadni Balkan kako bi mu pomogla u suočavanju sa energetskom krizom.

Fon der Lajen je pre dolaska u Beograd posetila Sarajevo, Prištinu i Tiranu, a sutra, 29. oktobra, ide u Podgoricu.

Novi gasovod će povezati gasne mreže Srbije i Bugarske

Srbija je početkom godine, uz podršku EU, započela gradnju gasnog interkonektora sa Bugarskom Niš - Dimitrovgrad u dužini od 109 kilometara na teritoriji Srbije.

Prečnik cevi biće 700 milimetara i maksimalnim pritiskom 55 bara.

Kapacitet interkonektora će omogućiti prenos 1,8 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje, što je oko 60 odsto ukupne godišnje potrošnje Srbije.

Tim gasovodom Srbija će se povezati na gasovod između Bugarske i Grčke odnosno dobiće mogućnost snabdevanja gasom iz Azerbejdžana ili sa LNG terminala (za tečni prirodni gas) na severu Grčke.

Ministarstvo energetike Srbije je ranije najavilo da će naša zemlja dogovoriti zakup kapaciteta sa Azerbejdžanom kako bi mogli kroz gasnu interkonekcije u 2023. da imamo na raspolaganju najmanje 1,4 milijarde kubnih metara gasa.

EU je proglasila taj projekat kao prioritet, a njegova vrednost u Srbiji je 85,5 miliona evra.

Gasna interkonekcija sa Bugarskom, uz podršku EU, značiće kvalitetniji život svih u Srbiji, nove investicije i radna mesta, rečeno je na početku izgradnje.

Predsednik Vučić i predsednica EK Lajen prisustvovali su 1. oktobra u Sofiji puštanju u rad gasnog interkonektora između Bugarske i Grčke.

image