Srbija i Balkan

Kurti poručuje: Očuvaću filozofiju Prizrenske lige i njenih tekovina (velike Albanije)

Lojalni Ligi, možemo napredovati na svom putu ka političkom jačanju naših država, zajedno sa svojim američkim i evropskim saveznicima, rekao je premijer tzv. Kosova
Kurti poručuje: Očuvaću filozofiju Prizrenske lige i njenih tekovina (velike Albanije)© Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao je, povodom 145. godišnjice osnivanja Prizrenske albanske lige, da će očuvati njene tekovine, prenosi "Reporteri".

Kurti je naveo da sadašnji lideri Albanaca treba da prate filozofiju Prizrenske lige.

"Sa okolnim susedima i Osmanskim carstvom na čelu, politički lideri su tada štitili teritorije, kao što moramo da radimo danas. Lojalni Ligi, možemo napredovati na našem putu ka političkom jačanju naših država, zajedno sa našim američkim i evropskim saveznicima. Da očuvamo institucionalnu povezanost, i ja sam ovde da očuvam filozofiju Lige", ​​rekao je Kurti.

Prizrenska liga skraćeni naziv vojno-političkog udruženja pod nazivom Liga (savez) za odbranu prava Albanskog naroda. Ovo udruženje je u Prizrenu formirala grupa Albanaca, 10. juna 1878, nakon završetka rata između Rusije, Srbije i Crne Gore protiv Osmanskog carstva 1878. godine.

O razlozima osnivanja i karakteru Prizrenske lige postoje veoma protivrečna mišljenja.

Albanska istoriografija smatra Prizrensku ligu izrazom opštealbanskog nacionalnog pokreta. S druge strane, mnogi smatraju da je Prizrenska liga jedan oblik manipulacije albanskim narodom u vođenju balkanske politike, jer je uglavnom bila instrument osmanske politike i politike evropskih sila.

Pripadnike ove grupe Albanaca, odabrane zbog svoje naglašene lojalnosti Osmanskom carstvu, je Porta naoružala i platila im putne troškove za okupljanje u Prizrenu.

Prizrenska liga je bila u suštini zasnovana na ideji Velike Albanije, zanemarujući prava Srba i Grka. Agresivni protivsrpski program Prizrenske lige trajno je opteretio odnose Srba i Albanaca.

image