Izbori u Crnoj Gori: Pokret Evropa sad vodi, koalicija "Za budućnost Crne Gore" na trećem mestu

Manja izlaznost na vanrednim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori. Prema preliminarnim rezultatima, najviše glasova osvojio je Pokret Evropa sad

Prema preliminarnim rezultatima Centra za demokratsku tranziciju (CDT), a nakon 100 odsto prebrojanih glasova, najbolji rezultat na vanrednim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori osvojio je Pokret Evropa sad (PES) koji predvodi Milojko Spajić - 26 odsto glasova, ili 24 mandata.

Sledi lista "Zajedno", okupljena oko Demokratske partije socijalista (DPS), Danijela Živkovića sa 23 odsto glasova, to jest 21 mandatom.

Na trećem mestu je koalicija "Za budućnost Crne Gore" - Demokratski front (DF) sa 15,1 odsto (14 mandata), a na četvrtom lista "Aleksa i Dritan - Hrabro se broji" koju čine Građanski pokret URA Dritana Abazovića i Demokrate Alekse Bečića sa osvojenih 13 odsto glasova (12 mandata).

Prema preliminarnim rezultatima CDT, Bošnjačka stranka ima 6,8 odsto glasova, to jest šest mandata, Albanski forum 1,7 procenata (dva mandata).

Albanska alijansa osvojila je 1,5 odsto glasova, to jest jedan mandat, a Hrvatska građanska inicijativa (HGI) 0,7 odsto (jedan mandat).

Za neke od 15 izbornih lista tek sutra će se znati da li su prešle cenzus.

Do 20 sati glasalo je 56,4 odsto birača, ili oko 305.760 građana, saopštio je CDT, što je čak 20 odsto manje u odnosu na parlamentarne izbore od 30. avgusta 2020. godine.

Na izborima je učestvovalo 15 lista, a biračko pravo ima 542.468 građana.

11. jun 2023 • 23:15

Knežević: Bez naše koalicije nema stabilne, evropske Vlade

Nosilac liste Za budućnost Crne Gore Milan Knežević kazao je da očekuje da će ovaj savez imati 15 poslanika u narednom sazivu Skupštine.

Naveo je da je ovakav rezultat malo ko očekivao, ali da su ovi izbori pokazali da je "ova koalicija neuništiva".

"Stabilne, demokratske i evropske Vlade nema bez koalicije Za budućnost Crne Gore", kazao je Knežević i rekao da je ovaj savez spreman za dogovor sa parlamentarnom većinom od 30. avgusta.

"Želimo stabilnu vladu, ako PES, kako su rekli, neće DPS i Uru u vladi, onda moraju pričati sa koalicijom Za budućnost Crne Gore. Očekujemo da nas PES pozove na razgovore, ili da pozovemo mi njih. Ako PES ima principe, onda ih imamo i mi", kaže Knežević.

Zahvalio se svim glasačima jer su "pretrpeli spinove i medijsku hajsku da koalicija neće preći cenzus i slično", i podsetio na hapšenje predsednika opštine Budva Mila Božovića što je, kako ocenjuje, bilo direktno mešanje u izborni proces.

Živković: Mi ćemo diktirati tempo promena u Crnoj Gori

Nosilac izborne liste Zajedno (DPS, SD, DUA, LIP), Danijel Živković, saopštio je da je DPS nakon završenih vanrednih parlamentarnih izbora "najjači politički subjekt u Crnoj Gori". 

Poručio je da bez koalicije na čijem je čelu "nema stabilne, evropske i reformske vlade".

"Mi ćemo diktirati tempo promena u Crnoj Gori", istakao je Živković.

Abazović: Dileme nema ne da nema vlade bez nas

Lider Ura Dritan Abazović poručio je da je večeras pobedila evropska, građanska i ekološka Crna Gora.

"Izuzetno smo zadovoljni rezultatom, dileme nema ne da nema vlade bez nas, već je ova koalicija glavna okosnica buduće vlade Crne Gore. Još važnije je da su izbori održani u fer i demokratkoj atmosferi i da je Crna Gora prešla još jednu stepenicu političke kulture", rekao je Abazović.

Cilj je da radimo kao inkluzivno društvo i da Crnu Goru vidimo u Evropskoj uniji za četiri godine, dodao je.

Na konstataciju novinara da PES neće u vladu sa Ura, Abazović je rekao da što se lidera tog pokreta Milojka Spajića tiče: "Imaju većinu, pa nek formiraju vladu".

Bečić: Stabilne Vlade nema bez koalicije Hrabro se broji

Nosilac liste "Hrabro se broji" Aleksa Bečić kazao je da su na parlamentarnim izborima osvojili 12 mandata.

"To je rast od dva odsto u odnosu na predsedničke izbore i najbolji parlamentarni rezultat. Veoma smo zadovoljni. Stabilne Vlade i stabilne parlamentarne većine nema bez koalicije Hrabro se broji", istakao je Bečić.

Kako je dodao, većina od avgusta 2020. godine ima tri petine poslaničkih mandata.

"Crna Gora ne treba da brine, mi se zalažemo za inkluzivnost, zajedništvo, Crnoj Gori treba što šira parlamentarna većina", poručio je Bečić.

Još jednom je ponovio da sa DPS-om neće vršiti vlast u bilo kom formatu.

Spajić: Očekujemo da se vlada brzo formira

Član predsedništva Pokreta Evropa sad Filip Ivanović saopštio je da je PES najjača politička stranka u Crnoj Gori nakon izbora.

Lider PES-a Milojko Spajić, koga je član PES predstavio kao budućeg premijera Crne Gore, kazao je da je ovo velika pobeda za PES.

"Uprkos svim pritiscima, zloupotrebom resursa… Zadovoljni smo rezultatom", rekao je Spajić i dodao da PES očekuje da se vlada što pre formira.

Ističe da će PES razgovarati sa svima koji dele iste vrednosti.

"Jasno sam se izjasnio sa kim PES neće u koaliciju - sa Demokratskom partijom socijalista i Građanskim pokretom URA", kaže Spajić.

Ispred prostorija Pokreta Evropa sad pušten je vatromet, a okupljen je veći broj pristalica koje slave izborni rezultat.

U štabu koalicije Za budućnost Crne Gore, u Srpskoj kući u Podgorici, očekuje se da se obrati neko od lidera.

Cemi: PES prednjači u odnosu na DPS

Prema nepotpunim podacima CeMI, na osnovu do sada 93 odsto obrađenog uzorka, Pokret Evropa sad ima 25,6 odsto podrške, koalicija oko DPS (SD, DUA I LPA) 23,8 odsto, a Za budućnost Crne Gore (NSD, DNP I RP) 14,8 odsto podrške.

Demokrate i Ura imaju 12,3 odsto podrške, Bošnjačka stranka 6,8 odsto, SNP, Dmos 3,2 odsto podrške.

Preliminarni rezultati CDT na osnovu 100 odsto obrađenog uzorka

Na 100 odsto prebrojanih glasova Centra za demokratsku tranziciju (CDT) najbolji rezultat na vanrednim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori osvojio je Pokret Evropa sad (PES) koji predvodi Milojko Spajić - 26 odsto glasova.

Sledi lista "Zajedno" čija je okosnica Demokratska partija socijalista (DPS) Danijela Živkovića sa 23 odsto glasova.

Na trećem mestu je koalicija "Za budućnost Crne Gore" - Demokratski front (DF) sa 15,1 odsto, a na četvrtom lista "Aleksa i Dritan - Hrabro se broji" koju čine Građanski pokret URA Dritana Abazovića i Demokrate Alekse Bečića sa osvojenih 13 odsto glasova.

Preliminarni rezultati CDT na osnovu 98,5 obrađenog uzorka

Ibrahimović: Najveći uspeh Bošnjačke stranke od osnivanja

Nosilac liste "Jasno je Bošnjačka stranka" Ervin Ibrahimović izjavio je večeras da je ova stranka ostvarila najveći uspeh od svog osnivanja.

Na 90,5 odsto obrađenog uzorka, ova stranka osvojila je 6,9 odsto, to jest šest mandata.

Na osnovu 85,5 odsto obrađenog uzorka CeMI, Pokret Evropa sad ima 25,5 odsto podrške na vanrednim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori ili 23 poslanička mesta, a stranke okupljene oko DPS 23,8 odsto ili 22 poslanička mesta.

Izborna lista Za budućnost Crne Gore ima 14,9 odsto podrške ili 13 poslaničkih mesta, Demokrate i Ura 12,3 odsto ili 11 poslaničkih mandata.

Bošnjačka stranka ima podršku 6,8 odsto ili šest mandata, SNP, Demos 3,2 odsto ili dva mandata.

Albanska alternativa za sada ima jedno poslaničko mesto, kao i Hrvatska građanska inicijativa.

Ivanović: Evropa sad ima oko 29 procenata sa trendom rasta

Pokret Evropa sad ima oko 29 procenata sa trendom rasta da bude blizu 30 odsto, kazao je član predsedništva Pokreta Evropa sad, Filip Ivanović na osnovu oko 50 odsto obrađenog uzorka od strane PES-a.

"Koalicija Zajedno ima 23,8 odsto, Za budućnost Crne Gore 15,6 odsto, Hrabro se broji 12,6, BS 3,8 odsto. Pravda za sve (Vladimira Leposavića) 3,05 odsto, što će reći da bi oni prešli cenzus i ušli u parlament", rekao je Ivanović na konferenciji za medije.

Preliminarni rezultati CDT

Centar za monitoring i istraživanje (CEMI) je objavio preliminarne rezultate izbora na osnovu 81,7 odsto obrađenog uzorka.

Pokret Evropa sad ima podršku od 25,6 odsto, to jest 23 mandata, a koalicija okupljena oko DPS 23,7 odsto, odnosno 21 poslanički mandat. Koalicija Za budućnost Crne Gore ima podršku od 15 odsto, to jest 13 mandata.

Knežević: Spremni smo da napravimo vladu sa većinom iz 2020. godine

Ne vidimo DPS i njene koalicione partnere kao bilo kakvu opciju za formiranje vlade, poručio je nosilac liste "Za budućnost Crne Gore" Milan Knežević.

On je naveo da očekuju dobar izborni rezultat.

"To podrazumeva da se bez nas ne može formirati Vlada. Prethodna iskustva od 2020. nam govore da je neophodna stabilna Vlada. Spremni smo da formiramo Vladu sa svim subjektima koji su činili parlamentarnu većinu nakon 30. avgusta 2020. godine. Ne vidimo Demokratsku partiju socijalista i njene koalicione partnere kao bilo kakvu opciju za formiranje Vlade", rekao je Knežević u videu objavljenom na Fejsbuk stranici Za budućnost Crne Gore".

Milatović stigao u izborni štab PES

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović stigao je u izborni štab Pokreta Evropa sad, koji trenutno, prema do sada obrađenom uzorku od 72,5 odsto glasova, ima najveću podršku od 25,5 odsto.

Sa Milatovićem, koji je zamenik predsednika PES, je u izborni štab došao i nosilac liste pokreta Milojko Spajić.

Procene Cemi na osnovu 60,5 odsto obrađenog uzorka

Prvi rezultati izbora

Centar za monitoring i istraživanje (CEMI) je objavio rezultate izbora na osnovu 51,2 odsto obrađenog uzorka.

Prvi rezultati se očekuju oko 21 sat

Prvi preliminarni rezultati parlamentarnih izbora u Crnoj Gori očekuju se oko 21 sat.

CDT: Glasalo 56,4 odsto birača

Do 20 sati glasalo je 56,4 odsto birača, ili oko 305.760 građana, saopštio je Centar za demokratsku tranziciju (CDT).

Zatvorena biračka mesta

Biračka mesta za vanredne parlamentarne izbore u Crnoj Gori, koja su otvorena jutros u sedam sati, zatvorena su u 20 časova.

DIK o detaljima izbornog dana

Na vanrednim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori do 18 sati glasalo je 44,83 odsto birača, saopšteno je iz Državne izborne komisije (DIK).

Predsednik DIK-a Nikola Mugoša rekao je na konferenciji za novinare da je to značajno niže u odnosu na izbore 2. aprila kada je u tom vremenskom intervalu biračko pravo ostvarilo 61,11 odsto birača.

On je kazao da su DIK-u obavešteni od Opštinske izborne komisije Tuzi da je obustavljeno na glasanje na biračkom mestu broj 21, pa će glasanje na tom biračkom mestu morati da bude ponovljeno.

Mugoša je naveo da je u Rožajama došlo do prekida glasanja na pet biračkih mesta, od čega se na tri biračka mesta prešlo na vizuelnu identifikaciju.

"Na dva biračka mesta prekid je trajao kraće pa se nije prelazilo na vizuelnu identifikaciju. U međuvremenu je došla električna energija i glasanje je redovno nastavljeno sistemom elektronske identifikacije birača", pojasnio je Mugoša.

On je naveo da izborni dan generalno protiče u dobroj izbornoj atmosferi i da DIK-u, osim pomenutih, nisu prijavljene veće nepravilnosti.

Upitan kada će biti proglašeni konačni rezultati izbora, on je rekao da će sutra biti utvrđeni privremeni rezultati.

"Nakon konačnosti, koji se tiču rokova po prigovorima, biće utvrđeni konačni rezultati. Imajući u vidu da će se glasanje na biračkom mestu u Tuzima verovatno ponoviti, onda će i samo utvrđivanje rezultata izbora biti prolongirano", dodao je Mugoša.

Glasačko pravo na izborima ima 542.468 građana, a biračka mesta otvorena su do 20 sati.

Izlaznost po regionima

Cemi: Do 19 sati glasalo 50,8 odsto; CDT: Izašlo 50,3 odsto glasača

Centar za monitoring i istraživanje (CEMI) je objavio da je izlaznost do 19 časova 50,8 odsto.

Do zatvaranja biračkih mesta ostalo je nešto manje od 50 minuta.

Prema podacima Centra za demokratsku tranziciju, (CDT) do 19 sati glasalo je 50,3 odsto upisanih birača, što je oko 272.850 ljudi.

CDT: Do 18 sati glasalo 45,5 odsto birača

Do 18 časova glasalo je 45,5 odsto birača, ili oko 246.800 građana, saopštio je CDT.

Izlaznost bi mogla da bude najmanja od uvođenja višestranačja

Izvršna direktorka Centra za monitoring i istraživanja (CeMI) Ana Nenezić ocenila je da bi izborni dan u Crnoj Gori mogao da bude završen sa izlaznošću od oko 60 odsto, što bi bio najmanji odziv birača od uvođenja višestranačja.

Na vanrednim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori do 17 sati na birališta je izašlo 42,2 odsto birača.

U izjavi za portal RTCG, Nenizić je podsetila da je, na primer, 2009. godine na parlamentarnim izborima izlaznost do 15 sati bila 66 odsto.

"Ako se ovaj trend danas nastavi idemo ka izlaznosti od 60 odsto. Ako to bude tako, onda govorimo o najnižoj izlaznosti od uvođenja višestranačja u Crnoj Gori”, saopštila je Nenezić.

Ocenjuje da su razlozi za to različiti i podseća da su ovo treći izbori u poslednja četiri meseca, te da je sigurno, kaže, došlo da zamora kod birača.

"Pored toga i turistička sezona je, pa je jedan broj birača sigurno na sezonskom radu. Tome treba dodati i ono što je opšte razočaranje birača", navela je Nenezić.

Bečić: Na ovim izborima građani glasaju "za nešto, a ne protiv nečega"

Nosilac koalicione liste "Hrabro se broji!" Aleksa Bečić iskoristio je svoje izborno pravo u Podgorici i poručio da konačno u Crnoj Gori postoji slobodan demokratski ambijent za glasanje i da građani na ovim izborima glasaju "za nešto, a ne protiv nečega".

"Imali smo čitav niz izbornih procesa u proteklih devet meseci i želim da pozovem građane da iskoriste svoje biračko pravo i da daju svoj glas ozbiljnim i odgovornim politikama, jer je Crnoj Gori potrebna stabilnost", poručio je.

Bečić je rekao da se u predizbornoj kampanji moglo videti sučeljavanje programa, ideja i vizija, prenosi Media biro.

"Očekujem da će se i ovaj 11. jun završiti kao i 19. mart i 2. april, da će sve proteći u fer ambijentu što pokazuje definitivno da je crnogorsko društvo demokratski sazrelo. Što se tiče izborne liste koju predvodim, sproveli smo modernu, dostojanstvenu, slobodan sam reći, dominantnu izbornu kampanju u odnosu na našu političku konkurenciju", istakao je Bečić.

On je dodao da, bez obzira na veliki broj lista i konkurenciju, očekuje da će njegova koalicija ostvariti izuzetan rezultat.

"Koalicija Hrabro se broji! je potrebna zbog stabilnosti buduće vlade i parlamentarne većine, što jača lista koju predvodim, to je jača i buduća vlada. Kao što ste videli u predizbornoj kampanji, niko nema dileme da će lista koju predvodim biti kičma i okosnica vlade i buduće parlamentarne većine", poručio je.

Bečić je prokomentarisao i ko mogu biti budući koalicioni partneri i da su kada su predali izbornu listu predali i koalicioni sporazum sa Građanskim pokretom Ura u kojem je definisano da ne žele da na bilo koji način buduću vlast formiraju sa Demokratskom partijom socijalista.

"Tako da smo jasno saopštili sa kime ne želimo, što se tiče drugih političkih subjekata, svi oni koji žele da nastavimo odlučnu i hrabru borbu protiv mafije, da ekonomski i socijalno uzdižemo građane, da jačamo građansku pomirenu i evropsku Crnu Goru, da poštujemo međunarodno preuzete obaveze, da unapređujemo regionalnu saradnju - naši su potencijalni koalicioni partneri", poručio je nosilac koalicione liste "Hrabro se broji!".

Cemi: Do 17 časova glasalo 42,2 odsto birača

Centar za monitoring i istraživanje (CEMI) je objavio da je izlaznost do 17 časova 42,2 odsto.

Na severu zemlje do 17 sati glasalo je 44,5 odsto birača, u centralnom regionu 44 procenata, a na jugu 36,1 odsto birača.

PES: Do 16 časova izlaznost 39,16 odsto

Iz Pokreta Evropa sad saopštili su da je, prema njihovim podacima, izlaznost do 16 časova 39,16 odsto. 

"Na nivou centralnog regiona izlaznost je 39,96 odsto, na nivou severnog regiona 41,36 odsto, a na nivou južnog regiona 32,47 odsto."

Živković glasao u Pljevljima: Nadam se da će CG dobiti stabilnu vlast

Predsednik Demokratske partije socijalista Danijel Živković izjavio je danas da se nada da će nakon parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, ta zemlja dobiti stabilnu političku vlast koja će Crnu Goru povesti putem prosperiteta i evrointegracija.

Nakon što je glasao u svojoj izbornoj jedinici u Pljevljima Živković je rekao da veruje da će izborni dan proći u fer i demokratskoj atmosferi, prenosi Medija biro.

"Očekujem da ćemo nakon 11. juna dobiti vlast stabilnu političku vlast koja će Crnu Goru povesti putem prosperiteta, koja će se baviti životnim pitanjima građana i građanki Crne Gore i, što je još važnije, evrointegracijama", poručio je Živković.

Dodao je da veruje da će nakon sledeće noći svi moći jedni drugima da čestitaju na još jednom uspešnom danu, a, kako kaže, raduje ga ono što je do sada video, pošto, kako je rekao, izborni dan protiče u fer i demokratskoj atmosferi.

Spajić: PES je svima trn u oku

Nosilac liste "Pokreta Evropa sad", Milojko Spajić obavio svoju građansku dužnost danas na izbornom mestu u Podgorici i rekao da su izbori važni, jer od njih zavisi kako će izgledati život u naredne četiri godine u Crnoj Gori.

"Svaki izbori su praznik demokratije, parlamentari izbori su posebno bitni, razumemo da su građani umorni od crnogorskog stila politike. Parlamentarni izbori znače život sledeće četiri godine, jer će parlament biti taj koji će izglasavati život, sve reforme, sve zakone, za sve nas. Nadam se da će građani izaći u što većem broju danas i da će sve proteći mirno i kako treba", poručio je on.

Spajić je rekao da građani ne izlaze na izbore u velikom broju jer su ovo četvrti izbori za pola godine i da on smatra da su građani umorni od politike, od svih napada i tema koje nisu bitne za građane i dodaje da će se to završiti sa ovim izborima, prenosi Media biro.

Kratka i mirna predizborna kampanja u poslednjoj sedmici je zasenjena "slučajem Do Kvon", odnosno navodnim pismom uhapšenog južnokorejskog državljanina, kralja kriptovaluta, upućeno premijeru Dritanu Abazoviću u kojem tvrdi da je poslovao sa liderom PES Spajićem.

Nosilac liste "Pokreta Evropa sad", prokomentarisao je i danas posle glasanja optužbe na njegov račun.

"Ništa nelegalno se nije desilo i sve optužbe da smo primali novac i tako dalje su sramne i neko će odgovarati zbog toga. Mislimo da je svima jasno da je PES svima trn u oku i apsolutno je jasno da je zadnji pokušaj da se sabotiramo i da se ne sprovodi program PES-a ", rekao je on.

Pavićević: Izbori više nisu pitanje života i smrti

Izbori u Crnoj Gori više nisu pitanje opstanka, izjavio je za Tanjug politikolog Vladimir Pavićević, komentarišući nisku izlaznost birača na parlamentarnim izborima koji se održavaju danas u Crnoj Gori.

Kako je rekao, do sada se beleži veoma niska izlaznost za crnogorske prilike, naročito u poređenju sa prethodnim parlamentarnim izborima održanim 2020. godine.

"To je jedan od signala da su u crnogorskom društvu splasnule tenzije. Izbori nisu više pitanje opstanka. Nisu više pitanje života i smrti", istakao je Pavićević.

On je rekao da se nada izlaznosti od najmanje 60 odsto, jer bi tako, prema njegovim rečima, moglo da se kaže u punoj meri da su građani iskoristili mogućnost da odluče kome da daju mandat na pravi način.
Pavićević je ocenio da se "crta nova arhitektura" političke scene u Crnoj Gori i da je teško prognozirati kako će ko proći na izborima.

"Ono što jeste izvesno jeste da će se pojaviti nova dominantna politička opcija. DPS više nije dominantan, tu ulogu preuzima 'Evropa sad' sa dve ključne ličnosti - Jakovom Milatovićem kao predsednikom i Milojkom Spajićem kao kandidatom za predsednika vlade", naveo je Pavićević.

Pavićević je ocenio i da će rejting DPS nastaviti da pada. Kako kaže, iako se Milo Đukanović nije kandidovao ni za šta, građani Crne Gore "znaju" da on i dalje "iz senke" vuče konce u toj partiji.

CDT: Do 15 sati glasalo 35,1 odsto; Cemi: Izašlo 35,8 odsto glasača

Prema podacima Centra za demokratsku tranziciju (CDT) do 15 sati glasalo je 35,1 odsto upisanih birača, odnosno 190.750 građana.

Centar za monitoring i istraživanje (CEMI) je objavio da je izlaznost do 15 sati na biralištima u Crnoj Gori bila 35,8 odsto.

Glasao Dritan Abazović: Nadam se da će građani dobro izabrati

Predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović iskoristio je svoje građansko pravo i glasao na biračkom mestu broj 2, Holegro, u Ulcinju.

Abazović je posle glasanja izjavio da veruje da će izborni dan proteći u mirnoj, demokratskoj, relaksiranoj atmosferi.

"Nadam se da će građani Crne Gore izabrati dobro, da ćemo imati veliki 'rifreš' i u državnom parlamentu i u drugim institucijama a najvažnije je da se nakon toga stvori većina koja našu državu može dalje ubrzano voditi prema Evropskoj uniji", istakao je Abazović.

Kako je rekao, veoma je zadovoljan svime što je pratilo izborni proces, kao i onim što je bilo na predsedničkim izborima.

"Naša država je definitivno na pravom putu i ja želim da čestitam svima koji daju doprinos da se stvori ovakva klima u kojoj se ogromna većina političkih subjekata takmiči oko prezentacije ekonomskih programa, a ne oko nekih tema svađalica koje su bile karakteristične u nekom drugom izbornom procesu", naveo je premijer Crne Gore.

CDT Izlaznost do 13 sati 27,4 odsto; Cemi: Izašlo 28,1 birača

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) je objavio da je do 13 sati glasalo 27.4% ili oko 148 900 birača.

Prema podacima Centra za monitoring i istraživanje (CeMI) do  13 sati izašlo je 28,1 birača.

Đukanović očekuje da će Crna Gora nastaviti svoj evropski put

Doskorašnji predsednik Crne Gore Milo Đukanović, koji je do nogu potučen u drugom krugu predsedničkih izbora pre dva meseca, glasao je na biračkom mestu u OŠ "Savo Pejanović" u Podgorici.

Đukanović je na biračko mesto došao sa sedam minuta zakašnjenja i umesto u crnom mercedesu, kako je dosad dolazio na izbore, ovog puta je stigao u sivo-belom be-em-veu.

Đukanović je na izbore došao porodično, sa suprugom Lidijom, sinom, snajom i unukom.

Upitan od novinara kako se oseća, odgovorio je – odlično, i još rekao da očekuje da će Crna Gora i posle ovih izbora nastaviti svoj evropski put i da će brzo dobiti novu vladu.

Upitan o mogućnosti da, ako DPS s partnerima osvoji većinu, dobije premijersko mesto, Đukanović je rekao da je to daleko, daleko pitanje.

CDT: Do 12 sati glasalo 22 odsto glasača

Prema podacima Centra za demokratsku tranziciju (CDT) do 12 sati glasalo je 22 odsto upisanih birača, odnosno 119.500 građana.

Na severu zemlje do 12 sati glasalo je 23.2% birača, u centralnoj regiji 23.1%, a na jugu 18.6% birača.

Nosilac liste "Evropa sad " Milojko Spajić glasao u Podgorici

Nosilac liste Pokreta Evropa sad Milojka Spajića glasao je u Podgorici na biračkom mestu Galerija Centar, Njegoševa 2.

Milatović glasao u Podgorici: Izbori da prođu u skladu sa demokratskim standardima

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović iskoristio je svoje galasačko pravo i u društvu supruge Milene glasao na biračkom mestu Sportski i kulturni centar Univerziteta Crne Gore u Podgorici.

"Najvažnije očekivanje je da današnji dan prođe u miru i u skladu sa demokratskim standardima. Takođe, ono što je vrlo važno je da građani Crne Gore danas izađu i iskoriste svoje glasačko pravo, i da na osnovu toga crnogorska skupština na puno adekvatniji način reflektuje onu političku snagu koja trenutno postoji u Crnoj Gori", poručio je Milatović novinarima nakon glasanja.

On je rekao da očekuje da čim se crnogorska skupština konstituiše i nastavi započeti proces konsultacija, kao i da se do kraja ovog leta dođe do važnih imenovanja u pravosuđu. To bi bio korak koji će biti primećen u izveštaju o progresu rekao je Milatović i dodao da je dobar izveštaj u tom smislu neophodan da za ubrzan nastavak evropskog puta.

Na pitanje novinara o mandataru buduće vlade, Milatović je rekao da nema nijedno ime u planu i da će to zavisiti od rezultata izbora, odnosno volje građana Crne Gore, a da će on, kako je naveo, u skladu sa Ustavom nakon konsultacija dati mandat novom mandataru.

"Što se tiče formiranja vlade, nadam se da će vlada da bude formirana na jedan brz i efikasan način, mislim da je to i potreba građana, u skladu sa izbornom voljom građana i da bi ta vlada trebalo da nastavi reformski put, u nekim poljima da ga ubrza. Ovde pre svega mislim na unapređenje životnog standarda građana, vladavine prava u Crnoj Gori i ubrzanja našeg evropskog puta", poručio je Milatović, prenosi Medija biro.

Kako je ocenio, ovim izborima završava jedan izborni ciklus koji je započet prošle godine sa lokalnim izborima, koji se nastavio predsedničkim izborima.

Dodao je da je optimista da "bismo trebalo kao društvo da snažnije uđemo u jednu mirnu luku gde će i poslanici u crnogorskoj Skupštini naći konsenzus za neke stvari koje su od velikog društvenog i nacionalnog značaja.

Glasao Nikola Đurašković nosilac liste "Za našu kuću"

Nosilac liste SDP "Za našu kuću", Nikola Đurašković glasao je danas na biračkom mestu na Cetinju.

"Očekujem da današnji izborni proces prođe u fer i demokratskoj atmosferi i da što veći broj građana i građanki Crne Gore iskoristi svoje biračko pravo", poručio je on.

Đurašković je dodao da veruje da će Crna Gora nakon današnjih izbora ući u period stabilnosti, da će u što kraćem roku biti formirana nova, građanska, snažno evropska Vlada Crne Gore, koja će krupnim koracima voditi tu zemlju ka članstvu u EU, prenosi Media Biro.

Cemi: Izlaznost do 11 sati 16, 3 odsto

Prema podacima CEMI-ja do 11 sati je glasalo 16,3 odsto birača.

Po regijama Crne Gore na severu je glasalo 15.6 odsto, centralnom delu 17.2 odsto a na jugu  14.6 odsto birača.

Cemi je objavio i uporedne rezultate sa parlamentarnim izborima do 11 sati.

CDT: Do 11 sati glasalo 16 odsto birača

Prema podacima Centra za demokratsku tranziciju (CDT) do 11 sati glasalo je 16 odsto upisanih birača.

Na severu Crne Gore do 11 sati je glasalo 16.2% birača, u centralnoj regiji 17.1%, a na jugu 13.9% birača.  

Glasao Milan Knežević, nosilac liste "Za budućnost Crne Gore"

Nosilac liste "Za budućnost Crne Gore" glasao je danas pre podne u selu Mojanovići u Zeti, gde živi sa svojom porodicom.

Pre Kneževića, na istom biralištu, glasala je i njegova majka, koja je na pitanje šta očekuje od izbora gospodski odgovorila da očekuje da pobedi najbolji.

Knežević je na biračko mesto došao sam, peške, a po scenama viđenim dok je dolazio, kada su mu komšije prilazile i pozdravljale ga, dalo se zaključiti da ga u njegovom selu baš vole.

Odgovarajući na pitanje novinara posle glasanja, Knežević je rekao da očekuje dobar rezultat i da njegova koalicija bude nezaobilazna pri formiranju nove vlade.

"Spremni smo da idemo u koaliciju sa svim strankama koje su činile parlamentarnu većinu posle izbora održanih 30. avgusta 2020, naravno i s Pokretom Evropa sad, a jedini s kojima ne možemo niti je to moguće jeste Demokratska partija socijalista", rekao je Knežević.

Komentarišući predizborne ankete, po kojima njegova stranka na izborima može računati na 15 odsto podrške, Knežević je rekao da su i on i njegova stranka "u međuvremenu značajno napredovale jer su do sada po anketama dobijali između 0,2 i 3 odsto".

Izlaznost do 9 sati, CDT: Glasalo 5,4 odsto; CEMI: 5,8 odsto birača

CDT je saopštio da je do 9 sati glasalo 5,4 odsto ili 29.300 birača.

Prema podacima CEMI-ja do 9 sati glasalo je 5,8 odsto birača.

CDT: Do 8 sati glasalo 2,3 odsto ili oko 12.300 birača

Prema podacima Centra za demokratsku tranziciju (CDT), na parlamentarni izborima koji se danas održavaju u Crnoj Gori do 8 sati glasalo je 2,3 odsto ili oko 12.300 birača.

Na severu Crne Gore do 8 sati glasalo je 2,1 odsto birača, u centralnim delovima 2,5 odsto, a na jugu 2,1 odsto birača.

Na parlamentarnim izborima 2016. godine u istom periodu glasalo je 3,5 odsto, a 2020. godine 5,8 odsto birača, podsetio je RTCG.

Direktorka CEMI: Teško do stabilne vlade

Izvršna direktorka Centra za monitoring i izveštavanje (CEMI) Ana Nenezić izjavila je da je pitanje da li politički akteri mogu da ostave razmirice sa strane.

"Kada pogledate kakve promene su nastupile nakon ključnih izbora 2020, otvara se veliko pitanje da li su ovo politički akteri koji imaju dovoljno političke zrelosti da ostave sve razmirice sa strane, i da postave jedan ključni cilj koji je prevashodno javni interes, a ne njihov partikularni politički interes", rekla je Nenezićeva.

Dodaje da joj podaci i projekcije ne daju prostor da budem optimistična.

"Mislim da će biti vrlo teško formirati jednu stabilnu vladu nakon ovih izbora, mogu da se nadam da ćemo ipak uspeti da izađemo sa onim što je nekakva osnova mogućeg dogovora da bi se sistem razblokirao nakon ovih izbora", zaključila je Nenezićeva, a preneo RTS.