Srbija i Balkan

Profesor moskovskog FPN: U Srbiji neće biti revolucije bilo koje boje

Nijedan projekat promene režima ne može biti uspešan ukoliko taj režim podržava stanovništvo dotične države, ističe profesor iz Moskve Stanislav Olegovič Bišok
Profesor moskovskog FPN: U Srbiji neće biti revolucije bilo koje boje© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr

Ne verujem da se Srbiji danas može dogoditi revolucija bilo koje boje. Položaj predsednika Aleksandra Vučića i Srbije kao suverene države sada izgleda mnogo stabilnije nego što je bio položaj Slobodana Miloševića pre 23 godine, izjavio je profesor Fakulteta političkih nauka u Moskvi Stanislav Olegovič Bišok u intervjuu za "Večernje novosti".

Dodaje i da se Srbija može smatrati prvom državom koja je doživela tzv. obojenu revoluciju još oktobra 2000, dok je termin skovan nekoliko godina kasnije, u vezi sa ukrajinskom narandžastom revolucijom, te da nijedan projekat promene režima ne može biti uspešan ukoliko taj režim podržava stanovništvo dotične države.

Komentarišući činjenicu da na 90 odsto teritorije KiM živi etnički nesrpsko stanovništvo, rekao je da su male šanse da Beograd vrati kontrolu nad celom tom teritorijom. Podela KiM mogla bi da bude opcija, ali većina Srba na to nikad ne bi pristala, dodaje.

"Zloglasna intervencija NATO-a 1999. zaustavila je vojnu operaciju Beograda protiv kosovsko-albanskih snaga, ali nije rešila problem Kosova. To je odlika većine NATO intervencija na globalnom nivou: umešanost bez ikakvog fundamentalnog rešenja. Istovremeno, neke sukobe je lakše držati poluzamrznutim, nego rešiti", rekao je Bišok.

Po njegovom mišljenju, to što bi Zapad navodno bio naklonjeniji Srbiji ukoliko uvede sankcije Rusiji ima više veze s perspektivom Srbije u Evropskoj uniji, no s problemima Kosova.

Tako i iznenadnu podršku administracije SAD Srbiji u vezi s napadom kosovske policije na srpsko stanovništvo tumači kao deo strategije da se Srbija što više udalji od uticaja Rusije, ali i dodaje da u rotaciji kadrova s vremena na vreme stižu kreativniji službenici, te su ovi sadašnji donekle korigovali američki kurs o "lošim Srbima i dobrim Albancima".

Odgovarajući na pitanje o rusko-ukrajinskom sukobu, rekao je da neće biti pobednika, te da je neophodan bar neki kompromis.

"Rat se može završiti danas ako se obe strane u sukobu slože da prestanu da pucaju jedna na drugu. Što duže bude trajao sukob, to će se položaj svih strana u tom ratu pogoršavati u odnosu na njihovu predratnu poziciju", naveo je profesor Fakulteta političkih nauka u Moskvi za "Večernje novosti".

image