Milo Đukanović prvi put u javnosti posle poraza: Ja premijer? Daleko smo od tih tema

"Jeste, ja sam doveo Crnu Goru do rata koji je ovde bio devedesetih, ja sam je doveo do toga da i dalje stoji sa ispruženom rukom prema Srbiji, ja sam je doveo do toga da bude bombardovana, ja sam je sprečio da uđe u NATO, priznajem sve to", rekao je Đukanović

Donedavni predsednik Crne Gore Milo Đukanović danas je, pošto je glasao na vanrednim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, rekao da "nije nezainteresovan za politiku", ali da smo "daleko" od mogućnosti da postane premijer, ako DPS sa partnerima osvoji većinu.

"Daleko smo od tih tema. Ja sam se tek nedavno povukao iz politike, naravno, već sam kazao da neko ko je proveo 35 godina u politici nikada ne može biti nezainteresovan za politiku. Zainteresovan sam, zinteresovan sam pre svega da ova zemlja ostvari streteški cilj da postane zemlja članica EU. Potpuno sam ubeđen da u novim generacijama u Crnoj Gori, uključujući i novu generaciju koju sam donedavno predvodio, a to je generacija DPS-a i sadašnje građanske opozicije da u tim redovima postoji mnogo dobrih, kvalitetnih ljudi", rekao je Đukanović.

Đukanović je govorio i o "aferi Spajić", upitavši novinare na koju od afera misle, da li o ovoj poslednjoj, zaključivši da je situacija takva da "nadležni državni organi treba što pre da reaguju" i ustanove "da li je to afera Spajić ili je afera sa nekim drugim prezimenom".

"S jedne strane čujemo informaciju da je on bio u nekim sumnjivim poslovima sa ljudima koji su na međunarodnoj poternici, sa druge strane čujemo da je to konstrukcija koja ima za cilj da ga eliminiše sa političke scene i iz kandidature za budućeg premijera. Mislim da je to idealan zadatak za nadležnog tužioca ko treba da ustanovi ko zamajava javnost i preduzme zakonom predviđeno. Mnogo se diltantskog, avanturstičkog, aferaškog, neodgovornog, naselilo na crnogorsku političku scenu i vreme je da se to čisti", ocenio je Đukanović.

Mogući koalicioni partneri DPS-a za Đukanovića su svi koji žele da Crna Gora bude deo EU, koji su spremni da rade na reformama a rekao je i da očekuje da će vlast biti formirana veoma brzo.

Đukanović je na trenutak dosta nervozno reagovao na konstataciju novinarke iz Hrvatske da građani na ulici "komentiraju kako je njegova vladavina dovela do toga da se u Crnoj Gori jako loše živi, da su loše plate, da je doveo državu do lošeg stanja"

"Jeste, ja sam je doveo do rata koji je ovde bio devedesetih, ja sam je doveo do toga da i dalje stoji sa ispruženom rukom prema Srbiji, ja sam je doveo do toga da bude bombardoana, ja sam je doveo do toga da ne postane nezavisna, ja sam je sprečio da uđe u NATO, priznajem sve to", reagovao je Đukanović, odbacivši tezu novinarke da je "devedesetih bio aktivan sudionik događaja na jugu Hrvatske".

"Nisam, naravno, nisam bio nikakav aktivan sudionik događaja na jugu Hrvatske, nisam tamo ni kročio. To je rečeno mnogo puta, konsultujte arhivu vaše matične kuće", rekao je Đukanović.

U prvom pojavljivanju u javnosti posle poraza na izborima u aprilu ove godine, Đukanović je na pitanje da li bi Đukanović iz 2023. ušao u koaliciju sa Đukanovićem iz 1992. godine bez rezerve odgovorio da – bi.

"Jer Đukanović iz 1992. godine je želio da brani Jugoslaviju i ništa dalje od toga ali se, zahvaljujući raznim okolnostima, pokazalo da je to nemoguće. Ponosan sam i na taj deo svog političkog angažamana. Biti 1992. proevropski je izgledalo mnogo drugačije nego danas", rekao je Đukanović.

Bivši dugogodišnji predsednik Crne Gore na izbore je danas došao porodično, sa suprugom Lidijom, sinom, snahom i unukom, a umesto u crnom "mercedesu" kao do sada, do biračkog mesta došao je u sivo belom be-em-veu.