Srbija i Balkan

Rama pokušava da urazumi Kurtija: Da li predlozima donosi više štete ili koristi Srbima?

Premijer Albanije prvo je poslao svoj predlog statuta ZSO u Brisel, a sada na Tviteru pokušava da urazumi Kurtija
Rama pokušava da urazumi Kurtija: Da li predlozima donosi više štete ili koristi Srbima?© IMAGO/Michalis Karagiannis

Situacija na Kosovu i Metohiji se smirila, ali premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti nije još prihvatio predloge specijalnih izaslanika SAD i EU Gabrijela Eskobara i Miroslava Lajčaka za deeskalaciju krize.

Problemi na severu južne srpske pokrajine eskalirali su kada je Kurti poslao svoju specijalnu policiju da zauzme opštine. Zbog toga je Kfor napravio barikade oko zgrada, kako ne bi došlo do sukoba Srba sa prištinskom policijom.

Lajčak i Eskobar posetili su Prištinu i Beograd prošle sedmice kako bi uticali da se situacija smiri, ali nisu zadovoljni rezultatima.

"Eskobar i ja smo se nadali boljem rezultatu naše misije, ali nažalost, uprkos nekim pozitivnim signalima, tenzije i dalje rastu", poručio je Lajčak.

On je istakao da je doputovao u Brisel kako bi informisao EU i države članice o rezultatima ovih razgovora i narednim koracima.

Danas je premijer Albanije Edi Rama pokušao da utiče na Kurtija da smiri tenzije. Rama je na Tviteru napisao kako ulazak NATO trupa na Kosovo i Metohiju pre četvrt veka služi kao podsetnik, da "bez strateških saveznika Albanaca, dobrih prijatelja u najgorim danima, ne bi bilo Republike Kosovo".

"Zato je ovo dan za duboko razmišljanje i izlazak Kosova iz ćorsokaka u koji ga je dovela apsurdna svađa sa našim saveznicima! Kosovo mora da prođe kroz dijalog, a ne sa policijom, nego sa konkretnim idejama, ne propagandom, nego sa dobrim prijateljima, ne sa maltretiranjem prijatelja", poručio je Rama.

On je prošle sedmice u Brisel poslao svoj predlog statuta Zajednice srpskih opština, iako to nije u njegovoj nadležnosti i uprkos tome što je sporazumima Beograda i Prištine iz Brisela 2013. i 2015. godine definisano kakve nadležnosti bi ZSO trebalo da ima.

Profesor Univerziteta "Džons Hopkins" Danijel Server smatra da je Ramin nacrt statuta ZSO komplikacija koja još više otežava situaciju kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju, prenosi "Juronjuz Albanija".

Server kaže da je bivši albanski premijer Salji Beriša bio u pravu kada je rekao da je taj postupak Edija Rame pogrešna akcija.

"To je komplikacija koja nije bila neophodna, još više otežava Aljbinu Kurtiju. Mislim da je Beriša u pravu. Ovo je nepotrebna intervencija, koja narušava Kurtijev prestiž i ne rešava problem", kazao je Server.

image