Srbija i Balkan

Zbog poplava evakuisano šest osoba, vanredna situacija u 26 gradova u Srbiji (VIDEO)

MUP još jednom apeluje na sve građane da se ne kreću po poplavljenim područjima, uz obale reka i po nasipima i da prate prognoze RHMZ
Zbog poplava evakuisano šest osoba, vanredna situacija u 26 gradova u Srbiji (VIDEO)© FOTO TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora za vanredne situacije, su zbog poplava izazvanih obilnim padavinama na teritoriji Kruševca, Čačka i Jagodine evakuisali šest osoba, od kojih dvoje dece.

Zbog obilnih padavina koje su noćas zahvatile Čačak najkritičnije je u Mesnoj zajednici Park, a očekuje se da će u narednih nekoliko sati na teritoriji grada Čačka biti proglašena vanredna situacija.

Načelnik Odeljenja u Upravi za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije MUP-a Nedeljko Gagić izjavio je da je trenutno u 26 gradova i opština na snazi vanredna situacija, saopštio je MUP.

"Tokom prošle noći i u jutarnjim satima najkritičnije je bilo na teritoriji gradova Kruševca, Jagodine, Kragujevca i Sombora, gde je zbog obilnih kišnih padavina voda prodrla u dvorišta i stambene objekte. Trenutno je najkritičnije na teritoriji Grada Čačka gde je voda ušla u više od 200 objekata, zbog nemogućnosti da kanalizacija u kratkom vremenu primi svu količinu vode", rekao je Gagić.

On je dodao da su pripadnici MUP-a angažovani na ispumpavanju vode na nekoliko desetina lokacija. 

"Od početka obilnih kišnih padavina 26. maja, koje su dovele do poplava, angažovana su  762 vatrogasca-spasioca koji su imali 355 intervencija, evakuisali su 62 osobe, ugasili su 12 požara izazvanih udarom groma i imali 320 intervencija crpljenja vode iz objekata. U tim intervencijama je angažovano 390 vatrogasnih vozila i više od 400 pumpi", naglasio je Gagić i ponovio apel Ministarstva unutrašnjih poslova građanima u poplavljenim područjima.

"MUP još jednom apeluje na sve građane da se ne kreću po poplavljenim područjima, uz obale reka i po nasipima i da prate prognoze RHMZ. Ukoliko postoji opasnost da im voda uđe u kuće treba da na ulazu postave džakove sa peskom, da isključe struju u objektu i da se popnu na više etaže objekta, kao i da obavezno obaveste vatrogasno-spasilačku jedinicu na telefon 193 ili policiju na telefon 192", poručio je Gagić.

U Čačku su najavili proglašenje vanrednog stanja. 

"Zajedno sa Vatrogascima spasiocima radimo od rano jutros, izvukli smo preko deset vozila da se ne bi oštetila. Nažalost, sigurno ima još toliko koji su ostali pod vodom jer nismo mogli da stignemo na vreme da ih izvučemo", rekao je načelnik Štaba za vanredne situacije u Čačku Bratislav Zečević.

On je saopštio da će danas biti proglašena vanredna situacija jer je ovo, kako je naveo, već peti put za 15 dana da su bile toliko jake padavine.

"Mi smo najavili da ćemo imati padavine od 30, 40 do 70 mm, a u brdskoplaninskim predelima i do 100 mm. Apelujemo na sve građane da ispred svojih kuća pokušaju da očiste, naše ekipe su na terenu, JKP i svi čiste te kritične propuste, ali molimo građane da nam pomognu u tome jer moramo zajedno sada odreagovati, jer su sada zaista pričinjene velike štete", rekao je Zečević.

image