Srbija i Balkan

Kurti odbio SAD i EU: Ostaje odluka o preregistraciji, prvo opomene, pa kazne

Vlada Kosova donela je odluku da će od 1. do 21. novembra za Srbe koji nisu preregistrovali svoja vozila na "RKS" tablice biti izrečena opomena
Kurti odbio SAD i EU: Ostaje odluka o preregistraciji, prvo opomene, pa kazne© Foto Global Look Pres/Dimitrios Karvountzis/Keystone Press Agency

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti saopštio je danas da odluka o zameni registarskih tablica ostaje na snazi, ali uz izmene koje podrazumevaju da puna primena RKS tablica počne posle 21. aprila iduće godine.

Kurti je posle sednice vlade rekao da je doneta odluka da od 1. do 21. novembra za Srbe koji nisu preregistrovali vozila na "RKS" tablice bude izrečena opomena.

Kako je rekao, od 21. novembra do 21. januara iduće godine važiće mera novčane kazne, dok bi od 21. januara do 21. aprila Srbi koristili probne tablice.

Posle toga, kako je dodao, na KiM neće biti dozvoljene druge registarske oznake osim "RKS", prenosi "Reporteri".

Kurti tvrdi da ova odluka ne znači odlaganje sprovođenja zamene tablica, već da će se taj proces odvijati postepeno, navodi Koha.

Prema njegovim rečima, Priština je ovim rešenjem pokazala ozbiljnost da sprovede odluku o zameni tablica i da pruži šansu "svima onima koji žele da se integrišu".

Kurti je naveo i da su o novom predlogu obavešteni i ambasadori zemalja Kvinte i EU.

Priština je nameravala da odluku o tablicama sprovede 1. avgusta, ali je na zahtev međunarodne zajednice primenu odložila do 31. oktobra.

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da će odluka o preregistraciji automobilskih tablica biti uvođena postepeno, a da će konačna implementacija tablica tzv. Kosova početi od 21. aprila.

"Održali smo unutrašnje razgovore i sa ministarstvom i drugim organima bezbednosti došli smo do zaključka da ćemo predložiti odluku kojom ćemo postepeno postupati u odnosu na sankcije tokom sprovođenja ove odluke", rekao je Kurti.

"Ovom prilikom i ovom odlukom još jednom pokazujemo svoju ozbiljnost da nesumnjivo sprovedemo odluku koju smo doneli, ali u isto vreme dajemo šansu svima koji su zainteresovani da se integrišu", rekao je premijer privremenih prištinskih institucija.

image