Srbija i Balkan

Džejms Rubin: RT Balkan i Sputnjik prave podele u Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori

Makedonija i Crna Gora se nalaze na udaru "dezinformacija" koje dele ruski mediji na srpskom jeziku, tvrdi američki diplomata
Džejms Rubin: RT Balkan i Sputnjik prave podele u Severnoj Makedoniji i Crnoj Goriwww.globallookpress.com © Jaap Arriens

Šef Centra za globalni angažman američkog Stejt departmenta Džejms Rubin, koji je zadužen za "borbu protiv ruskih i kineskih dezinformacija", rekao je da je Balkan "posebno ranjiv" u tom pogledu.

U intervjuu za "Glas Amerike" on je rekao da "integritet informacija, kao i teritorijalni integritet, na Balkanu ne smeju biti kompromitovani".

On je rekao da se ruski mediji, RT i "Sputnjik", "koriste kako bi izazivali podele" u zemljama poput Crne Gore  i Severne Makedonije.

"Na nama je da radimo sa Vladom Severne Makedonije kako bi oni mogli da garantuju integritet informacionog prostora i da im kažemo kada Rusija radi iza kulisa i meša se u njihov informacioni prostor. Hajde da pokušamo da im damo alate za analizu ovog 'trovanja'. To znači deljenje najboljih praksi za slobodne medije i proveravanje informacija", rekao je on.

Rubin je naglasio da se "na udaru nalazi i Crna Gora", kao i da ljudi koji žive u toj zemlji "mogu da čitaju ruske dezinformacije na srpskim verzijama RT-a i 'Sputnjika'". 

Američki diplomata je govorio o potrebi formiranja "koalicije protiv povreda medijskog prostora", dodajući sa SAD u tom smislu već "pomažu" zemljama poput Bugarske i Slovačke.

"Naši parteri u Severnoj Makedoniji i drugim zemljama poput Bugarske i Slovačke su nam rekli da prepoznaju to kao veliki problem sa kojim se suočavaju", naglasio je on.

Sjedinjene Američke Države i Severna Makedonija potpisale su memorandum o razumevanju kojim se poziva na bližu saradnju u oblasti "borbe protiv dezinformacija".

Rubin je rekao da trenutno nema planova za potpisivanje sličnih sporazuma sa drugim državama u regionu.

Portparol Stejt departmenta iz vremena agresije na Srbiju, kada je u NATO bombardovanju zgrade RTS-a ubijeno 16 zaposlenih, Rubin je prethodno izričito zahtevao da RT Balkan bude zatvoren.

image