Džejms Rubin: RT Balkan i Sputnjik prave podele u Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori

Makedonija i Crna Gora se nalaze na udaru "dezinformacija" koje dele ruski mediji na srpskom jeziku, tvrdi američki diplomata

Šef Centra za globalni angažman američkog Stejt departmenta Džejms Rubin, koji je zadužen za "borbu protiv ruskih i kineskih dezinformacija", rekao je da je Balkan "posebno ranjiv" u tom pogledu.

U intervjuu za "Glas Amerike" on je rekao da "integritet informacija, kao i teritorijalni integritet, na Balkanu ne smeju biti kompromitovani".

On je rekao da se ruski mediji, RT i "Sputnjik", "koriste kako bi izazivali podele" u zemljama poput Crne Gore  i Severne Makedonije.

"Na nama je da radimo sa Vladom Severne Makedonije kako bi oni mogli da garantuju integritet informacionog prostora i da im kažemo kada Rusija radi iza kulisa i meša se u njihov informacioni prostor. Hajde da pokušamo da im damo alate za analizu ovog 'trovanja'. To znači deljenje najboljih praksi za slobodne medije i proveravanje informacija", rekao je on.

Rubin je naglasio da se "na udaru nalazi i Crna Gora", kao i da ljudi koji žive u toj zemlji "mogu da čitaju ruske dezinformacije na srpskim verzijama RT-a i 'Sputnjika'". 

Američki diplomata je govorio o potrebi formiranja "koalicije protiv povreda medijskog prostora", dodajući sa SAD u tom smislu već "pomažu" zemljama poput Bugarske i Slovačke.

"Naši parteri u Severnoj Makedoniji i drugim zemljama poput Bugarske i Slovačke su nam rekli da prepoznaju to kao veliki problem sa kojim se suočavaju", naglasio je on.

Sjedinjene Američke Države i Severna Makedonija potpisale su memorandum o razumevanju kojim se poziva na bližu saradnju u oblasti "borbe protiv dezinformacija".

Rubin je rekao da trenutno nema planova za potpisivanje sličnih sporazuma sa drugim državama u regionu.

Portparol Stejt departmenta iz vremena agresije na Srbiju, kada je u NATO bombardovanju zgrade RTS-a ubijeno 16 zaposlenih, Rubin je prethodno izričito zahtevao da RT Balkan bude zatvoren.