Srbija i Balkan

Maturanti u Zvečanu proslavili malu maturu (VIDEO)

Veoma smo zahvalni profesorima i svima što smo uspeli da održimo ovu maturu zbog stanja na severu Kosova, poručila je maturantkinja Hana Bektešević
Maturanti u Zvečanu proslavili malu maturu (VIDEO)© ФОТО ТАНЈУГ/ ДОПИСНИШТВО КИМ

Maturanti OŠ "Vuk Karadžić" u Zvečanu, koja se nalazi u blizini zgrade opštine, a koju su 26. maja nasilno zauzeli pripadnici Specijalne policije takozvanog Kosova, simbolično su proslavili malu maturu.

Oni su se ispred zgrade škole slikali zajedno sa nastavnicima i razrednim starešinama.

"Veoma smo zahvalni profesorima i svima što smo uspeli da održimo ovu maturu zbog stanja na severu Kosova. Ovo je jedan kraj školovanja, jednog druženja osnovne škole, ali i novi početak, početak srednje škole, novog znanja, težnja ka ostvarenju budućnosti", poručila je maturantkinja Hana Bektešević.

Druga maturantkinja Anđelija Derihavić kaže da je matura, s obzirom na situaciju tužna, ali da mora da se ide dalje.

"Da se borimo i da završavamo ono što mi mislimo da treba, da gradimo svoju budućnost, karijeru, sve što smo zamislili da to i ostvarimo", dodala je ona.

Razredni starešina Vesna Marković zahvalila se roditeljima koji su uspeli u najvažnijem cilju, a to je, kako je navela, vaspitanje, kao i da su nastavnici bili tu da ih obrazuju.

"Ova generacija dece je stvarno posebna, to su mladi ljudi, koji su časno i pošteno naučili šta je čast i poštenje i koji su se prekalili u svim ovim da kažem nemirnim vremenima na Kosovu i Metohiji. Ja mislim zahvaljujući baš toj deci, a pre svega požrtvovanju roditelja, da ova generacija neće da ima problema u daljem školovanju. I ono što se tiče nas, razrednih starešina bitno je da su ljudi. Ocene se mogu sve popraviti, ali čovek teško", navela je ona.

Njena koleginica, Gordana Radulović kaže da je ova generacija dece u OŠ "Vuk Karadžić" generacija koja zaslužuje pažnju.

"Nekako sve se lomilo preko njih. Korona, sada ova situacija, stalno ih je nešto usporavalo. I za ovaj dan smo se isto brinuli, hoćemo li uopšte moći da organizujemo to matursko veče. U stvari, evo slavimo ga preko dana. Međutim, uspeli smo i zbog toga mi je mnogo drago", rekla je Radulović.

Učenici osnovnih i srednjih škola od 29. maja, kada je izbio sukob između pripadnika Kfora i Srba, koji već punih 15 dana protestuju zbog nasilnog upada kosovskih specijalaca u zgrade opština na severu KiM, ne pohađaju nastavu, a školska godina se završila 6. juna.

U toku prethodnih dana, učenici i studenti raznim performansima tokom protesta na severu naše južne pokrajine izražavali su u javnosti nezadovoljstvo zbog nemogućnosti mirnog života i školovanja.

image