Ambasadori Kvinte bojkotovali Kurtijevu i Vjosinu proslavu

Predstavnici Sjedinjenih Država, Francuske, Italije, Nemačke i Ujedinjenog Kraljevstva nisu sa privremenim prištinskim institucijama slavili "Dan oslobođenja"

Ambasadori zemalja Kvinte na takozvanom Kosovu bojkotovali su ceremoniju koju su organizovali predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani i premijer Aljbin Kurti, povodom izmišljenog praznika "Dana oslobođenja".

Osim predstavnika Sjedinjenih Država, Francuske, Italije, Nemačke i Ujedinjenog Kraljevstva, "Kljan Kosova" dodaje da su izostali i lideri opozicionih partija na "Kosovu".

Na prijem su došli samo ambasadori Švajcarske i Saudijske Arabije.

Kako prenosi "Kljan Kosova", prištinska vlada nije odgovorila na njihov zahtev za komentar zbog čega ambasadori Kvinte ne prisustvuju prijemu.

Ovo njihovo odsustvo naročito je čudno uzme li se u obzir da Albanci i kosovske vlasti na današnji dan, pod nazivom "Dan oslobođenja" slave ulazak na Kosmet međunarodnih vojnih i civilnih trupa 12. juna 1999. godine, i to posle 78-dnevnog bombardovanja tadašnje Savezne Republike Jugoslavije.

Pre nekoliko dana predstavnici zemalja Kvinte tražili su od  Kurtija da deeskalira situaciju na severu Kosmeta.

Nakon brojnih kritika strateških saveznika, poput SAD, Kurti je ustvrdio da su njihovi odnosi odlični, ali da ima slučajeva da im se pristup razlikuje.

Kao odgovor na sve dublju krizu, Vašington je otkazao učešće tzv. Kosova u vojnoj vežbi pod vođstvom SAD i izjavio da sada nema mnogo entuzijazma da se pomogne Prištini na putu ka članstvu u EU i NATO.