Srbija i Balkan

Vučić: Plašim se eskalacije sukoba na KiM i u Ukrajini zbog kontraofanzive

Uprkos lobistima sa svih strana. Hoćemo li uspeti da izdržimo? Neću da se zaklinjem, ali mi svoju poziciju ljubomorno čuvamo od trećeg dana rata u Ukrajini, rekao je predsednik Srbije
Vučić: Plašim se eskalacije sukoba na KiM i u Ukrajini zbog kontraofanzive© FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je jako zabrinut zbog eskalacije situacije na KiM i u Ukrajini i pritisaka koji će uslediti na Srbiju zbog njih.

Gostujući na TV Hepi, Vučić je rekao da je njegov boravak na Samitu Evropske političke zajednice u Kišnjevu bio veoma težak za njega, ali veoma uspešan za Srbiju i da je imao veoma pristojan i civilizovan razgovor sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

 "Veoma brinem za Kosovo i Ukrajinu. Oni su tek započeli ofanzivu, biće mnogostruko jača od ovoga, a i ruski odgovor će, ukoliko budu imali snage, biti ne slab, a to, kao i uništenje dela zapadnog oružja, dodatno će da komplikuje i pravi još veću nervozu u javnom mnjenju tih zemalja, ali i u pritiscima na nas", poručio je Vučić.

Poručio je da smatra da se Srbija ponašala na ozbiljan i odgovoran način, u skladu sa interesima naše zemlje.

"Uprkos lobistima sa svih strana. Hoćemo li uspeti da izdržimo? Neću da se zaklinjem, ali mi svoju poziciju ljubomorno čuvamo od trećeg dana rata u Ukrajini. Znam da mnogi na političkoj sceni misle da će dobiti podršku ako pređu na neku stranu, ali mene to ne zanima, zanima me šta je najbolje za narod Srbije", istakao je Vučić.

 Dodao je da nije na mestu predsednika da bi ga neko tapšao po ramenu i da nije uvek lako biti predsednik Srbije, ali da je ponosan što je predsednik Srbije i što je pobedio ubedljivo dva puta u prvom krugu sa tako velikom razlikom, jer, kako smatra, to znači da su ljudi poštovali nečiji rad.

 Govoreći o samitu u Kišnjevu, Vučić je rekao da je taj dan bio jako dobar za Srbiju, ali da je njemu lično bio veoma težak, jer sam imao jako težak sastanak sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

 Ispričao je kako je došlo do njegovog susreta sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

"Luksemburški premijer Gzavije Betel dolazi i kaže, obraćajući se Volodimiru Zelenskom, tebi kažu ovaj je protiv tebe, a njemu kažu ovaj je protiv tebe. Upoznali smo se i razgovarali veoma pristojno i civilizovano. Ukrajina je nama prijateljska zemlja, koja nije priznala nezavisnost Kosova. Razgovarali o integritetu, UN tri, četiri minuta, a onda su ga odvojili, pošto je velika pomama za njim", rekao je Vučić.

Vjosa odbila razgovor

Otkrio je kako su evropski političari pokušali da dovedu na tri minuta predsednicu prištinskih privremenih institucija Vljosu Osmani da razgovara sa njim, pa su, kako je rekao, videli da je to katastrofa.

 "Sedeli smo nizozemski premijer Mark Rute, albanski premijer Edi Rama, premijer Severne Makedonije Dmitar Kovačevski, grčka predsednica Katerinu Sakelaropulu. U tom trenutku došao je Betel i tražio je da razgovaram sa Vjosom Osmani, da pomognem oko deeskalacije situacije. Rekao sam da hoću, jer uvek morate da razgovarate, ona je odbila“, priča Vučić. 

 Kako dalje navodi, onda su svi ušli na plenarnu sesiju gde su bili predstavnici 46 zemalja, plus Ukrajina i evropske institucije, i pred svima njima Betel je rekao da neko nije hteo da razgovara i da to nije u evropskom duhu. 

 "Tada sam video da ne prolazi ta priča da je Vučić - Putin koji će zaratiti sa pola sveta, jer su svi videli ko ne želi razgovor", rekao je Vučić.

Dodao je da će sva trojica lidera zemalja Beneluksa uskoro doći u Beogradu gde će i prenoćiti, što je, kako je rekao, velika čast za našu zemlju, jer će pored Betela i Rutea, doći i belgijski premijer Aleksander De Kro.

Na pitanje da li je Kurti pristao na ZSO, jer je nemačka šefica diplomatije Analena Berbok ponavljala da ne postoji niko u Prištini ko bi prihvatio ZSO, Vučić je odgovorio da ne želi da komentariše, jer je Analena Berbok veoma važna osoba za našu zemlju.

image