Izbori u Crnoj Gori: Kada cenzus zavisi od nekoliko stotina glasova

Narodni pokret "Pravda za sve" Vladimira Leposavića, bivšeg ministra pravde u Vladi Zdravka Krivokapića, ipak je ostao ispod cenzusa za ulazak u Skupštinu Crne Gore i to za oko 780 glasova

Privremeni rezultati vanrednih parlamentarnih izbora koje je sinoć objavila Državna izborna komisija Crne Gore ukazuju da Narodnom pokretu "Pravda za sve" Vladimira Leposavića, bivšeg ministra pravde u Vladi Zdravka Krivokapića, fali samo 780 glasova za prelazak cenzusa i ulazak u Skupštinu Crne Gore.

Leposavićev pokret je na izborima osvojio 2,77 posto, odnosno 8.370 glasova, a na 305.125 birača koliko je u nedelju po podacima DIK izašlo na birališta, da bi se preskočio izborni prag bila su potrebna 9.154 glasa. 

Još bliže izbornom cenzusu bila je Socijaldemokratska partija za koju je glasalo 8.750 birača i koja je ispod cenzusa ostala za 404 glasa. SDP koju su do skora predvodili Ranko Krivokapić i Draginja Vuksanović Stanković nije pobedila ni na Cetinju gde je njihova glavna izborna baza, osvojili su 2.027 glasova od 7.054 koliko je glasalo i ostali iza DPS-a koji je u crnogorskoj prestonici pobedio sa 2.520 glasova. 

Daleko ispod cenzusa ostali su "Preokret" Srđana Perića sa 4.883 glasa ili 1,60 posto, "Narodna koalicija - složno i tačka" Dejana Vukšića, Marka Milačića, Vladislava Dajkovića i Novice Stanića  sa 3.629 glasova ili 1,2 posto, kao i "Pokret za promjene" Nebojše Medojevića, što je možda i najveće iznenađenje izbora, sa samo 1.989 glasova ili 0.66 posto. 

Istovremeno, koalicija SNP-a i Demosa na izborima je dobila 9.465 glasova, ili 3,13 posto, što znači da je cenzus preskočila za nešto više od 300 glasova.

Iz štaba Narodnog pokreta "Pravde za sve" najpre je u nedelju uveče saopšteno da je ova partija preskočila cenzus i postala parlamentarna, dok je  juče, samo pola dana kasnije "upućeno upozorenje građanima, domaćoj stručnoj i međunarodnoj javnosti" o informacijama "da će se izvršiti prekrajanje izborne volje".

Iz ovog pokreta saopšteno je da "predstavnici političkih stranaka i koalicija planiraju da, po zatvaranju biračkih mesta, izvrše dopisivanje znakova i slova na glasačkim listićima na kojima su građani zaokružili listu "Pravda za sve - dr Vladimir Leposavić", kako bi ti glasački listići bili proglašeni za nevažeće".

"Prema našim saznanjima, ovu nezakonitu aktivnost, koju je sprovodio DPS režim, danas planiraju da izvrše na štetu građana koji su glasali Narodni pokret Pravda za sve praktično sve političke stranke odnosno koalicije osim predstavnika Pokreta Evropa sad", naveli su iz Leposavićevog štaba.

Inače, prema privremenim rezultatima izbora koje je sinoć saopštila DIK Crne Gore, Pokret Evropa sad osvojio je 24 mandata, koalicija Zajedno, odnosno DPS sa nekoliko manjih partija i pokreta  21, Za budućnost Crne Gore Milana Kneževića 13, a kolicija Hrabro se broji Alekse Bečića i Dritana Abazovića 11 mandata. Bošnjačka stranka osvojila je šest mesta u parlamentu, SNP-Demos i Albanski forum po dva, Albanska alijansa jedan.