Srbija i Balkan

Protesti na severu KiM ušli u 16. dan: Srbi "ispratili" ministra sa crvenom farbom i jajima

Danas u 11 časova miran i demokratski protest ispred zgrade opštine Zvečan, na kojem će okupljeni zatražiti puštanje na slobodu Radoša Petrovića i Dušana Obrenovića
Protesti na severu KiM ušli u 16. dan: Srbi "ispratili" ministra sa crvenom farbom i jajima© Танјуг/стр

Ministar za infrastrukturu takozvanog Kosova Ljiburn Aljiu ušao je rano jutros u zgradu opštine Leposavić, iako mu je Kfor to zabranio pre nekoliko dana, javlja dopisnik Tanjuga.

On je u zgradu ušao u trenutku kada je ispred bio manji broj ljudi, kako bi posetio gradonačelnika Ljuljzima Hetemija koji iz zgrade ne izlazi 16 dana, zadržao se u njoj oko 30 minuta, a zatim napustio i zgradu i Leposavić.

Posle toga, ispred metalne ograde se okupio veliki broj građana, koji su to ocenili kao najnoviju provokaciju premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija. Okupljeni Srbi su crvenom farbom i jajima gađali džip u kojem se nalazio ministar, a koji se potom sa pratnjom udaljio u pravcu policijske stanice.

Srbi u četiri opštine na severu KiM mirno protestuju već 16 dana, a zahtevaju da specijalne jedinice policije tzv. Kosova napuste sve četiri opštine i da albanski gradonačelnici ne ulaze u zgrade opština, kao i da se oslobode Radoš Petrović i Dušan Obrenović koji su uhapšeni dok su mirno protestvovali.

Miran protest za Radoša i Dušana

Udruženje roditelja "Podrži me" iz Kosovske Mitrovice pozvalo je na miran i demokratski protest ispred zgrade opštine Zvečan na kojem će zatražiti puštanje na slobodu dvojice Srba uhapšenih na dan kada je u tom gradu došlo do konfrontacije pripadnika Kfora, kosovske policije i okupljenih građana.

"Više od dve nedelje naši sugrađani i braća Radoš Petrović i Dušan Obrenović bez ikakve krivice se nalaze u kosovskom zatvoru. Pozivam sve sugrađane, da u 11 časova, organizujemo miran i demokratski protest kod zgrade opštine Zvečan, na mestu gde su oteti Radoš i Dušan i tražimo njihovo puštanje na slobodu", navodi se u pozivu objavljenom na Fejsbuku.

U pozivu se ističe da svi dobro znaju da je Radoš Petrović veliki čovek i humanista, jedan od donatora Dnevnog centra za decu i mlade koji zahtevaju posebnu negu.

"Naša dužnost je da ne ćutimo kada hapse najbolje među nama samo zato što su Srbi", podvlači se u pozivu.

image