Srbija i Balkan

Ambasada SAD: "Platinasti vuk" je dokaz da je Srbija izabrala Zapad

Što je veća integracija Srbije u evroatlantske bezbednosne strukture, njen put do konačnog članstva u Evropskoj uniji biće kraći, poručuju iz američke ambasade
Ambasada SAD: "Platinasti vuk" je dokaz da je Srbija izabrala Zapad© FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE / DARIMIR BANDA/ nr

Odlukom da Vojska Srbije (VS) učestvuje u vojnoj vežbi NATO-a i njihovih saveznika "Platinasti vuk 23", koja će se održati u vojnoj bazi "Jug" kod Bujanovca, Srbija se opredelila da bude deo Zapada, poručili su iz Ambasade SAD u Beogradu za američki Radio Slobodna Evropa (RSE).

"Srbija je napravila izbor da bude deo Zapada, a to uključuje dalju integraciju sa evroatlantskim bezbednosnim strukturama i partnerskim vojskama", istakao je portparol Ambasade SAD, te dodao da "što je veća integracija Srbije u evroatlantske bezbednosne strukture, njen put do konačnog članstva u Evropskoj uniji biće kraći".

Iz Ambasade su ukazali i na to da je vežba "direktno relevantna za postojeća učešća Srbije u misijama širom sveta".

"Što više budemo vežbali zajedno, to ćemo biti efikasniji u postizanju zajedničkog cilja, regionalnog mira i stabilnosti, i očuvanja Evrope kao celovite, slobodne i u miru", saopštili su iz Ambasade SAD.

Pripreme u toku

Ministarstvo odbrane Srbije je potvrdilo da "preduzima sve potrebne aktivnosti radi pripreme i realizacije međunarodne vežbe".

Inače, Ministarstvo je ranije saopštilo da će se u Srbiji održati vojna vežba "Platinasti vuk 23" od 16. do 30. juna 2023, čime je napravljen izuzetak od moratorijuma na održavanje vojnih vežbi sa stranim partnerima, koji je na snazi od februara 2022, tj. od početka rusko-ukrajinskog sukoba.

"Vežba je izuzeta iz moratorijuma na planiranje, pripremu i realizaciju vežbi sa stranim partnerima u zemlji i inostranstvu. Razlog za donošenje ovakve odluke je ispunjavanje preuzetih obaveza Republike Srbije u vezi sa učešćem Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama", naveli su iz Ministarstva odbrane, kao i to da je cilj vežbe održavanje postignutog nivoa interoperabilnosti jedinica VS za učešće u multinacionalnim operacijama.

Srbija je domaćin vežbi kroz NATO-ov program "Partnerstvo za mir", a pored Sjedinjenih Država koje će učestvovati sa 100 američkih vojnika, pripadnike svojih oružanih snaga poslaće još deset zemalja, među kojima i Severna Makedonija, Slovenija i Bosna i Hercegovina.

Eksjugoslovenske zemlje na "Platinastom vuku 23"

U Severnoj Makedoniji vežbu vide kao priliku za unapređenje bilateralne saradnje "ka sigurnijem regionu", dok Slovenija učešćem "ispunjava svoje obaveze iz bilateralnog sporazuma i održava dobre bilateralne odnose s Vojskom Srbije".

BiH pak značaj učešća u ovoj vežbi vide "kroz snažno vojno i odbrambeno partnerstvo s drugim zemljama, kako u regionu, tako i u svetu, koje je fokusirano na zajedničke ciljeve mira i stabilnosti u regionu i globalno", rečeno je u Ambasadi BiH u Beogradu za RSE.

Vežbe "Platinasti vuk" održavale su se na teritoriji Srbije od 2014. do 2021 – pre dve godine učestvovali su pripadnici oružanih snaga Bugarske, Grčke, Mađarske, Rumunije, SAD, Slovenije, Velike Britanije, Francuske i BiH.

image